Resor till ön Elba 

Frodig ö-semester i Napoleons fotspår:  Det är svårt att förstå varför Napoleon på sin tid inte var nöjd med sin exil på Elba. Den natursköna ön har nämligen allt vad du kan önska dig av en semesterö med underbara stränder, stämningsfulla fiskelägen, traditionsrika vingårdar och mysiga restauranger. Boka en resa till underbara Elba med Escapeaway idag!

Elba ligger inbjudande i det azurblåa Medelhavet med sin 147 kilometer långa kust och är känd för sitt milda medelhavsklimat. Ön är med andra ord som gjord för en paradisliknande semester. Elba är den tredje största ön i Italien, men den är mycket mindre än de två största bara ungefär dubbelt så stor som Fårö – och här bor cirka 35 000 invånare.

Elba ligger strax utanför hamnstaden Livorno och nås lättast och smidigast med färjan från staden Piombino. Båtturen från Piombino till Elbas största stad Portoferraio tar cirka en timme och det är inte svårt att hitta ställen som säljer biljetter (på fastlandet är det svårast att välja var du ska köpa dem) men ska du åka under högsäsongen är det bäst att boka i god tid om du vill undgå att bli sittande och vänta i lång tid i hamnen. Tycker du inte om att åka båt kan du även flyga till Elba från Florens i ett mindre passagerarflyg. Flygtiden tar ca. 45 minuter.

Frodig ö-natur och gastronomi

Elba är ytterst naturskön och frodig och du kan uppleva ett otroligt varierande landskap längs vägar som ofta slingrar sig i hårnålskurvor uppför eller nerför bergssluttningarna. Det varierade landskapet döljer bland annat romantiska fiskelägen, antika borgar, gamla kyrkor, små slott samt små fridfulla landsbyar nästan fastklistrade längs öns bergssluttningar. Självklart bjuder Elba också på många härliga sandstränder, faktiskt har ön 130 namngivna stränder vid det kristallklara havet. Avstånden på ön verkar inte stora och i princip kan du på få minuter med bil komma från klipporna vid havet till det 1 000 meters höga berget Monte Capanne, men vägnätet skär inte precis igenom landskapet vilket gör att du för en vanlig 5 kilometers resa ska räkna långt mera tid än vad vi är vana vid hemma i Sverige.


När du reser till Elba kommer du upptäcka ett rikt urval av restauranger, trattorior, osterior och pizzerior och naturligtvis hittar du ofta fisk och skaldjur på menyn. Det finns också en rad vingårdar på ön som i första hand framställer vitvin (men det blir även lite rödvin, dessertvin och grappa), samt några honungsproducenter men lantbruk i större modell är ovanligare då största delen av ön är så backig att det inte lönar sig.

Elbas spännande historia

Elba har varit bebott sedan etruskerna som var speciellt intresserade i de rika järnförekomsterna. Dessa tilldrog även romarna och ännu idag vittnar namnet Portoferraio, som betyder "järnhamnen", om järnutvecklingens stora betydelse för ön under årtusenden. Idag kan du besöka de nedlagda minorna varav den sista stängdes i 1984. De flesta förbinder nog ändå Elba mest med Napoleon (le Grand), som under sin korta tid nådde att sätta sin prägel på den med sina offentliga arbeten och reformer. Bland annat rationaliserade han gruvdriften, organiserade sjukhusväsendet, bringade nya druvsorter till öns vinproduktion och fick planterat olivträd. Elbas flagga bär ännu kejsar-bin och överallt finner du Napoleon i form av grafik, statyer och mycket mera. Om det inte är nog, så kan du besöka Napoleons två bostäder från hans tio månader på ön; Villa dei Mulini i Portoferraio och sommarresidenset Villa di San Martino i staden San Martino.

Du kan boka färjebiljetter till Elba här:
Aferry.se (färgbiljetter till hela Europa)
Ferriesonline (välj avresa från Piombino)                                                                                                                        Ok-Ferry.com (välj Elba Island) 

 

En resa till Elba för två

Elba utgör själva begreppet romantik och är platsen för intimitet och avkoppling, en frodig ö omgiven av otaliga mindre stränder och grottor där man kan ha turen att få uppehålla sig helt ostört för en stund eftersom det bara går att komma hit havs-vägen. Elba bjuder även på charmiga små städer och byar med stämningsfulla pizzerior och med upplysta strandpromenader som inbjuder till en promenad hand i hand längs de stämningsfulla gatorna och torgen i de många små byarna och njut av varandras sällskap. 

Elba är platsen för välbefinnande för såväl kropp som själ och vad är mer romantiskt än att njuta ett romantiskt get-away i avkopplande omgivningar med sin älskade vid sin sida? På Elba frodas romantiken i kombination med vackra fiskelägen, underbara naturupplevelser, frisk luft och massor av solsken.

Elba är omtyckt av många och därför befolkas de små byarna på ön av en stor skara besökare under sommarmånaderna, men det betyder inte att du inte kan finna hjärtat av det autentiska Elba. Elba är nämligen inte bara stora lägenhetskomplex och turistbusshållplatser.

Elba är även små fiskelägen, lokalt vardagsliv, inkvartering i gamla hus under enkla förhållanden, varmt mottagande hos de enskilda familjerna, hantverkstraditioner och stolthet över de egna produkterna och kunnandet. Det kanske inte finns pool eller luftkonditionering men om du vågar dig på att möta lokalbefolkningen så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Elba.

