Resor till Rio Marina

I en bukt på östsidan av Elba ligger Rio Marina, en liten badort med ett par tusen invånare, som fram till starten av 1980-talet huvudsakligast var känd som centrum för öns gruvdrift. Staden kallades med all rätt för öns järnhuvudstad, men idag är det inte längre den järnhaltiga jorden som invånarna i Rio Marina lever av, utan däremot turismen. Med ett idylliskt läge mellan de gröna bergen och det azurblåa Medelhavet är det heller inte svårt att förstå varför Rio Marina snabbt har förvandlats till ett populärt semesterresmål när gruvdriften i området upphörde. 

De mest kända sevärdheterna i Rio Maria är kyrkan San Rocco och klocktornet Torre degli Appiani från 1500-talet samt ett litet museiområde, Parco Minelba, med intressanta föremål från den tidigare så lukrativa gruvdriften. Rio Marina är faktiskt ett av de bästa ställena att utforska järnmalmsbrytningens betydelse för ön på. Såvida du inte är mycket historiskt intresserad så kommer den största attraktionen på en resa till Rio Marina nog trots allt vara det avkopplade strandlivet vilket du här kan njuta till fullo. I jämförelse med t.ex. huvudstaden Portoferraio, är Rio Marina mer fridfullt och perfekt för dig som drömmer om en avkopplande semester vid medelhavet.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Rio Marina och andra resmål i Toscana där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din resa.

Välrenommerade restauranger

Den lilla stadens hjärta är hamnen och de närliggande gatorna. Förr i tiden var det här nerifrån som man skeppade ut järnmalmen, men idag är det i stället småbåtar och lustjakter som präglar den lilla hamnen. Det är dessutom här som färjan från Piombino på det italienska fastlandet lägger till. Det är ett ganska stillsamt nattliv i Rio Marina, men det är ändå mycket stämningsfullt att ta en promenad hit ner på kvällen.

I området omkring hamnen hittar du dessutom ett förnuftigt urval av restauranger, pizzerior och trattorior där du kan slå dig ner och njuta av utsikten över havet. Även om utbudet inte är överväldigande i en liten stad som Rio Marina så är restaurangerna kända för att höra till de bästa på ön och lockar till sig matälskare från när och fjärran. Här får du rikliga möjligheter att prova öns traditionella rätter som är noga tillpassade moderna människors smaklökar. Inte helt överraskande så är utbudet av fiskrätter som regel stort och väl värt att utforska.

Avkopplande badsemester på Elba

På dagen kan du kasta badhandduken över axeln och släntra ner till det iögonfallande klocktornet precis söder om hamnen där det även finns en liten strand, Spiaggia La Torre. Stranden består av småsten och mörk sand som glimmar i solen på grund av den järnhaltiga hematiten. Här kan du som regel hyra både parasoller och liggstolar. Den stadsnära stranden är i och för sig inte särskilt stor men placeringen är ett plus om du vill ha matställen och stadens övriga faciliteter inom kort räckhåll.

Du kan dock även välja att gå eller köra lite längre söder ut till någon av de små badvikarna som ligger vid foten av de branta skogbevuxna klipporna. Det kräver en lite större insats att ta sig ner till dessa stränder, men när du väl står nere vid det kristallklara vattnet så kommer du tycka att det är värt alla ansträngningarna. Kör du istället norr över från Rio Marina i riktning mot Cavo så passerar du längs vägen flera andra bra badstränder av vilka framför allt Topinetti och Cala Seregola är väl värda att stanna vid. Vid den sistnämnda av de två stränderna hittar du dessutom en liten restaurang och bar där du kan få enkla men goda rätter till ett förnuftigt pris.

Du kan med andra ord använda det mesta av din semester till att koppla av vid vattnet och att utforska restauranglivet, men det kan även rekommenderas att åka en tur lite in på ön. Kör till exempel en sväng upp till Fortezza del Giogo. Det är i och för sig bara en ruin kvar av den Medeltida borgen men här ifrån har du en av de bästa panoramautsikterna på hela Elba.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Rio Marina