Badanstalterna på Vulcano

På kort avstånd från hamnen bjuder Vulcano på bubblande källor, något som lockar många badgäster till ön. Det speciella vid denna badanstalt är att den finns utomhus och ligger vid stranden så man kan gå från det varma vattnet i den stora bassängen och ner till det kyligare saltvattnet i havet men se upp för de varma stenarna på havets botten.

I ett försök att utnyttja vulkanens naturkraft för att generera ström borrade det statliga företaget i marken vid hamnen i mitten av 1980-talet. Försöket slutade med en jätte-explosion som skapade det man i dag kallar Fossa degli ippopotami (flodhästens badkar). Hålet blev snabbt fyllt med svavelrikt vatten och har sedan dess varit flitigt besökt av lokala invånare och turister. Det är skönt att ligga här framförallt i de kalla månaderna då vattentemperaturen i hålet ligger på över 30 grader.

Kommunen valde för få år sedan att sätta upp ett staket runt om bassängen. Under sommarmånaderna betalas man därför en entrébiljett för ett mindre belopp (2008 var det 1,50 euro per person). Resten av året kan man fritt hoppa i och ta ett dopp i bassängen. Det är en god idé att kontrollera med sin läkare innan man reser om det är att rekommendera att bada i det svavelrika vattnet.