Resor till Parma

Ett sant mat-mekka. Prova en riktig gastronomi-resa till Parma och stilla hungern och törsten med råvaror av toppklass.

Bland finsmakare och vinälskare, är Parma ett sant mekka af smaker och dofter - här produceras och distribueras något av det bästa Italien har att erbjuda. Nu kan du boka en resa till Parma hos Escapeaway, som innehåller allt: flygbiljett, hyrbil och naturligtvis en handplockad semesterbostad.

Gå på upptäcktsfärd på de stenbelagda gatorna i den klarröda staden, och fördjupa dig i Parmas historia och matkultur. Parma med omnejd är ett kult-område för mat- och vinälskare. Du hittar rutter fullspäckade med gårdar och slott, där du kan stifta bekantskap med världskända produkter som vin, ost och skinka.

Den klarröda staden

Parma är en mellanstor stad i regionen Emilia-Romagna, belägen på Po-slätten och omgiven av storskaliga lantbruk, Apenninernas bergstoppar, gröna skogar, floder och sjöar. Du kan omöjligt bli uttråkad här, om du älskar att gå på upptäcktsfärd i Italiens härligheter. I Parma hittar du en charmerande och levande antik stad, med gator, palats och slott i flera byggstilar - från romantisk till gotisk och barock. Det unika med detta tidigare hertigdöme, är alla de historiska byggnaderna i ljusröd marmor, som ger staden en helt unik stämning och atmosfär. Om du är opera-intresserad, så är Verdi född några få kilometer utanför Parma - så du kommer att få uppleva många ställen med hans musik i bakgrunden, och ha möjlighet att besöka minnesplatser i hans ära.

Spännande utflyktsrutter

I omedelbar närhet har du en värld av möjligheter. Koppla av i ett av många välrenommerade kurorter, där Salsomaggiore är en av de största, men alla är olika och passar olika behov. Utanför Parma hittar du inte mindre än 23 stora naturparker och gröna oaser med rutter du kan följa genom trekking, mountainbike, eller till och med till häst, medan du njuter av panoramautsikterna. Om du hellre vill köra, så finns här också många rutter att välja emellan. Upplev den magiska atmosfären genom att besöka några av alla slott, medeltida borgar och fästningar. Via Francigena är en gammal stenbelagd pilgripsstig som går förbi Parma och fortsätter hela vägen ner till Rom, och genom att gå en bt på denna kan du besöka flertalet religiösa och historiska klenoder och byggnader. Och sist, men inte minst, La Strada del Prosciutto e Vini dei Colli di Parma - en gastronomisk rutt där du hos producenterna kan smaka på många av de goda produkterna från området.

Karta över Parma

Genom att klicka på kartan över Parma här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Världsberömt dopkapell

Det är en ren fröjd att spatsera runt i det historiska centret, mellan vackra torg och eleganta historiska platser. Staden huserar i övrigt ett av världens äldsta universitet, och bjuder på många historiska sevärdheter, däribland domkyrkan från början av 1100-talet och dess världsberömda åttakantiga dopkapell byggt helt i klarröd marmor. Napoleons hustru, Marie Louise, har också satt sin egen prägel på staden, då hon kom tillbaka till staden efter Napoleons död som Hertiginnan av Parma. Hon såg bland annat till för att det blev byggt vägar och broar, samt öppnade sociala institutioner, t.ex. hem för föräldralösa barn. Hon var konstintresserad och upphovskvinna till det vackra galleriet, som idag kan besökas i det imponerande Palazzo della Pilotta.

Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway kan vi erbjuda dig mer än 1500 semesterbostäder i Italien - däribland ett brett urval av handplockade hotell och semesterlägenheter i Parma. Oavsett om du gärna vill bo centralt i Parma, vid stora sevärdheter och bra restauranger, eller kanske i lugnare omgivningar ute på landet, kan du snabbt få en översikt över tillgängliga semesterbostäder genom att använda sökmaskinen här ovan. Ska du på semester med en stor grupp, kan vi också rekommendera möjligheten att hyra en villa i regionen Emilia-Romagna. Då har ni alla en gemensam bas att utgå från då ni ska iväg på utflykter i staden, och kan samtidigt njuta av pool och trädgård helt för er själva. Har du frågor, eller vill gärna ha hjälp med att hitta det perfekta valet av bostad för dig till din semester, är du alltid välkommen att kontakta oss för att få våra tips och råd. Vill du gärna uppleva flera olika delar av Italien, kan du naturligtvis också välja att bo på olika platser under din semester - så får du se fler delar av det fascinerande stövellandet.

Transport

Italien har åtskilliga internationella flygplatser. Ska du på semester i Parma, är den närmsta flygplatsen stadens egna, som dock endast har ett fåtal antal flygförbindelser. Inom räckvidd ligger dock bland annat Bologna Flygplats samt Milano Linate. På dessa flygplatser hittar du ett brett urval flygbolag, bland annat Ryanair, easyJet och SAS, så chanserna är stora att du hittar direkta avgångar från Skandinavien. Det kör tåg mellan Bologna och Milano till Parma, där tågstationen ligger inom promenadavstånd till den gamla stadsdelen. Vill du utforska stadens centrum, är det lättast att ta sig runt till fots. Det finns dock bussar, som framförallt kan vara nyttiga om du vill besöka sevärdheter utanför staden. Vill du ha friheten att åka iväg på utflykter utan att bekymra dig för tidtabeller, är det dock perfekt att hyra en bil. Det är cirka 1600 km från mellersta Sverige till Parma. Men en övernattning på vägen, är det en överkomlig sträcka som de flesta klarar av. Att köra själv ger stor frihet - och också möjlighet att se delar av Europa som du kanske annars hade missat.

Restauranger och Shopping

Du kommer att ha stor möjlighet att stifta bekantskap med två av stadens mest kända produkter: ost (Parmigiano Reggiano) och skinka (Prosciutto di Parma), som är uppkallade efter staden. På stadens restauranger och trattorior, har du stora möjligheter att fördjupa dig i det lokala köket. I Parma ör du inte missa rätterna med färsk pasta, framförallt den fyllda varianen (tortellini, cappelletti och anolini), som serveras med en massa parmesan, och gärna med vinet Lambrusco. Vill du förnya garderoben, hittar du i området mellan Stranda della Repubblica och Via Farini, alla de kända italienska modemärkena. Det kan dock också vara spännande att gå på jakt efter fynd på de veckovis återkommande marknaderna på Piazza Ghiaia och Piazzale della Pilotta.

Utflykter

För matentusiaster och likasinnade, är museerna för parmaskinka och parmesanost ett intressant utflyktsmål. I staden Langhirano, cirka 25 km från Parma, kan du således se hur de berömda skinkorna förarbetas och lagras, medan du på Parmesan-museet i Soragna kan följa produktionen av de stora, vackra, runda parmesanostarna. Parma och resten av regionen, bjuder dock på mycket mer än bara kulinariska upplevelser. Är du på stadssemester i Parma, är en heldagsutflykt till Cinque Terre vid kusten en chans att uppleva ett av de vackraste landskapen i Italien, med de fem små städerna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, som är upptagna på UNESCOs världsarvslista. Önskar du att utforska regionens sevärdheter med en lokal, certifierad guide, erbjuder vår samarbetspartner Viator en värld av spännande utflykter i Emilia-Romagna, som du med fördel kan boka hemifrån, online.

Mer information till din resa till Parma

Parma är delad i två delar och ligger runt floden med samma namn i regionen Emilia-Romagna i den norra delen av Italien. Med sina cirka 200.000 invånare, är det den näst största stden i Emilia-Romagna, endast överträffad av regionshuvudstaden Bologna. Staden är bland annat känd för sitt universitet, som är ett av de äldsta i världen, och för sin fantastiska gastronomi, som inkluderar en rad berönda produkter, såsom proscuittoskinan och parmesanosten. Parma är också känd för sina traditioner inom konst, inte minst måleri och musik.

Bland stadens största sevärdheter finns Palazzo della Pilotti, som är ett komplex av byggnadsverk placerat mellan Piazzale della Pace och Lungoparma i det historiska centret. Byggnaderna härstammar från 1583, och har bland annat varit den spanska drottningen Elisabeth Farneses födelseplats, 1692. Idag rymmer byggnaderna en rad av stadens kulturella institutioner, såsom Palatina-bibilioteket, det Nationella Arkeologiska Museet, en konstskola, ett museum dedikerat till Gianbattista Bodoni, Teatro Farnese och Galleria Nazionale di Parma.

En annan av stadens stora sevärdheter är domkyrkan från början av 1000-talet, med dess världsberömda åttkantiga baptisterium, byggt i en klarröd marmor, och kupolen, som är dekorerad med en fresko av renässansmålaren Antonio da Correggio.

Det finns också många bra utflyktsmöjligheter från staden, t.ex. kan du åka på en heldagsutflykt till de fem små städerna (Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore) i Cinque Terre vid kusten, och uppleva ett av de vackraste landskapen i Italien - som är upptagna på UNESCOs världsarvslista.

Eller så kan du åka på en utflykt till staden Langhirano, som ligger cirka 25 km från Parma, och se hur de berömda parmaskinkorna förarbetas och lagras. Du kan också åka till staden Soragna, som ligger 32 km från Parma, och se hur de stora parmesanostarna blir till på det lokala Parmesanmuseet.

Om du är mer för stora naturupplevelser, kan du åka iväg på en vandringstur i den storslagna bergskedjan Apenninerna.

Lokala länkar

Du kan hitta mer information om sevärdheter och aktuella händelser på stadens egen hemsida här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Parma