Så bokar du en resa till Elba med Escapeaway

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Elba som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra utvalda hotell på Elba, enbart hotell med fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs mer om semester på Elba här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål på Elba

 • Bagnaia
  1 hotell
  Bagnaia ligger vid sin egen lilla bukt på nordöstra Elba. Det azurblå havet och de omkringliggande, gröna bergen bidrar till semesterparadiset, där du bor på ett betrygganade avstånd från den stressiga vardagen. Här råder lugn och ro, en perfekt ... plats för ren avslappning. Läs mer
 • Biodola
  1 hotell
  Biodola är ett litet semesterparadis på Elbas norra kust. Här hittar du en av öns vackraste sandstränder som ligger vid en bukt med kristallklart vatten. Bakom denna lilla semesterort reser sig skogsklädda kullar och längs kusten finns det flera ... andra små idylliska badvikar. Läs mer
 • Magazzini
  1 hotell
  Magazzini ligger idylliskt vid Portoferraio-bukten på ön Elba. Det är en mycket stämningsfull liten kuststad som trots sin fina strand har bevarat sin fridfulla atmosfär. Här kan du se fram emot middagar vid vattnet i solnedgångens sista strålar ... och avkoppling på stranden. Läs mer
 • Procchio
  1 hotell
  Procchio är en liten trevlig stad vid vattnet i en vacker bukt på norra delen av Elba. I detta frodiga område kan du njuta av din semester på några av öns vackraste stränder och klaraste vatten. Staden har restauranger, caféer, frukthandlare ... och några få andra butiker. Läs mer
 • Rio Marina
  1 hotell
  När resan går till Elba finns det fina anledningar till att du bor nära vackra Marina Grande. Den charmiga lilla badorten ligger fint på Elbas östkust och bjuder förutom bra badmöjligheter på trevliga restauranger och skön stämning.
 • Om du vill kombinera en många århundraden lång tradition av vinproduktion med fantastiska stränder, vacker natur och intressanta historiska sevärdheter i charmerande och autentiska italienska omgivningar, då är Capoliveri på Elba just något för dig!

Populära hotell på Elba

Italien, Elba , Biodola
9,1
Fantastiskt
140 omdömen
 • Närmaste flygplats: 143 km
 • Avstånd till havet: ca. 20 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Elba , Procchio
9,5
Fantastiskt
186 omdömen
 • Närmaste flygplats: 156 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Elba , Rio Marina
8,9
Mycket bra
42 omdömen
 • Närmaste flygplats: 135 km
 • Avstånd till havet: ca. 2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Aktivt semesterliv på Elba

Om du tycker om att det händer något under semestern så finns här några förslag till vad du kan sysselsätta dig med under en vistelse på Elba. Och möjligheterna är många och riktar sig åt både barn och vuxna.

Havet kring ön inbjuder till vattenaktiviteter som snorkling och dykning, medan golf, ridning och cykling också är eftertraktat. Elba är en del av ett större ö-rike och de omkringliggande öarna är också värda ett besök, dels på grund av deras lämningar från forntiden och dels för deras rika kulturliv.

Segling

Det är optimalt att se Elba från havet då du således får möjlighet för att beskåda och besöka stränder och små laguner som annars ligger helt obesökta. Ett sätt att komma runt på är genom att segla med den 15 meter långa båten: Il Dollaro II, som kan transportera upp till 40 personer och som arrangerar utflykter för grupper och enkelpersoner från april till oktober längs den syd-östliga del av Elba med avgång från Porto Azzuro. Båten seglar två gånger dagligen och varar ca. tre timmar och omfattar ett enkelt stopp var det är möjligt att smaka på lokalt vin och ett stopp vid en badstrand, förutom att det ombord berättas om Elbas historia, djurliv, bl.a. delfiner och de vackra naturområden som båten seglar förbi. För ytterligare information ring +39 328-6890227 eller klicka på Dollaro

Annars kan du också hyra små speedbåtar, segla med på en riktig segelbåt, ro i havkajak eller så du kan nöja dig med att trampa runt på en trampbåt. Se här för segling och hyrning av speedbåtar: Bartolini Yachting eller kontakt Da Riccardo i Marina di Campo för hyrning av trampbåtar och mindre flottar såsom gummibåtar och motorbåtar.

Dykning

Det finns flera ställen på Elba var du kan hänvända dig om du är intresserad i att dyka utanför Elbas kust. Och tillsammans erbjuds ett brett sortiment av olika möjligheter såsom olika dykarkurser för nybörjare, barn eller övade, dyk till kända vrak eller endast ut i det blå och ta halva eller hela dagdykarutflykter. Du kan hänvända dig hit: Divingin Elba eller Unica Diving

Cykla mountainbike

En riktig trevligt sätt att uppleva Elba på är uppe på två solida mountainbike-hjul. Och det är en utbredd form för semesteraktivitet på ön. Du kan till och med anmäla dig till en mountainbike tur som är tillrättalagd efter vilken svårighetsgrad du önskar. En del av dessa turer inkluderar teknisk rådgivning gällande. cykel-position och sittställning, lösning av mekaniska problem och kartläsning/användning av gps. För ytterligare information: Gian.mtbelba@libero.it

Vandring på Elba

Det är även optimalt att använda några timmar eller dagar på at vandra genom Elbas sköna naturområden. Och det är endast fantasin och krafterna som sätter gränser för vart och hur lång din tur ska vara. Om du gärna vill hajka med professionella guider kan det också arrangeras. Fråga dig fram där du bor för det finns många stigar, rutter och arrangörer.

Golf

Har du en passion för golf och speciellt under semestern kan du vända dig till Elba Golf Club Acquabona för att fråga om förhållandena på deras bana (nio hål) som är belägen vid Acquabona. Golf klubben råder över putting green, bar och pool. För ytterligare information: Elba Golf Club Acquqabona

Vad tycker gästerna om på Elba ?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner