Resor till ön Elba 

Frodig ö-semester i Napoleons fotspår

Elba ligger inbjudande i det turkosblå Medelhavet med sina 147 km långa kust och är känd för sitt milda medelhavsklimat. Ön är med andra ord upplagd för en paradisliknande semester, som dessutom passar allafamiljemedlemmar.

Italiens tredje största ö

Ön Elba är den tredje största ön i Italien, men den är mycket mindre än de två största – och här bor ca. 35.000 invånare. Tempot är lugnt och behagligt och det är lätt att ta sig runt ön med bil. Utflykstmöjligheterna är många med natur, sol och bad i fokus.

Utanför Toscanas kust

Ön Elba ligger strax utanför hamnstaden Livorno och nås lättast och smidigast med färjan från staden Piombino. Båtturen från Piombino till Elbas största stad Portoferraio tar ca. en timme och det är inte svårt att hitta ställen som säljer biljetter (på fastlandet är det svårast att välja var du ska köpa dem) men ska du åka under högsäsongen är det bäst att beställa i god tid om du vill undgå att bli sittande och vänta i lång tid i hamnen. Tycker du inte om att åka båt kan du även flyga till Elba från Florens i ett mindre passagerarflyg. Flygtiden tar ca. 45 minuter.

Frodig ö-natur och gastronomi

Där är 147 km kust på Elba och ön är känd för sitt medelhavsklimat. Ön är ytterst naturskön och frodig och du kan uppleva ett otroligt varierande landskap, romantiska fiskelägen, gamla borgar och kyrkor samt små landsbyar nästan klistrade uppe på öns bergssluttningar. Självklart bjuder ön också på många härliga sandstränder, faktiskt har ön 130 namngivna stränder vid det kristallklara hav. Avstånden på ön verkar inte stora och i princip kan du på få minuter med bil komma från klipporna vid havet till det 1000 meters höga berget Monte Capanne, men vägnätet skär inte precis igenom landskapet vilket gör att du till en vanlig 5 kilometers resa ska räkna långt mera tid än vad vi är vana vid hemma i Sverige.


Elba är en skön ö med rikt urval av restauranger, trattorior, osterior och pizzerior och naturligtvis hittar du ofta fisk och skaldjur på menyn. Det finns också en rad vingårdar på ön som i första hand framställer vitvin (men det blir även lite rödvin, dessertvin och grappa), samt några honungsproducenter. Men lantbruk i större modell är ovanligare då störstadelen av ön är så backig att det inte lönar sig.

Elbas spännande historia

Elba har varit bebott sedan etruskerna som var speciellt intresserade i de rika järnförekomsterna. Dessa tilldrog även romarna och ännu idag vittnar namnet Portoferraio, som betyder "järnhamnen", om järnutvecklingens stora betydelse för ön under årtusenden. Idag kan du besöka de nedlagda minorna varav den sista stängdes i 1984. De flesta förbinder nog ändå Elba mest med Napoleon (le Grand), som under sin korta tid nådde att sätta sitt prägel på den med sina offentliga arbeten och reformer. Bland annat rationaliserade han gruvdriften, organiserade sjukhusväsendet, bringade nya druvsorter till öns vinproduktion och fick planterat olivträd. Elbas flagga bär ännu kejsar-bin och överallt finner du Napoleon i form av grafik, statyer och mycket mera. Om det inte är nog, så kan du besöka Napoleons två bostäder från hans tio månader på ön; Villa dei Mulini i Portoferraio och sommarresidenset Villa di San Martino i staden San Martino.

Färjan till Elba

Du kan boka färjebiljetter till Elba här:
Aferry.se (färgbiljetter till hela Europa)
Ferriesonline (välj avresa från Piombino)

Semester för par

Njut av en alldeles speciell vistelse för två på den grönskande ön Elba, i en miljö som inte kan upplevas annat än romantisk. De otaliga mindre stränderna och grottorna som omger stranden i kombination med en vackra naturen och det blå havet gör denna plats till ett sant paradis. Promenera runt hand i hand längs de stämningsfulla gatorna och torgen i de många små byarna och njut av varandras sällskap. 

Elba är platsen för intimitet och avkoppling, då du ganska ostört kan vistas här eftersom det endast går att komma hit havs-vägen. Låt kärleken spira,  njut av de många soltimmarna på stranden och unna er en av Wellness-behandlingarna som ger balsam för kropp och själ. 

Det genuina Italien finner du också på Elba

Elba är omtyckt av många och därför befolkas de små byarna på ön av en stor skara besökare under sommarmånaderna, men det betyder inte att du inte kan finna hjärtat av det autentiska Elba. Elba är nämligen inte bara stora lägenhetskomplex och turistbusshållplatser.

