Pompei

Pompei var ett livligt romerskt centrum med badställe, teater, handel och bordeller fram till den 2:a Augusti år 79 då ett fruktansvärt vulkanutbrott från Vesuvius ödelägger staden och allt levande.

Pompei är möjligtvis den största sevärdheten i området vid Napoli och Amalfikusten.

Pompei var ett livligt romerskt centrum med badställe, teater, handel och bordeller fram till den 24:e augusti år 79 då ett fruktansvärt vulkanutbrott från Vesuvius ödelägger staden och allt levande. Vesuvius utbrott tvingar en hel stads befolkning på flykt från den brinnande askan som under 3 dagar begraver staden i mer än 1000 år. Många invånare hann fly men man uppskattar att drygt ett par tusen omkom.

Pompei blev på nytt upptäckt först i mitten på 1700-talet då man påbörjar utgrävningarna som än idag inte är färdiga! Pompei är något av de mest imponerande ruiner från romersk tid. Extra fascinerande är det hålrum som uppstod då askan lade sig omkring liken. Under 1800-talet fick man den geniala idén att använda dem som "formar" och på så vis fick man fram en rad statyer av människor i dödskamp. Skräckinjagande och fascinerande på samma gång! De flesta finns i Napoli (Neapel) men en del finns också kvar runt omkring Pompei.

Utgrävningarna har blottat en stor, färgrik stad som hade en stadsmur på hela 3 km. De flesta mosaiker och målningar har flyttats till Napolis arkeologiska museum, men den lilla del som finns kvar av fram för allt husen, vägarna, teatrarna och tempel ger ett material till 3 - 4 timmars utforskning!

Som i alla romerska städer så var Pompeis centrum byggt omkring en stor fyrkantig plats kallad forum. Här föregick politiska, ekonomiska och mycket av det sociala livet. Därför är det här som man hittar de mest betydelsefulla byggnaderna. Omkring forum finner vi dessutom resterna av en stor och imponerande basilika i gekisk stil, Apollon och Jupiters tempel samt den stora handelsplatsen Macellum. I lång tid skedde all handel i Macellum men flyttade långsamt många handlare till den stora vägen Via dell’Abbondanza som utgår från forum. Precis som i dagens Italienska städer så gick handeln till så att bagaren hade sitt lilla stånd, slaktaren sitt osv. Det tar lång tid att utforska detta kvarter av Pompei så det bästa är att skaffa sig en guidebok som förklarar saker och ting på platsen.

Man finner även spår av romarnas fritidsliv. Här finns barer som bl.a. serverade ett varm vin. Lägg där märke till de stora karen i bardisken! Badplatser fanns det också gott om! De välmående romarna levde knappast ett lika hårt arbetande liv som vi gör idag: Arbete var inte bra och de som kunde tillbringade hellre sin tid i skuggan, på baren, på idrottsanläggningen eller tillsammans med vännerna på de offentliga badplatserna. Man kunde bada i flera timmar om dagen och när man inte var i vattnet så kunde man äta och prata med vänner och bekanta i andra lokaler. Baden var indelade i varma, ljummiga och kalla bad och tillhörde man eliten så hade man eget bad med rinnande vatten i hemmet!

Var man av den sportiga typen så fanns det också en stor idrottsanläggning där man kunde utöva olika atletiska övningar. Även här fanns ett bad (pool) där man kunde svalka kroppen efter en hård dag. En helt annan typ av fysiska övningar ägde rum i bordellerna. Man lade märke till dem från gatan då det hängde en skylt ovanför dörren som fick en att förstå vilka tjänster som kunde fås. Väl innanför dörren fanns bilder på vilka tjänster som erbjöds.

Det finns ingen romersk stad utan en amfiteater. Pompei är heller inget undantag då här finns en välbevarad teater med plats för upp emot 12.000 åskådare. Här har det arrangerats både gladiatorspel och liknande arrangemang. Dessutom fanns här både en stor och en liten teater där det visades skådespel. Den stora teatern användes framförallt till klassiska komedier och tragedier kunde rymma 5.000 åskådare. Den lilla teatern som härstammar från romartiden blev skådeplats för musik och andra föreställningar.

Pompeis historia härstammar tillbaka till det 7:e århundradet f. Kr. då grekerna nära Sarnoflodens mynning grundade staden. Sedan kom staden att under en kort period att tillhöra etruskerna innan ett annat folkslag (Samniterna) tog över under det 5:e århundradet f. Kr. Samniterna kontrollerade staden i mer än 300 år tills den sen blev en romersk koloni. Den romerska kulturen blev på alla sätt en del av stadens identitet. I över 150 år blomstrade och växte Pompei sig till en stor och framstående romersk stad. Allt detta tog hastigt slut då vulkanen Vesuvius fick sitt utbrott.