Resor till Portoferraio

Portoferraio är ofta det första du ser när du ankommer till ön Elba. Staden som Napoleon gjorde till öns högborg är sevärd och den naturliga mittpunkten som alltid är värd ett besök. Boka din resa till Portoferraio med Escapeaway i dag!

Många av de semesterresenärer som ankommer med färjan från fastlandet till Portoferraio tar sig inte tid att uppleva huvudstaden på ön utan åker direkt vidare till något av öns resmål. Portoferraio, som är den äldsta och största staden (11 000 invånare) på den lilla bergiga ön omkring 20 kilometer från Toscanas kust förtjänar emellertid en närmare bekantskap. 

Den nya stadsdelen precis vid färjeläget är i och för sig inte så intressant men däremot i den gamla stadsdelen öster om Medici fortet stöter du på massor av liv året runt med mängder av bra butiker och inbjudande trottoarserveringar vid små trevliga torg. Du får heller inte gå miste om den charmiga lustbåtshamnen där mångmiljonärernas yachter ligger och guppar. Du bör även ta vägen förbi domkyrkan och Napoleons hem, Villa dei Mulini, som nog är Elbas mest kända sevärdhet.

Välkommen till Toscana med Escapeaway, vi är specialister på resor till Elba där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder under din resa.

Napoleons huvudstad

Napoleon gjorde under sin vistelse Portoferraio till öns huvudstad. Det var under samma period som Elba var självständigt. Den besegrade franske kejsaren befann sig i och för sig inte på ön av egen fri vilja, men han använde ändå de totalt nio månaderna under åren 1814-15 till att få lite ordning på ön. Han lyckades genomdriva en rad sociala och ekonomiska reformer, liksom det under denna period sattes fart på vägbyggandet och gruvdriften. Under sin korta vistelse på Elba hann Napoleon även med att bygga en sommarvilla, Villa di San Martino, som ligger på bara tio minuters köravstånd från Portoferraio. Villan är idag ett litet museum.

Den berömde kejsaren är dock långt ifrån den ende som genom historien har haft herradömet över Elba och Portoferraio. Framför allt den rika förekomsten av järn på Elba var eftertraktat och lockade under antiken först etruskerna och sedan romarna till ön. Långt senare ankom familjen Medici (som 1548 grundlade nutidens Portoferraio), Spanien, Storbritannien och Frankrike för att härska över ön. Först 1860 annekterades Elba efter en omröstning slutligen av konungariket Italien. Portoferraio och dess invånare har med andra ord varit vittnen till många omvälvningar genom tiden. Senast 1944 under 2: a världskriget då franska styrkor vid ett våldsamt slag befriade staden från de tyska ockupanterna. De skiftande regimerna har inte så överraskande betytt att det finns åtskilliga intressanta historiska sevärdheter runt omkring på ön - bland annat innanför den gamla Medeltida stadsmuren i Portoferraio. 

Öns knutpunkt

Det är lätt att ta sig till Portoferraio från det italienska fastlandet. Du kan bland annat ta en färja direkt till Portoferraio från toskanska Piombino, den tar cirka en timme. Trots stadens namn (Järnhamnen) finns det idag inte längre något järn här, men en stor del av öns semesterfirare passerar stan på väg till eller från fastlandet. Man kan dock även åka båt till Cavo och Rio Marina på öns östkust.

För transporten runt på Elba är det en fördel att ha bil med sig till ön eller eventuellt hyra en på plats. Det går regelbundna bussförbindelser mellan de större orterna och städerna men med en bil är det lättare att utforska olika sevärdheter och att ta sig till de bästa stränderna. 

Trots att Elba är den tredje största ön i Italien är den inte större än att du med utgångspunkt i Portoferraio utan problem kan hinna runt till alla delar av ön på dagsutflykter. Det kan även varmt rekommenderas att just använda semestern i Portoferraio till att utforska pärlbandet av vackra, kritvita badstränder vid det azurblåa havet, ofördärvade småstäder och historiska sevärdheter runt omkring på ön.

Boka en billig resa till Portoferraio

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra handplockade och noga utvalda hotell i Portoferraio, samtliga med fina omdömen. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - sådan är en semester med Escapeaway.

>> Läs även om resor till Lido di Capoliveri
>> Läs om resor till Porto Azzurro

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Portoferraio