Semesterlägenheter på Amalfikusten

Det är inte utan grund som Amalfikusten beskrivs som en av världens vackraste kuster - en kuliss som du som åskådare känner dig särskilt inbjuden till. Gör dig redo för charmiga städer, långsamma bilturer, läcker mat och vin samt ett enastående klimat. Boka en semesterlägenhet på Amalfikusten med Escapeaway redan idag!

Amalfikusten är ett geografiskt mecka med citron- och apelsinlundar, dramatiska klippväggar och pittoreska små städer längs kusten som på ett smidigt sätt smyger sig upp längs bergssidorna där du kan se hus som ligger ända ute på kanten av klipporna. Även om turisterna har upptäckt området för länge sedan så måste du lova mig att besöka Positano, Sorrento, Amalfi och Minori. Här kvittar det vilka adjektiv du använder de kan ändå inte leva upp till verkligheten...

Jag kommer tydligt ihåg mitt första besök i Kampanien då jag sent på kvällen anlände till Sorrento efter en längre biltur och hade lite besvär med att hitta fram till min slutdestination. Mörkret hade för länge sedan lagt sig som ett täcke över Medelhavet och det omkringliggande landskapet. Vinden hade mojnat och månen hade himlen helt för sig själv, inte ett moln i sikte.

Där var det! På en skylt stod namnet på min semesterlägenhet och en pil visade den sista vägbiten upp längs en smal bergsväg, äntligen var jag framme. Här väntade en liten semesterlägenhet på sin övernattande gäst och en god natts sömn blev snart en realitet. När jag öppnade dörren drogs min blick direkt till fönsterpartiet för vad var detta? Ute på balkongen blev jag tvungen att gnugga mig i ögonen en extra gång för att riktigt kunna se utsikten. Det var något av det mest sagolika jag någonsin sett. Läget i Sorrentos inland med fri utsikt över bukten och Neapel med Vesuvius i bakgrunden var värd hela bilfärden. Ljusen från storstaden på den andra sidan havet kunde ses på långt håll och såg mest ut som en gnistrande stjärnhimmel. Med en så överraskande utsikt kunde jag lugnt avsluta dagen med förväntningarna att få se det hela i dagsljus när jag vaknade.

Pasta i mängder, mozzarella och iskall limoncello

Italienarna kan det där med mat. Har du det som jag att det räcker att höra namnet Italien så leder tankarna direkt till något ätbart? Kampanien är ett Mecka för mat- och vinälskare. Kampanien är Italiens minsta vinområde, men tillhör ändå ett av de mer välrenommerade. Det beror delvis på ett trumfkort som resten av Italiens vingårdar avundas dem nämligen att ha en vulkan på sin "bakgård" Vesuvius som ligger mellan Neapel och Pompeji har gjort jorden mineralrik och perfekt för vinodling.

Utöver den mineralrika jorden så kan Kampanien lyckliggöra dina smaklökar med åtskilliga andra gastronomiska produkter. Är det något syditalienarna bemästrar ut i fingerspetsarna så är det att tillfredsställa den mest kräsna magen oavsett om det gäller hemlagad pasta (särskilt den med allt gott från havet),  napolitansk pizza bakad i riktiga stenugnar och så vidare och så vidare.

Till lunch kan jag varmt rekommendera en caprese som smakar lika exotiskt som den uttalas. Det är en tomat- och mozzarellasallad men här i Kampanien smakar den bara 100% Italien. Tomaterna har som regel odlats omkring Vesuvius och mozzarellan görs av mjölken från regionens "bortskämda bufflar". Välj en restaurang med ostörd utsikt över Medelhavet (finns det massor av) och avsluta sedan måltiden med ett glas lokalproducerad iskall limoncello. Då vet du att du är i Italien!

Escapeaway rekommenderar

När (inte om) du bokar en semesterlägenhet på Amalfikusten så kan du se fram emot att vara gäst i en region som inte är lik någon annan och där dina smaklökar förvandlas med blixtens fart. Nu handlar ju en semester förvisso inte enbart om mat men jag kan lova dig att förslagen nedan är väl så aptitliga.

Vulkanen Vesuvius: Är områdets varumärke och tar mycket plats i terrängen - denna jätte är nästan lika stor som ön Bornholm! Vulkanen har idag status som "levande" nationalpark och ett citat som är mycket talande lyder: "Vesuvius sover men dess hjärta är vaket". 

Stanna till: Trots de smala vägarna som binder samman kustens städer och byar får du inte dra dig för att stanna till vid utsiktspunkterna där du verkligen får havsutsikt och citrusodlingar för hela slanten.

Pompeji: Ett stycke historia som du inte får gå miste om. Ruinstaden ligger vid foten av Vesuvius och även om historia och kultur vanligtvis inte säger dig så mycket så kommer du upptäcka att Pompeji är otroligt intressant och fyllt av mystik och spännande historia.

Ta med badkläderna: Även om Kampanien med Amalfikusten och Sorrento inte är känt för kritvita och finkorniga stränder så finns här ändå massor av möjligheter att doppa tårna eller ta en simtur i Medelhavet – till exempel vid stranden i Maiori där italienarna själva poserar under de varma sommarmånaderna.

