Vandringsleden Sentieri degli Dei

Den lilla byn Agerola är utgångspunkt för en lång rad vandringstigar av olika svårighetsgrad och längd. Man kan bege sig in i landet eller gå högt över Amalfikusten där varje stig bjuder på sina små eller stora utmaningar. Varje stig eller tur garranterar storslående naturupplevelser! De kallas "SentierI degli Dei", gudarnas stigar.

Här vandrar man från Agerola 7 km till Positano på de branta sluttningarna som karakteriserar området. Utsikten är som tagen ur en tavla, och ibland måste man ta en paus för att betrakta skönheten. De få husen längs stigen förmår inte att ändra upplevelsen av att vara mitt i en vild och obehärskad natur. Växtlivet är otroligt och specieltt om våren och försommaren vandrar man runt i ett hav av färger.

Om hösten möter man de lokala invånarna med dess olivfärgade hud, garvad av väder och vind som samlar svamp och plockar en typ av rönnbör som är stora som små blommor. Flera hundra meter ner ligger havet vars färger skiftar konstant från ljusblå till mörkblå.

Klipporna är majestätiska och det kräver en förhållandevis god kondition (och bra skor) för att vandra de 7 kilometerna och 7 tillbaka.
Det går att få sin vattenflaska påfylld för värmen gör att man svettas bra även i april och oktober! Av de 10 olika rutterna finns det också lättare och mindre krävande stigar där nivåskillnaderna är betydligt mindre, och som endast är 2 kilometer långa.

När man med trött kropp kommer hem kan man med gott samvete sätta sig till bords för att njuta av områdets specialiteter. Den äkta mozzarellan som är gjord på buffelmjölk har en helt annan smak än den inplastade variant vi ofta stöter på. Denna har aldrig blivit inpackad utan kommer direkt från osteriet. Det räcker att tillsätta lite färskt bröd och ett rustikt rödvin för att få änglarna att sjunga.