Resor till Emilia-Romagna

En ofta förbisedd kuststräcka. En resa till Emilia-Romagna i Italien är en resa till berg, backar, bukter, byar och badstränder - här får du allt.

När du reser till Emilia-Romagna, får du något av det bästa i Italien. Allt från branta berg, till böljande kullar, intressanta städer, vackra stränder och frodiga vinmarker.

Emilia-Romagna är en storslagen samling av sevärda och besöksvärdiga destinationer som ligger spridda över hela regionen. Tycker du om berg eller bukter, slätter eller stränder, städer eller bergsbyar, kultur eller mat? Emilia-Romagna har hela paketet!

Känd för sina berg, städer och gastronomi

Ena halvan av denna region består av Apenninerna medan den andra består av slättland. De senaste 1500 åren har området varit under stor geologisk förändring vilket har betytt att våtmarker blivit till slättland och att havet har gått tillbaka 10 km.

Ravenna, som är en av de största städerna i regionen, var under sin storhetstid från ca. 400-550 en hamnstad, men idag finns  inga spår av detta mer än de vackra mosaiker som finns bevarade i staden. Längs kusten är där långa sandstränder med massor av resebostäder.

Det mest sevärda förutom städerna är bergsområdet. Huvudstaden Bologna är en gammal romersk stad med många vackra och kulturella arv. Till slut ska det nämnas att också staden Imola och Maranello är belägna i denna region. Imola är värd för San Marinos F1 Grand Prix, och Maranello är staden där man tillverkar Ferrari bilarna.

Viktigt att notera är att från denna provins härstammar många recept som har stor del i det italienska köket. Hela Emilia-Romagna är berömt för sin kokkonst, som har sina rötter i "bondeköket", ofta med ingredienser såsom grädde, parmaskinka och parmesanost. Balsamvinägern från Modena är internationellt känd, vilken lagras upp till sju år på tunnor av ek, för att få den mörka färgen och milda smaken. Regionen är även en stor svampregion, med bland annat svart tryffel och karljohansvamp.

Aktiv semester

Regionens natur breder ut sig från de långa sandstränderna där alla typer av vattensporter ivrigt utövas till Apenninernas berg där vandring är populärt.

Poslättens flacka landskap inbjuder till cykling och intresserar man sig mer för naturupplevelser och djurliv kan det fridfulla området vid Po-deltat utforskas. Om målet med semestern är att vara aktiv men utan att utöva någon sport så finns det fina möjligheter att hyra cyklar och ta ut i naturen på egen hand.

Semester för par

I Emilia-Romagna finns det många bra alternativ för en semester full av romantik. De långa sandstränderna, den  vackra naturen, de små vindlande gator och gränder och de varma kvällarna inbjuder allt till romantiska stunder långt från vardagsstress och måsten.

Det finns många möjligheter att hitta den perfekta platsen för en vistelse med sin älskade i Emilia-Romagna och det finns något för varje smak, eftersom du kan vistas både på landet, vid kusten eller i någon stämningsfull stad med romantik i åtanke.

Det autentiska Italien

Drömmer du om en semester i det autentiska Italien där du fortfarande kan känna den vardagliga rytmen i små genuina byar med lokal stämning och man tycker det är charmigt när restaurangen inte har någon meny på engelska eller tyska, ja så är det i regionen Emilia-Romagna drömmen kan bli verklighet.

Ute på landet och i de charmiga byarna kommer du att möta de äkta italienarna som förmodligen inte talar andra språk än italienska, men som i sin tur är hjärtliga och har en enastående känsla av stolthet över sitt lokalområde och allt som innefattar matlagning och läckra specialiteter. Har du modet att kasta dig ut i det okända, så utforska det vi kallar det autentiska Italien.

Mer information till din resa till Emilia-Romagna

Emilia-Romagna, belägen i den nordöstra delen av landet, är en av Italien rikaste regioner - och också en av de rikaste regionerna i Europa. Regionen, som är den sjätte största i Italien, har en befolkning på cirka 4,5 miljoner, och omfattar en stor del av Po-slätten i norra Italien. Nästan 50% av regionens area utgörs således av slätter, medan cirka en fjärdedel av regionen består av backigt landskap, och den sista fjärdedelen av berg i form av bergskedjan Apenninerna.

Emilia-Romagna bjuder på fantastisk gastronomi, stora naturupplevelser, avslappnande sol- och badsemestrar vid kusten, aktiva semestrar med vandring i bergen eller med cykelturer på slätterna, samt en lång rad historiska kulturstäder - däribland  Bologna med ett av världens äldsta universitet. Och så är regionen huvudsäte för en rad legendariska bilproducenter, såsom Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani, De Tomaso och Ducati, något som gör resenärer med stort intresse för bilar helt saliga.

