Sevärdheter på Amalfikusten

Amalfikusten med sitt vackra och historiskt unika kulturlandskap är en sevärdhet i sig vilket UNESCO har understrukit genom att utnämna hela kusten till världsarv. Men kusten bjuder även på en rad mer specifika sevärdheter av vilka jag har valt några få som jag rekommenderar att du besöker under din semester på Amalfikusten.

Om du vill läsa mer om Amalfikustens sevärdheter föreslår jag att du läser våra artiklar på vår reseinspirationsblogg.

Scala

Den lilla staden Scala, belägen på ett berg 400 meter över havet, anses vara Amalfikustens äldsta stad. Förutom sin position som den äldsta staden på kusten är den även känd för sina många kastanjeträd som odlas högre upp på berget och som varje år bildar tema för en rad olika festivaler på stadens huvudtorg.

Dessutom är staden känd bland katoliker i hela världen som den plats där den romersk-katolska kongregationen "Congregatio Sanctissimi Redemptoris" startade .

Amalfi

Amalfi, som tidigare var en av Italiens maritima republiker och utgjorde ett betydelsefullt centrum för handel och kultur i Medelhavet från året 839 till omkring 1200, är idag Amalfikustens lilla men vackra och historiskt unika centrum.

Staden som under sin storhetstid hade omkring 50 000 invånare har idag enbart omkring 5 400 fast boende. I staden ligger den imponerande katedralen, Sant´Andrea, vars bronsdörrar blev gjutna i Konstantinopel 1066, och en lika imponerande trappa; den vackra Piazza Flavio Gioia, som är uppkallad efter Amalfis berömde son; arsenalbyggnaden Gli Arsenali della Repubblica, där republikens krigs galejer - dåtidens största - byggdes; ett intressant pappersmuseum där turister och andra intresserade kan beundra de antika produktionsmetoder som användes för att tillverka Amalfis dyrbara handelsvara papper; och klostergården, Chiostro del Paradiso, framför katedralen, från 1200-talet.

Ravello

Ravello har - med sin vidunderliga utsikt, sitt läge 365 meter över havet, de vackra patriciervillorna (Rufolo och Cimbrone), San Pantaleone katedralen och dess arkitektoniska skatter samt en rik historia som en central del av den maritima republiken Amalfi - i århundraden förtrollat berömda författare, konstnärer och statsöverhuvuden så som Boccaccio, Richard Wagner, D.H. Lawrence, Virginia Woolf, Gore Vidal, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Humphrey Bogart, J.F. Kennedy och många andra.

Sedan 1953 har man varje sommar avhållit den numera berömda sommarfestivalen, kallad Ravello-festivalen, som är tillägnad musiken och konsten och som ursprungligen hölls för att hedra Wagners besök i staden 1880. Av samma skäl kallas festivalen ibland för Wagner-festivalen.

Kanske kommer Ravello även att förtrolla dig?

Maiori

Maiori är känt för att ha Amalfikustens längsta obrutna strandlinje och för att ha agerat kuliss till några av den kände italienske filmregisören Roberto Rossellinis filmer. Men staden har även en mycket charmig gammal stadsdel bestående av trånga gränder och alleer, dominerad av det imponerande slottet San Nicola de Thoro Plano i norr och Santa Maria a Mare kollegiekyrkan i väster.

Positano

Positano har levt ett brokigt liv med sina historiska höjdpunkter under den maritima republiken Amalfi, då den utgjorde en betydande hamn och senare under 1500- och 1600-talet blommade upp och var en av de rikaste städerna på Amalfikusten. Under 1800-talet gick det utför med staden då många invånare utvandrade till Australien och det var först när berömda storheter från utlandet började flockas i staden under mitten av 1900-talet som staden levde upp. En av dessa berömdheter, den amerikanske författaren John Steinbeck, skrev 1953 en berömd essay om staden vilket starkt bidrog till dess nyvunna popularitet.

Idag charmar staden med sina typiska ”Moda Positano” hantverksbutiker med sandaler och linne tyger, sina fina gamla palats, Santa Maria Assuntakyrkan och den vackra utsikten med Li Galli-öarna i bakgrunden.

Utflykter på Amalfikusten

Du kan även boka utflykter med eller utan lokal guide på Amalfikusten online före avresan till Italien.

Se priser på utflykter på Amalfikusten