Resor till Bologna

Världens äldsta universitetsstad. Unika resor till Bologna med flyg från Sverige eller Danmark.

Åk med Escapeaway på en resa till Bologna - mitt i regionen Emilia-Romagna. Boka flygbiljett, hyrbil och semesterbostad med flexibla avresedatum, för ultimat frihet och kvalitet.

Som i de flesta universitetsstäder finns det mer än bara kloka huvuden och bokhandlare i Bologna. Du får lätt dagarna att gå genom att ta sköna promenader i det vackra centrumet med många små butiker, caféer, restauranger och stämningsfulla torg.

Regionens huvudstad

Denna härliga och livliga stad är "huvudstad" i regionen Emilia-Romagna och bär sitt historiska arv bättre än de flesta. Stadens ursprung kan spåras tillbaka till etruskerna, som härskade på den italienska halvön från ca. 800 f.Kr. till ca. 200 f.Kr. Senare kom staden under romarnas styre och många lämningar från denna tid är ännu intakta.

Bologna under Medeltiden

Under Medeltiden blev Bologna en självständig stat och tiden därefter slogs stadens mäktigaste herrar om makten. De interna maktkamperna slutade först i början av 1500-talet då staten kom under Påvens styre. Bologna bibehöll dock en del av sin självständighet genom att behålla sitt gamla juridiska system, viktigast i detta sammanhang stadens senat samt att man hade en ambassadör i Rom. Stadens många kyrkor och palats är rika på konst och bidrar till att du får en förståelse för Bolognas kulturella betydning genom tiderna. I detta sammanhang bör nämnas att världens första och därmed äldsta universitet är beläget i detta kulturella centrum. Universitetet är ännu idag ett av Italiens mest prestigefyllda och staden är således idag en levande universitetsstad.

Bologna som semesterstad

Staden har en storlek, som gör den mycket  behaglig och passar utmärkt till en trevlig stadssemester. Den är tillräckligt stor för att inte ha tråkigt, men inte större än att du snabbt kan överskåda och lära känna staden.

Tycker du om att gå på marknad, och besöker du staden en fredag eller lördag, bör du ta vägen förbi Piazza VIII Agosto, där i stort sett allt (dock inte matvaror och möbler) kan köpas från tidig morgon till klockan 19 om kvällen på marknaden "La Piazzola" - hela året runt. Hit kommer både turister och bolognesare själva för att leta efter fynd i de hundratals stånden. 

På stadens huvudtorg, Piazza Maggiore, kan du dricka en cappuccino till rimlig kostnad, trots det centrala läget, medan du njuter av folklivet. Här kan du känna historiens vingslag, medan du njuter av härliga omgivningar som t.ex. det medeltida palatset Palazzo Comunale, som på andra salen huserar konstmuseet Museo Morandi.

När hungern börjar ge sig till känna, är Bologna en av de bästa platserna i världen för att äta färsk pasta. Här bor du t.ex. inte missa köttfyllda tortellini,  i kontrast till många andra regioner som fyller sina med ost och spenat. Missa heller inte att beställa en portion av Tagliatelle alla Bolognese, som kanske vid första ögonkastet påminner om det vi här hemma kallar för "spaghetti med köttfärssås", men som skiljer sig markant från det vi serverar på de svenska matborden. Lokalt sätter man stor ära i originalreceptet, som fastlades av det italienska institutet för kokkonst, Accademia Italiana della Cucina år 1982. 

Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Bologna? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden.

Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad i Bologna för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Ska du på storstadssemester i Bologna, är det perfekt att flyga till flygplatsen som ligger endast 6 km bort från centrum. Bologna flygplats betjänas av ett brett urval av flygbolag, stora som små, där är därför som regel relativt lätt att hitta en billig flygbiljett hit.

Från flygplatsen, med det officiella namnet Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi, finns det en mängs olika bussförbindelser till resten av regionen, och inte till själva staden, med den så kallade Aerobus som kör till tågstationen Bologna Centrale. 

Stadens tågstation utgör en viktig knutpunkt för tågtrafiken i norra Italien med förbindelser till många större städer i resten av landet. Du kan t.ex. med höghastighetståget resa till Milano på 65 minuter, samt nå Venedig eller rom på cirka 2,5 timmar. 