Regionen är känd för sitt fantastiska kök. Det produceras matvaror här av högsta kvalitet, framförallt när det gäller korv, skinka, ostar, grädde och smör. Smaka t.ex. på de läckra skinkorna Culatello di Zibello och Prosciutto di Parma, eller på korvarna Mortadella Classica och Mortadella di Bologna. En annan berömd produkt från Emilia-Romagna är parmesanosten, som du säkert känner igen från en annan klassiker från regionen: Tagliatelle al ragù (felaktigt översatt till Spaghetti med köttfärssås på svenska).

På den längre kuststräckan ut mot Adriatiska havet, hittar du massor av trevliga sandstränder och badorter, som passar perfekt till en sol- och badsemester. Den stora badorten Rimini, med sina fantastiska stränder och värld av nöjesaktiviteter, butiker och restauranger, är den mest kända av dessa badorter, men det finns också massor av andra möjligheter om du tycker om de lite mindre besökta städerna.

I Bologna, huvudstaden i regionen, hittar du ett av världens äldsta universitet och andra unika historiska och kulturella sevärdheter. I staden Parma kan du smaka på den berömda skinkan och ostan med samma namn. I Piacenza kan du uppleva unika monument från medeltiden och i Modena är du nära sportbilsmärken som Ferrari, Lamborghini och Maserati, samt flera byggnader som står med på UNESCOs världsarvslista.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Emilia-Romagna

 • Gästrecensioner 8,9
  Bologna
  8 hotell
  I Bologna är det ett nöje att strosa runt i den stämningsfulla stadskärnan med sina många butiker, kaféer, restauranger och vackra platser. Världens äldsta universitetsstad har många sevärdheter i sig, men här finns också en mängd vackra utflyktsmål.
 • De avkopplande badorterna Cervia och Milano Marittima ligger sida vid sida vid Adriatiska havets kilometerlånga sandstränder. Stranden är dock inte det enda du kan använda semestern på för här finns även rikliga möjligheter att idka sport eller ... göra spännande utflykter. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,6
  Gatteo Mare
  2 hotell
  Gatteo Mare är en klassisk badort vid Adriatiska havet norr om den kända badorten Rimini. Här är det inte överraskande först och främst strandlivet som är i centrum. Detta strandliv kan du njuta på stränderna med god service som gränsar direkt till staden.
 • Gästrecensioner 8,2
  Rimini
  2 hotell
  Rimini är mest känt för sina sagolika sandstränder, affärer, restauranger och barer samt åtskilliga populära diskotek. Men att Rimini inte alltid "bara"varit en badort kan du förvissa dig om genom att besöka stadens trevliga gamla centrum.
 • Faenza
  1 hotell
  Fænza har i århundraden varit känt för sin keramikkonst och du får här rikliga möjligheter att köpa fajanser i stadens butiker. Ta dig även tid till att utforska stadens övriga sevärdheter innan du eventuellt gör en utflykt till det närliggande Ravenna.
 • Ferrara
  1 hotell
  I renässansstaden Ferrara väntar dig nya äventyr runt varje gathörn. Denna vackra stad är med sin enastående arkitektur och kulturrikedom lätt att bli förälskad i. Du kan även se fram emot gastronomiska upplevelser som är väl så mångsidiga.

Populära hotell i Emilia-Romagna

Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Bologna
9,0
Fantastiskt
1605 omdömen
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Avstånd till centrum: ca. 100 m
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Varignana-Palesio
9,5
Fantastiskt
1632 omdömen
 • Närmaste flygplats: 31 km
 • Avstånd till havet: ca. 77 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Emilia-Romagna, Ostellato
8,9
Mycket bra
257 omdömen
 • Närmaste flygplats: 74 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi

Världens äldsta universitetsstad och Formel 1

Bologna är en fascinerande stad med en lång historia. Här grundades ett av Europas första universitet redan 1088. Det är samtidigt huvudstaden i regionen och eftersom det är en gammal romersk stad rymmer den flera vackra och kulturella sevärdheter.

Piacenza är rik på palats och mysiga gator. Staden har flera äldre monument från medeltiden.
Parma kallas också för musikens huvudstad mycket på grund av komponisten Giuseppe Verdis födelse i detta område. Staden är särskilt känd för parmesanost och parmaskinka. Ravenna är en stad med många vackra sevärdheter. Ravenna är också berömd för de fina bysantinska mosaiker som staden är rik på.

Modena är känd för produktionen av Balsamico och Lambrusco men det är också här som två av världens mest attraktiva bilar framställs, Ferrari och Maserati. Egentligen produceras Ferrari i staden Maranello. Staden Imola får de flesta att tänka på ministaten San Marinos F1 Grand Prix som blir kört just här.

Vad tycker gästerna om i Emilia-Romagna?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 80 recensioner