Restips till Bologna

Världens äldsta universitetsstad ligger mitt i den vackra regionen Emilia-Romagna

Som de flesta universitetsstäder finns det mer än bara kloka människor och bokhandlar i Bologna. Här kan du lätt tillbringa flera dagar med att bara strosa runt i den vackra och stämningsfulla stadskärnan med alla butiker, kaféer och restauranger.

Denna härliga och välkomnande stad är regionhuvudstad i Emilia-Romagna norra Italien och bär sitt historiska arv bättre än de flesta. Bologna är den 7:e största staden i Italien med cirka 387 554 invånare och är en av de rikaste städerna i Italien och toppar ständigt listan över italienska städer med den bästa livskvaliteten. Stadens ursprung kan spåras tillbaka till etruskerna som styrde den italienska halvön från cirka 800 f.Kr. till cirka 200 f.Kr och senare kom staden under romerskt styre och många spår från denna period är fortfarande intakta.

Bologna under medeltiden

Under medeltiden blev Bologna en självständig stadsstat och under tiden därefter kämpade stadens härskare om makten. Den interna maktkampen upphörde inte förrän i början av 1600-talet då stadsstaten hamnade under VatikanstatenBologna behöll en viss grad av självständighet genom att behålla sitt gamla rättssystem och viktigast i detta sammanhang - stadens senat, samt att ha en ambassadör i Rom. Stadens många kyrkor och palats är rika på konst och bidrar till att ge en förståelse för Bolognas kulturella betydelse genom tiderna. I detta sammanhang bör det nämnas att världens första och därmed äldsta universitet ligger i detta kulturella centrum. Universitetet är fortfarande ett av Italiens mest prestigefyllda och staden är än idag en levande universitetsstad.

Bologna som semesterstad

Bolognas storlek gör den idealisk för en trevlig storstadsresa. Den är tillräckligt stor för att du inte ska bli uttråkad men inte större än att du snabbt kan få en överblick och bekanta dig med staden. Om du gillar att gå på marknad och är i stan på en fredag eller lördag bör du stanna till vid Piazza 8 Agosto där i stort sett allt (utom mat och möbler) kan köpas från tidig morgon till 19.00 på kvällarna - året runt. På stadens största torg Piazza Maggiore kan du njuta av en cappuccino i en vacker miljö med utsikt över det medeltida Palazzo Comunale och konstmuseet Museo Morandi.

Den historiska stadskärnan består av de två torgen Piazza Maggiore och Piazza Nettuno där du kan se den berömda Neptunusfontänen ("Nettuno") och domkyrkan San Petronio innan du promenerar vidare in till staden med sina många medeltida kolonnader och arkader. 

Staden är också hem för ett av världens äldsta universitet och Europas äldsta fungerande som grundades 1088 och med omkring 100 000 studenter är det också ett av de största universiteten i Europa. De flesta av universitetets aktiviteter är belägna i Bolognas historiska centrum, nära Piazza Verdi. Här hittar du ett livligt och charmigt universitetsområde med många restauranger, kaféer och naturligtvis en otalig mängd bra bokhandlar. 

Om du blir hungrig av att strosa runt i centrum kan du passa på att prova någon av stadens pastarätter då Bologna faktiskt har en av världens bästa! Prova till exempel en portion "Tagliatelle alla Bolognese" som vid första anblick kan likna det vi hemma kallar för "spaghetti bolognese" men skillnaden är att den serveras med tagliatelle istället för spaghetti och med en annorlunda köttfärssås. Bologna är också en perfekt utgångspunkt för dagsutflykter till andra vackra städer i regionen som RavennaFerrara och Faenza

Välkommen till Bologna med Escapeaway

Med oss på Escapeaway kan du enkelt planera, anpassa och boka en resa till Bologna plus att du kan välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla fantastiska platser i området och i Emilia-Romagna.

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Bologna

>>> Läs mer om regionen Emilia-Romagna

>>> Läs mer om Toscana

>>> Läs mer om norra Italien

>>> Läs mer om Italien

>>> Läs mer om storstadssemester i Italien

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bologna

Populära hotell i Bologna

Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
9,3
Fantastiskt
1300 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
9,3
Fantastiskt
2193 omdömen
  • Internet/Wi-Fi
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
8,3
Mycket bra
3542 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Bologna?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 28 recensioner