Planerar du att spendera semestern med att utforska området runt staden, kan det vara bra att ha en bil till ditt förfogande - då kan du ge dig iväg på äventyr när du själv vill och kan. 

Kör du till Bologna från Sverige, är det cirka 1800 km från mellersta Sverige. Med en övernattning på vägen är den en tur de flesta klarar av. Det finns naturligtvis också stora möjligheter att hyra en bil i flygplatsen om du vill kombinera flyg och bil under resan. 

Utflykter

Det är inte något problem att spendera hela semestern med att fördjupa sig i Bolognas många sevärdheter, butiker och restauranger. Tack vare stadens centrala läge i norra Italien, har du dock också bra möjligheter för att åka iväg på spännande utflykter till historiska städer som Venedig, Florens, Milano och Rom. Är du historiskt intresserad, kan du också ta en tur till Ferrara. Staden finns med på UNESCOs världsarvslista, och bjuder på ett överflöd av vacker konst och arkitektur.

Mer information till din resa till Bologna

Bologna är huvudstad i Emilia-Romagna, regionen som ligger i norra delen av Italien. Det är den sjunde största staden i Italien, med knappt 400.000 invånare, och över en miljon invånare om man räknar in områdena runt centrum. Staden är en av de rikaste städerna i Italien och ligger alltid i topp på listan över de italienska städer där man har bäst livskvalitet. År 2011 låg den faktiskt på första plats bland de 107 italienska städer som räknas med på listan.

Bologna bjuder bland annat på en trevlig och mycket stämningsfull historisk stadskärna, massor av historiska och kulturella sevärdheter, strålande shoppingmöjligheter, en fantastisk gastronomi och ett hav av bra restauranger och caféer.

Vid de två sammankopplade torgen, Piazza Maggiore och Piazza Nettuno, hittar du det historiska centret. Här kan du uppleva det berömda källvattnet "Nettuno" och Domkyrkan San Petronio, varefter du kan bege dig ut i staden och bland annat uppleva en lång rad medeltida valv och arkader.

Staden är också hemmaplats för ett av världens äldsta universitet och Europas äldsta fungerande universitet, grundat 1088. Med sina cirka 100.000 studenter, är det också ett av de största universiteten i Europa. Största delen av universitetets aktiviteter är placerade i Bolognas historiska centrum, nära Piazza Verdi. Här finns ett livligt och charmigt universitetskvarter, med diverse restauranger, caféer och naturligtvis ett hav av bokhandlare.

Om du blir hungrig av att går unt i staden, bör du kasta dig över en av stadens pastarätter, för Bologna är en av de bästa platserna i världen att äta färsk pasta. Och det finns gott om riktigt bra ställen att äta på.

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bologna

Populära hotell i Bologna

Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
8,9
Mycket bra
1317 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
8,9
Mycket bra
1643 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Avstånd till centrum: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
9,2
Fantastiskt
2288 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Bologna – En stad jag återkommer till gång efter gång

En av mina absoluta favoriter när det gäller stadssemester i Italien må vara den norditalienska staden Bologna som ligger i regionen Emilia-Romagna. Staden med sina ca. 400.000 invånare har enligt min mening den helt rätta storleken för en vistelse på 3-4 dagar. Den är lätt att ta sig runt i, trevlig och mycket stämningsfull och bjuder på rikligt med historiska och kulturella sevärdheter samt utmärkta shopping-möjligheter och goda restauranger.

Det historiska centrum är koncentrerat omkring de två sammansatta torgen Piazza Maggiore och Piazza Nettuno med Neptunfontänen och Domkyrkan San Petronio som samlingspunkt. Härifrån kan man besöka den stora staden med bl.a. den 7 kilometer långa medeltida pelargångar och arkader.

I Bologna ligger dessutom Europas äldsta universitet och staden präglas i hög grad av att vara kulturcentrum. Här finns ett livligt och charmigt universitetskvarter med diverse restauranger, caféer och naturligtvis ett hav av bokhandlare.

Jag får personligen aldrig nog av Bologna, mest då jag tycker det är en härlig och vacker stad. Staden är också ideal som utgångspunkt för dagsutflykter till andra av regionens städer, såsom Ravenna, Ferrara och Faenza.

Johanne Nordkild Poulsen, Escapeaway

Vad tycker gästerna om i Bologna?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 28 recensioner