Övriga toscanska öar

Förutom Elba, som är den största ön i den toscanska ögruppen, finner man sex andra öar som är mer eller mindre kända för omvärlden. Giglio, som är den näststörsta i areal och invånartal, består av granitklippor och ligger söder om Elba, nära halvön Argentario vid Orbetello i det sydligste Toscana.

Capraia, som är den tredje största i gruppen, har uppstått utav havets vulkaner och ligger som en naken juvel med sitt hårda landskap som påminner om Korsika, strax norr om Elba. Man kan komma hit via Gorgona eller från Elba – eller segla själv till ön, som under sommarmånaderna bjuder många gäster välkomna. Ön råder över allt vad hjärtat kan begära för en seglande turist som har behov för att tillfredsställa en tom mage eller en tom tank.

Pianosa däremot ligger strax söder om Elba och är förbunden genom Elba, och kallas för stillhetens ö - utformad i tuffsten och övergiven till nutiden efter att i 142 år blivit använd som straffkoloni och sedan högsäkerhetsfängelse fram till 1997. Ön rymmer dock även de mest intressanta katakomberna norr om Rom förutom ruinerna av en gammal romersk villa, var kejsar Augustus’ brorson levde i exil intill han mördades för att säkra Tiberius tronen. Man kan även se Forte Teglia, som Napoleon fick restaurerat under sin exil, byggningar och en teater från tiden som fångö. För den naturintresserade kan här betraktas ett rikt fågelliv; här ynglar den sällsynta korsikanska mås tillsammans med bland annat pilgrimsfalken. Det går en gång i veckan färga från Piombino via Porto Azzuro på Elba till Pianosa.

Montecristo är den mystiska ön som är omspunnen av legender och historier, en ädelsten rent naturmässigt – älskad av enstöringar och pirater, och gjord känd av Dumas genom boken ’Greven av Monte Cristo’. Montecristo finner man söder om Pianosa på höjd med semesterstaden Orbetello – det går inga färgförbindelser till ön och den är obebodd. Man kan komma hit i grupper efter avtal och med guide.

Giannutri är mest känd för sin undervattensfauna, som är helt exceptionell i rikdom, ön befinner sig söder om Giglio och man ska segla omkring Giglio för att komma hit från Porto Santo Stefano på Argentario. Det är möjligt att uppehålla sig på ön, men då den är del av ett naturreservat ska man vara uppmärksam på vad som är tillåtet och inte. Invånarna på ön har lite andra befogenheter än gästerna på ön.

Gorgona är den sista av öarna samt den minsta och nordligaste i den toscanska ögruppen. Ön uppenbarar den ena dal efter den andra, kullar, gömda grottor och klippiga kuststräckor, men man får tyvärr inte besöka ön utan guide och endast efter avtal.
När man nämner öarna, måste man även omtala havet som förbinder dem, då ögruppen är placerad i en av Europas mest beskyddade havsområden, Santuario Internazionale dei Cetacei (Internationellt Val och Delfin Reservat), för här kan man speciellt under våren och hösten betrakta olika arter av just valar och delfiner som leker i de blåa böljorna.