Capri: Lämna din semesterlägenhet på Amalfikusten för en dag och gör en dagsutflykt med båt antingen från Amalfi eller Sorrento till en av de mest fotograferade öarna i Medelhavet, nämligen Capri.

Neapel: Inte många vet det men Neapel är en av Europas äldsta städer och den gamla delen av staden är antik och modern på en och samma gång.

Som Saint Augustine engång skrev: ”Världen är en bok och den som inte reser läser bara en sida" – kanske kom han på dessa visdomsord under ett besök i Kampanien? Jag kan i alla fall för egen del säga att när jag besöker Kampanien så berikas jag varje dag med en ny sida…

>> Läs mer om semesterbostäder på Amalfikusten här

>> Läs mer om semesterlägenhet

Karta över Amalfikusten

Populära hotell på Amalfikusten

Italien, Syditalien, Kampanien, Positano
9,8
Fantastiskt
689 omdömen
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Syditalien, Kampanien, Schiazzano
8,8
Mycket bra
634 omdömen
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Kampanien, Maiori
9,0
Fantastiskt
61 omdömen
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Närmaste strand: ca. 750 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Så väljer vi ut semesterlägenheterna på Amalfikusten åt dig

Hos Escapeaway sätter vi en stor ära i att presentera de bästa semesterlägenheterna på Amalfikusten för dig. Det är helt enkelt vårt jobb att se till så kvaliteten är i ordning - och ditt jobb att resa ut och uppleva. Vi ställer därför stränga kvalitetskrav på våra boenden och vi presenterar enbart semesterbostäder som har fått fina recensioner. På så sätt har vi löpande "kontroll" på varje enskilt hotell och semesterlägenhet och kan därför vara säkra på att allt är i toppklass för dig och ditt ressällskap.

Amalfikusten - eller Costiera Amalfitana som den heter på italienska - är faktiskt varken en region eller en provins som många svenskar tror utan en kuststräcka på den södra delen av Sorrento-halvön som ligger i Salerno-provinsen som är en del av regionen Kampanien i Syditalien.

Vanligtvis definieras Amalfikusten som sträckan mellan staden Vietri Sul Mare nära Salerno i öster och staden Positano i väster även om kuststräckan på den södra delen av Sorrento-halvön sträcker sig längre än till Positano.

Städer

Amalfikustens centrala stad är Amalfi som också har gett namn åt kusten. Amalfi ligger vid änden av en djup klyfta med utsikt över havet ganska exakt mitt på Amalfikusten mellan Vietri Sul Mare i öster och Positano i väster.

Amalfi har trots sin nuvarande ganska beskedliga storlek med knappa 5 500 invånare en historia som en av södra Italiens viktigaste städer. Amalfi var huvudstad i en maritim republik, hertigdöme och ett betydelsefullt centrum för handeln i Medelhavsområdet ända fram till 1200-talet (läs mer om Amalfi under sevärdheter).
Utöver Amalfi så ligger även städerna Atrani, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Ravello, Praiano, Positano, Maiori, Minori, Vietri Sul Mare och Scala på Amalfikusten. Hos Escapeaway hittar du populära semesterlägenheter i de flesta av de nämnda städerna.

Klimat och väder

Amalfikustens klimat varierar naturligtvis beroende var på kusten du befinner dig men rent generellt har kusten ett typiskt mediterranskt klimat med varma torra somrar och med milda, lite regnigare vintrar och höstar.

De varmaste månaderna på Amalfikusten är juli och augusti med omkring 28 grader i genomsnitt medan de kallaste månaderna är januari och februari med cirka 12 till 13 grader i genomsnitt.

Den behagliga temperaturen året runt förstärks ytterligare genom de många solskenstimmarna till glädje för såväl Amalfikustens invånare som dess besökare. I juli månad är det hela 10 solskenstimmar per dag medan augusti och juni har mellan 8 och 9 solskenstimmar per dag. I november och december då det är minst sol är det trots allt 5 solskenstimmar per dag vilket är väsentligt fler timmar än vi har i Sverige vid samma tid. 

Den regnigaste perioden av året på Amalfikusten infaller under oktober, november och december då det faller mellan 120 och 160 mm i genomsnitt varav det mesta i november. De torraste månaderna på året är juni, juli och augusti med ett genomsnitt av 30 till 40 mm och med juli som årets torraste månad.

Natur

Amalfikustens natur präglas av ett bergsområde som brant stupar ner mot havet där det bildas charmiga vikar, djupa fjordar, sluttningar, grottor, bukter, naturliga valv och små klapperstenstränder. Men Amalfikustens natur vittnar även om hur människor genom århundraden med sin kreativitet har skapat ett fantastiskt, förtrollande och ringlande kulturlandskap.

Detta kulturlandskap är bland de vackraste och mest betydelsefulla i Italien och har utsetts som ett världsarv av UNESCO som i sin motivation till utnämnandet bland annat skrev: ”Amalfikusten är ett område med stor fysisk skönhet och stort naturligt mångfald. Området har varit intensivt bebott av olika folkgrupper sedan tidiga medelåldern. Landområdet visar på invånarnas mångsidighet när det gäller att anpassa sitt sätt att bruka jorden i den varierande terrängen som spänner från vin- och fruktodlingar på de lägre sluttningarna till breda betesmarker i de bergiga områdena”.

>> Läs mer om flexibla paketresor till Amalfikusten här