Resor till Ravenna

Ravenna var en gång i tiden huvudstad för romarriket och har framför allt varit känd för sina kyrkor från denna tiden vilka är vackert utsmyckade med fantastiska mosaiker. I Ravenna kan du dessutom uppleva det äkta Italien på marknader och charmiga trattorior - det är heller inte långt till stranden! Boka din resa till Ravenna med Escapeaway i dag.

Står kulturella upplevelser högt på önskelistan inför din nästa semester? Då bör du överväga en resa till Ravenna i nordöstra Italien. Staden står nog kanske lite i skuggan av landets mer berömda kulturstäder, men för den historie- och kulturintresserade finns här riktigt mycket att se. En av de mest kända sevärdheterna i Ravenna är den stora samlingen av förvånansvärt färgrika mosaiker fördelade på åtta bysantinska kyrkor runt omkring i staden. Mosaikerna som stammar från den tiden då Ravenna var en del av det romerska riket står med på UNESCO's världsarvslista.

Ravenna är emellertid även ett ytterst intressant resmål för dig som inte har lust att lägga hela semestern på att fördjupa dig i de kulturhistoriska sevärdheterna. I den gamla stämningsfulla stadsdelen kan du tillbringa mycket tid med att utforska de smala gatorna och vackra torgen där det ligger inbjudande trottoarcaféer och lockande butiker. Det är dessutom inte mer än omkring 7 kilometer ut till Adriatiska havets vita sandstränder om du får lust till en avkopplande dag vid vattnet.

Välkommen till denna underbara del av Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Ravenna och andra resmål i området där du bor på handplockade och noga utvalda hotell på din resa. Använd den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker resa till Ravenna och välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning på vägen till exempelvis Forlí flygplats, Florens eller Venedig. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i Ravenna samt ger dig möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Mosaikernas stad

När Kejsare Honorius år 402 tvingades fly från Rom, begav han sig till Ravenna, som därmed övertog rollen som huvudstad för det Västromerska Riket. På den tiden var Ravenna, på grund av sin placering på öar i en lagun, betydligt enklare att försvara mot de germanska barbarerna än vad Rom var, och härifrån hade man dessutom bra kontroll över Adiatiska havet. Detta fördelaktiga läge förändrades emellertid under Medeltiden då hamnen efterhand slammade igen. Idag är därför inte Ravenna på samma sätt omgivet av laguner och träsk utan av ett fruktbart slättområde. 

Ravenna har i och för sig för länge sedan förlorat sin status som huvudstad men är inte desto mindre fortfarande en viktig stad i regionen Emilia-Romagna. Det finns många arkitektoniska och konstnärliga spår runt omkring i stan från de olika historiska perioderna, men framför allt de 1 500 år gamla mosaikerna är mycket berömda. Det är också framför allt dessa små konstverk som lockar besökare till stan. Men i jämförelse med andra kända kulturstäder i norra Italien så har Ravenna befriande få turister. Du upplever sällan horder av turister på gatorna eller i souvenirbutikerna vilka det annars finns gott om. Här upplever du istället ett mer autentiskt italienskt vardagsliv, till och med på det vackra Piazza Popolo som ligger omgivet av eleganta pastellfärgade hus, samt på den övertäckta marknaden vid Piazza Costa. 

Vid kyrkorna som rymmer de unika mosaikerna är det dock, inte helt överraskande, ofta många dagsturister. Det vore ju också en skam att inte ta sig tid att se Ravennas mosaiker när du är på semester här. Några av de mest imponerande mosaikerna hittar du i den åttkantiga Basilica di San Vitale, som invigdes av ärkebiskop Maximian år 548. Mosaikerna här återger bland annat berättelser från bibeln. Du bör även styra stegen förbi Mausoleo di Galla Placidia från omkring år 440, som precis som kyrkorna utifrån ser ganska obetydlig och enkel ut men inuti är mosaikutsmyckningen allt annat än enkel. De välvda taken är tätt täckta av mosaiker och här kan du bland annat lägga lång tid på att betrakta de blå och grönskimmrande mosaikerna som skildrar livet efter döden.

En fördel med att tillbringa sin semester i Ravenna är att du kan besöka kyrkorna på de tidpunkter som där är minst besökande. Det samma gäller naturligtvis om du hellre vill shoppa på den trevliga affärsgatan Via Camillo Benso Cavour. Du får dessutom chansen att uppleva ”Mosaico di Notte” (nattens mosaik), när ljusen tänds i de åtta mosaikkyrkorna på kvällen. 

Utflykter från Ravenna 

Från Ravenna kan du lätt göra en utflykt till Adriatiska havets stränder där det ligger åtskilliga badorter med hela det utbud som behövs för att du ska få en underbar dag vid vattnet. Ett av de närmsta ställena är Marina di Ravenna vilken var en av de första badorterna som etablerades längs kuststräckan utanför Ravenna på 1930-talet. Du har i Ravenna dessutom en bra utgångspunkt för utflykter till många andra fascinerande städer som till exempel Bologna, Ferrara och Florens

Efter en dag fylld av upplevelser och utflykter, antingen ut till kusten, Po Delta naturparken eller en av de andra spännande städerna i området så kan du avsluta dagen på en av alla de bra restaurangerna i Ravenna. Utbudet är i och för sig inte lika stort som i de mer turistiga städerna, men här finns gott om traditionella trattorior som serverar goda, autentiska lokala rätter. 

>> Läs även om resor till Faenza
>> Läs om vistelse på Agriturismo i Italien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ravenna