Elba är även små fiskelägen, lokalt vardagsliv, inhysning i gamla hus under enkla förhållanden, varmt mottagande hos de enskilda familjerna, hantverkstraditioner och stolthet över de egna produkterna och kunnandet. Det kanske inte finns pool eller luftkonditionering men om du vågar dig på att möta lokalbefolkningen så gå på upptäcktsfärd i det som vi anser vara det autentiska Elba.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål på Elba

 • Procchio
  2 hotell
  Procchio är en liten trevlig stad vid vattnet i en vacker bukt på norra delen av Elba. I detta frodiga område kan du njuta av din semester på några av öns vackraste stränder och klaraste vatten. Staden har restauranger, caféer, frukthandlare ... och några få andra butiker. Läs mer
 • Bagnaia
  1 hotell
  Bagnaia ligger vid sin egen lilla bukt på nordöstra Elba. Det azurblå havet och de omkringliggande, gröna bergen bidrar till semesterparadiset, där du bor på ett betrygganade avstånd från den stressiga vardagen. Här råder lugn och ro, en perfekt ... plats för ren avslappning. Läs mer
 • Rio Marina
  1 hotell
  När resan går till Elba finns det fina anledningar till att du bor nära vackra Marina Grande. Den charmiga lilla badorten ligger fint på Elbas östkust och bjuder förutom bra badmöjligheter på trevliga restauranger och skön stämning.
 • Om du vill kombinera en många århundraden lång tradition av vinproduktion med fantastiska stränder, vacker natur och intressanta historiska sevärdheter i charmerande och autentiska italienska omgivningar, då är Capoliveri på Elba just något för dig!
 • Cavo på Elbas östkust är inte känt för något livligt nattliv snarare reser de flesta hit för att njuta av den lite tillbakalutade atmosfären i den trevliga lustbåtshamnen och inte minst på den underbara stranden. Även om staden är liten så finns ... här allt du kan tänkas behöva. Läs mer
 • Lacona har en av de längsta sandstränderna på Elba, den sträcker sig nästan hela vägen runt den skyddade bukten. Den vackert belägna staden är därför ett upplagt val om det är en avkopplande semester i gröna omgivningar vid havet du längtar efter.

Populära hotell på Elba

Italien, Elba , Biodola
 • Närmaste flygplats: 142 km
 • Avstånd till havet: ca. 20 m
 • Pool
Italien, Elba , Procchio
 • Närmaste flygplats: 144 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Elba , Magazzini
 • Närmaste flygplats: 140 km
 • Avstånd till havet: ca. 50 m
 • Pool

Aktivt semesterliv på Elba

Om du tycker om att det händer något under semestern så finns här några förslag till vad du kan sysselsätta dig med under en vistelse på Elba. Och möjligheterna är många och riktar sig åt både barn och vuxna. Havet kring ön inbjuder till vattenaktiviteter som snorkling och dykning, medan golf, ridning och cykling också är eftertraktat. Elba är en del av ett större ö-rike och de omkringliggande öarna är också värda ett besök.

Segling

Det är optimalt att se Elba från havet då du således får möjlighet för att beskåda och besöka stränder och små laguner som annars ligger helt obesökta. Ett sätt att komma runt på är genom att segla med den 15 meter långa båten: Il Dollaro II, som kan transportera upp till 40 personer och som arrangerar utflykter för grupper och enkelpersoner från april till oktober längs den syd-östliga del av Elba med avgång från Porto Azzuro. Båten seglar två gånger dagligen och varar ca. tre timmar och omfattar ett enkelt stopp var det är möjligt att smaka på lokalt vin och ett stopp vid en badstrand, förutom att det ombord berättas om Elbas historia, djurliv, bl.a. delfiner och de vackra naturområden som båten seglar förbi. För ytterligare information ring +39 328-6890227 eller klicka på Dollaro

Annars kan du också hyra små speedbåtar, segla med på en riktig segelbåt, ro i havkajak eller du kan nöja dig med att trampa runt på en trampbåt. Se här för segling och hyrning av speedbåtar: Bartolini Yachting eller kontakt Da Riccardo i Marina di Campo för hyrning av trampbåtar och mindre flottar såsom gummibåtar och motorbåtar.

Dykning

Det finns flera ställen på Elba var du kan hänvända dig om du är intresserad i att dyka utanför Elbas kust. Och tillsammans erbjuds ett brett sortiment av olika möjligheter såsom olika dykarkurser för nybörjare, barn eller övade, dyk till kända vrak eller endast ut i det blå och ta halva eller hela dagdykarutflykter. Du kan hänvända dig hit: Divingin Elba eller Unica Diving

Cykla mountainbike

En riktig trevligt sätt att uppleva Elba på är uppe på två solida mountainbike-hjul. Och det är en utbredd form för semesteraktivitet på ön. Du kan till och med anmäla dig till en mountainbike tur som är tillrättalagd efter vilken svårighetsgrad du önskar. En del av dessa turer inkluderar teknisk rådgivning gällande. cykel-position och sittställning, lösning av mekaniska problem och kartläsning/användning av gps. För ytterligare information: Gian.mtbelba@libero.it

Vandring på Elba

Det är även optimalt att använda några timmar eller dagar på at vandra genom Elbas sköna naturområden. Och det är endast fantasin och krafterna som sätter gränser för vart och hur lång din tur ska vara. Om du gärna vill hajka med professionella guider kan det också arrangeras. Fråga dig fram där du bor för det finns många stigar, rutter och arrangörer av golf.
Har du en passion för golf, även och speciellt under semestern, kan man hänvända sig till Elba Golf Club Acquabona för att fråga om förhållandena omkring deras bana (nio hål), som är belägen vid Acquabona. Golf klubben råder över putting green, bar och pool. För ytterligare info: Elba Golf Club Acquqabona

Vad tycker gästerna om på Elba ?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 11 recensioner