Resor till Delta del Po Nationalpark

Nationalparken Delta del Po täcker ett område på över 52 000 hektar och frögrenar sig både norr och söder om Po-floden, mellan större och mindre - sevärdiga - städer i då båda grannregionerna Emilia-Romagna och Veneto. Området är Italiens största våtmark och har ett unikt identitetskort, som förbinder territoriala och miljömässiga karaktärer, och är mycket högt ansett på grund av dess biodiversitet och produktivitet. Men vi befinner oss också i ett område, som är erkänt för sitt kulturarv, som inte ska överses, under UNESCOs breda vingar.

Ett landskap kännetecknat av vatten, som breder ut sig som ett vackert konstverk med sina floder, bifloder, kanaler, åar, vattenlöp och sjöar, genom den platta slätten, för att så småningom mynna ut i havet - i detta fall Adriatiska havet.

Nationalparken Delta del Po täcker ett område på över 52 000 hektar och frögrenar sig både norr och söder om Po-floden, mellan större och mindre - sevärdiga - städer i då båda grannregionerna Emilia-Romagna och Veneto. Området är Italiens största våtmark och har ett unikt identitetskort, som förbinder territoriala och miljömässiga karaktärer, och är mycket högt ansett på grund av dess biodiversitet och produktivitet. Men vi befinner oss också i ett område, som är erkänt för sitt kulturarv, som inte ska överses, under UNESCOs breda vingar.

Nationalparken är ett skyddat område som består av både jordlotter, flodområden och kustområden, där den gemensamma nämnaren är vattnet som binder samma det hela. I den ostabila och konstant växlande balansgången mellan vatten och jord, har det uppstår pinjeskogar och andra skogsområden som förändrar sig beroende på om de har rötterna doppade i saltvattens- eller sötvattensområden. Här hittar man mer än 280 olika fågelarter, som gör området till en perfekt destination dör ornitologiskt intresserade som vill åka iväg på fågelturer.

Trots att det bärande elementet är vatten, kan man absolut komme hit i bil, då område är förbundet med ett bekvämt utbyggt vägnät. Detta trots att deltat Po ligger under havsytan med undandag för vallar och sanddynor.

Vattnet övervakas av ett organ som kallas Consorzio di Bonifica Delta Po-Adige, vilka ser till att det hydrauliska dräneringssystemet med sina 6000-7000 kW årligen avger en miljard kubikmeter vatten tillbaka till dräneringskanalerna.

UNESCO

År 1999 togs Nationalparken in på UNESCOs lista över unika världsarv. Det är huvudstaden Ferrara, som uppmärksammades för sin renässanskonst och för det omgivande Po-deltat. Därutöver har Ravenna hela åtta monument som uppträder på UNESCOs lista över kulturarv på den internationella världsarvslistan.

Valle di Comacchio

Valle di Comacchio är en våtmark och betecknas som lite av en sevärdhet, då det är en av de största våtmarkerna i Italien. Bland höjdpunkterna i området kan nämnas den 6 km långa halvön Boscoforte, som är en lång sandremsa på några få meters bredd och som på den norra delen präglas av dammar och kanaler. Dessutom är La Salina di Comacchio intressant. Saltverket är beläget bakom Lido degli Estensi och täcker 600 hektar med sammanflätande kanaler och vattenspeglar, och industrier där man skördar salt. Salt, som sedan etruskernas tid, har varit en viktig del av livet i dessa regioner. Valle di Comacchio är sammankopplat med havet via Portocanale di Porto Garibaldi, och kanalerna Logonovo och Bellocchio, och vattnet är salthaltigt. Är du fågelintresserad är detta en bra utgångspunkt, då mer eller mindre alla de observerade arterna i Nationalparken finns representerade här. Slutligen finns det många byggnader som påminner om människans levende i området, och de har nyligen renoverats och utgör numera huvudpunkterna på den förtrollande rutten som snör sig genom landskapet och längs vattenspåren genom dalarna. Turen börjar vid Casoni di Foce, som du hittar genom att följa vägen Fattibello från Comacchio.

Städer

Ferrara är en av de städer du kan besöka under din visit till Nationalparksområdet, andra städer som också är värda att besöka är Chioggia, Comacchio, Faenza, Ostellato, Ravenna och San Pancrazio di Russi.

Medan systerstäderna Chioggio och Comacchio är kanalstäder, är Faenza känd för sin lergodskonst, medan Ostellato egentligen bara är en gammal havsbotten, Ravenna värderas för visuella historiska, arkitektoniska och konstnärliga verk och för sin roll som huvudstad i det bysantinska eksarkat (BRIC). Dessutom kommer många till staden för att beundra alla mosaiker som finns på display här, och som har haft en stor inverkan på staden. San Pancrazio di Russi är, i motsats till ovanstående städer, bara en plats att bo på.

Goro

Cirka 12 km från florden Po hittar du bebyggelsen Goro som är beläget i ett sumpområde. Historiskt sett har det alltid varit en kamp mellan människan och vattnet i havet och från floden, för att kunna bo i Goro. Under den sena Medeltiden var Goro ett viktigt bindeled mellan havet och inlandet. I början av 1900-talet utvecklade staden sig till ett fiskesamfund, där den nuvarande hamnen byggdes och senare utökades till en modernare hamn, som dock har bevarat spåren från förr. Fiskeri tar förstaplatsen då det kommer till bidrag till den lokala ekonomin, och stadens flotta består idag av cirka 2500 båtar. Härifrån utgår det idag en liten turistverksamhet, som segler ut intresserade på jakt efter Po-slättens många naturliga vidunder. Tycker du om skaldjur så ska du åka förbi Goro som har blivit till ett mekka för musslor, och under juli månad varje år hålls också Sagra della Vongola, där man kan smaka på tusentals av musslor, ostron och andra skaldjur i olika rätter.

Stränder

Naturligtvis bjuder Nationalparken också på möjligheter för att båda, eftersom det först och främst är tal om ett vattentäkt område. Generellt, gällande stränderna vid kusten vid Nationalparken Delta del Po, kan sägas att de är härliga sandstränder som är barnvänliga tack bare dess låga vatten och breda stränder. Här finns möjlighet att hitta såväl offentliga strandområden, som betalstränder där du hyr parasoll och liggstol vid det närliggande "Stabilimento balneare".

Porto Garibaldi är en av de trevliga badorterna i centrala delen av Nationalparken, och ligger nära det mer kända Lido di Comacchio. Inte långt härifrån hittar du den hippa stranden Marina di Ravenna där de unga studerande från Ravenna kommer för att leva livet när de inte behöver sitta böjda över böckerna i skolbänken. I den södra delen hittar du Cervia-Milano Marittima, som är två sammanväxta städer, där det råder en avslappnad och exklusiv stämning på den breda sandstranden. Längst mot norr kan du njuta av sommaren och solen på den långsträckta stranden Sottomarina, som ligger på promenadavstånd utanför den "okända Venedig", Chioggia.

Flora & fauna

Deltaområdet är rikt på djur- och växtliv, som stortrivs tack vare den stora diversiteten i landskapet som omger vattnet; i sanddynorna, på stränderna, vid lagunerna, i de salthaltiga dalarna, i våtmarkerna, i mossorna och i de olika skogsområdena.

Man har registrerat över 970 plantarter, men man räknar med att det finns fler än så i området. Parken är dessutom hemmaplats för nästan 300 fågelarter, varav 150 bygger reden, 180 övervintrar och resten kommer hit på besök. I ett lyckosamt ögonblick kan du som gäst i området dessutom fånga en glimt av den så kallade Cervo della Mesola-hjorten, som är uppkallad efter skogen Gran Bosco della Mesola, där den lever. Är du intresserad av ämnet, ska det nämnas, att det dessutom finns 460 arter av ryggradsdjur i Nationalparken.

Parken är i vissa avseenden rena champagnen för många av områdets djurarter, både på europeisk och internationell nivå. Detta för sig särskilt gällande för skarven - som i Europa endast finns här - och för flamingon.

Parken har utvecklat fyra officiella fågelturer, där du som är ornitologiskt intresserad kan få uppleva fåglarna på nära håll. Se följande länk för ytterligare information: www.parcodeltapo.org

Fiske

Fiske, oavsett om det är i sjöar, dammar, floder eller i havet - om det handlar om professionellt eller sportfiske - är identiskt med Nationalparken Delta del Po. Faktiskt är det nödvändigt och en mycket viktig aktivitet för de lokala, både ekonomiskt som sysselsättning, men också historiskt och traditionellt. Och allt är reglerat av en högre domstol, vilken beviljar licenser och reglerar fångsten.

Transport

Idag kan man komma till Nationalparken Delta del Po med olika transportmedel. Och vi rekommenderar följande:

I bil: Nationalparken befinner sig på den östra sidan av Po-slätten, där floden Po öppnar sitt delta mot Adriatiska havet. Deltaområdet i regionen Emilia-Romagna täcker det fysiska deltat mot norr och det historiska deltat mot söder och städerna Venedig, Ferrara och Favenna utgör ytterpunkterna av ett område som är lätt att komma till tack vare vägnätet. E45 löper söder om området från Bologna förbi Faenza, E55 går längs kusten delvis inne i parkområdet från Comacchio och omkring Ravenna, medan A13 smyger sig fram bakom Nationalparken ner till Bologna.

Med tåg: Du kan ta tåget till följande städer, som alla gränsar till Nationalparken: Ferrara, Ostellato, Codigoro, Argenta, Alfonsine, Ravenna och Cervia. För priser och tidtabeller: www.trenitalia.com

Med flyg: Närmsta flygplats i området är Marco Polo utanför Venedig, Guglielmo Marconi utanför Bologna och L. Ridolfi vid Forlì.

På cykel: Du kan hyra cyklar på flera ställen i området, och det finns flera cykelruter i Nationalparken. Vidare kan du, via den officiella hemsidan hitta ytterligare information om rutterna, och på hemsidan från Emilia-Romagna har du möjlighet att ladda ner kartor i olika format. www.giscover.com/deltadelpo/searchTour.php?term=&x=21&y=4&sort=DateDes&lang=it

Till häst: Det finns flera platser där du kan hyra en häst och bege dig ut på äventyr i området. För information om dessa möjligheter se här: www.parcodeltapo.org/vivereildelta/attivita/bici.cavallo.html

I båt: Det är möjligt att hyra kanoter i deltat, och det finns mer än 25 seglingsrutter för segelbåtar och motorbåtar. Några firmor som arrangerar båtturer är:
- www.deltatour.it/
- www.eartfe.it/ (arrangerar också fisketurer m.m.)

Här kan du ladda ner en karta över en av seglingsturerna i provinsen Ferrara:
www.giscover.com/

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Delta del Po Nationalpark