Resor till Amalfikusten

Europas vackraste kustlinje. Unika resor till Amalfikusten med flyg från Sverige.

Amalfikusten nämns ofta som en av de vackraste kuststräckorna i världen, och det är inte helt utan grund. "La Dolce Vita" kusten ligger på södra delen av den sorrentinska halvön mellan den exklusiva staden Positano och den stämningsfulla Vietri sul Mare. Längs med kusten löper landsvägen SS163 som förbinder alla städerna längs Amalfikusten. Från Positano fortsätter vägen tvärs över bergen mot staden Sorrento som ligger ut till Napolibukten.  Boka din resa till Amalfikusten med flyg, semesterbostad och hyrbil direkt här hos Escapeaway.

Allt detta väntar dig

Söder om den lätt kaotiska och mycket fascinerade storstaden Napoli, hittar du den svindlande vackra Amalfikusten - en helt unik plats på jorden, som har varit en besöksmagnet sedan romartiden. När du reser till Amalfikusten, kommer du att bli betagen av de höga bergen och de djupa dalarna, som sträcker sig direkt ut i det azurblå Medelhavet.

En resa till Amalfikusten handlar om bra timing: Många hotell, restauranger och attraktioner är fast "chuisi" (stängda) från november till påsk. Högsommaren bjuder i motsats många gånger på kaotiska vägar och skyhöga temperaturer, så det är faktiskt bäst att undvika en resa hit i juli och augusti. Vår och höst är den tid då Amalfikusten glimrar - här finns då massor av vilda växter, ett varmt hav, och fullt av årstidens suveräna råvaror (t.ex. svarmp, svart tryffel och kastanjer).

Planerar du en resa till Amalfikusten, så bör du avsätta minst 5 dagar för att hinna med höjdpunkterna i området. Överväg en natt eller två på vulka-ön Ischia, och åk därefter vidare till en av de kustnära pärlorna Sorrento, Positano eller Amalfi - med möjligheter till dagsutflykter till Pompeji eller Ravello. Kom ihåg att hos Escapeaway kan du boka en paketresa till Amalfikusten med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn - på så vis kan du själv välja avresedatum och reslängd, och möjlighet att kombinera flera destinationer på samma tur.

Då Amalfikusten traditionellt är ett populärt område för turister, är konkurrensen om platserna hård och standarden för service är generellt en av de högsta i Italien. Här hittar du några av våra bäst belägna, och mest exklusiva, hotell, men det finns också möjligheter att resa till Amalfikusten med ryggsäck och vandringsskor - och boka en inkvartering på ett något mer spartanskt ställe.

Mer information inför din resa till Amalfikusten

Amalfikusten är en kuststräcka på den södra delen av Sorrento-halvön i provinsen Salerno i regionen Campania i södra Italien. Kusten, som utgör ett av de vackraste kulturlandskapen i Italien, blev år 1997 erkänd som världsarv av UNESCO.

Den berömda kuststräckan bjuder bland annat på små, charmiga kuststäder, fantastisk gastronomi, konsthantverk i massor, bra möjligheter till att både vandra och bada, stora naturupplevelser, och bra utflyktsmöjligheter, t.ex. till storstaden Neapel som endast ligger 1 timmes bilfärd bort.

Bland de kuststäder, som vi varmt vill rekommendera dig att besöka på en resa till Amalfikusten, finns vackra och färgrika Positano, som bland annat lockar med den Romerska Villan och Santa Maria Assunta-kyrkan. Staden har också två stränder, om du vill slappna av i solen, och vandringsstigen "Gudarnas stig" (Sentieri degli dei) går härifrån om du vill ut och vandra.

Du bör också besöka den lilla bergsorten Ravello, som ligger på 350 meters höjd och bjuder på storslagen utsikt över bukten. Staden kallas ofta "Musikens stad" på grund av den årliga musikfestivalen, som är tillägnad Wagner. Därutöver bjuder staden på de två berömda villorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone - och inte minst deras vackra trädgårdar. 

Nära Ravello ligger Amalfikustens okända pärla, Scala, som inte ser mycket ut för världen, men som bland annat bjuder på den mystiska dragedalen, en årlig kastanjefest och en oförglömlig utsikt.

I Minori kan du uppleva ett trevligt, oförstört centrum med flera trevliga restauranger, en sandstrand med strandpromenad och ett av Italien mest kända konditorier, De Riso. Och i staden Amalfi, som har gett namn till kusten, hittar du områdets historiska och kulturella centrum. Staden har en spännande förhistoria som huvudstad i den maritima republiken, kallad Repubblica di Amalfi, som existerade från år 839 till runt 1200, och som var en av dåtidens största handelsmakter på Medelhavet.

>>> Få mer information till en semester på Amalfikusten här

Behöver jag en hyrbil när jag reser till Amalfikusten?

Det är en mycket bra fråga, för det finns både för- och nackdelar med att ha en hyrbil när du reser till Amalfikusten. Det lättaste och billigaste sättet att komma från flygplatsen till ditt hotell, är absolut med en hyrbil, men du kan naturligtvis också beställa en transfer. Har du en bil under semestern, kan du också lättare åka iväg på utflykter i inlandet, men ska du besöka alla de trevliga städerna längs kusten, rekommenderar vi att du nyttjar offentlig transport - och det kan du läsa mer om här.

Bilhyra är billigast, om du beställer den hemifrån och hämtar den på flygplatsen. Escapeaway samarbetar med en handfull erkända sällskap som t.ex. SIXT, Avis och Hertz. Bokar du en paketresa kommer du automatiskt att erbjudas att boka till en hyrbil eller transfer, men om du endast vill boka en billig hyrbil, så kan du läsa mer på denna länk:

>>> Sök priser på hyrbilar i Neapel här

Hur vill du bo? Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway hittar du Sveriges största urval av semesterlägenheter och hotell på Amalfikusten, och alla har blivit besökta och kontrollerade av oss genom åren. Förutom hotell och semesterlägenheter, erbjuder vi också utvalda villor. Du kan läsa våra personliga beskrivningar av samtliga hotell, och naturligtvis också många omdömen från gäster som rest med Escapeaway - här hittar du också många goda råd och tips om utflykter, restauranger och mycket mer. Använd sökmotorn här på hemsidan för att hitta det hotell eller den lägenhet som uppfyller dina önskningar och behov.

Flyg direkt till Rom och Neapel eller mellanlanda

Det finns tre flygplatser att nyttja, när du ska på semester till Amalfikusten, och de ligger i Rom (som har två flygplatser) och i Neapel. Flyger du till Rom, bör du räkna med cirka 3 timmar i bil får att nå Amalfikusten, medan det tar drygt 1 timme från Neapel.

Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn

Det finns dagliga flygavgångar från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Rom, med flygbolag som Norwegian, SAS och Ryanair. Från Stockholm och Köpenhamn flyger dessutom SAS och Ryanair till Napoli. Reser du till Rom med en mellanlandning, har du otaliga möjligheter från de flesta flygplatserna i Sverige och Danmark, då med bolag som SAS, Norwegian, Air Berlin, Lufthansa, KLM... för att bara nämna några.

I sökmotorn här på sidan kan du se avgångar från samtliga flygbolag, och genom att använda filtret kan du snabbt få en överblick med direktflyg.

Hotell på Amalfikusten

Populära hotell på Amalfikusten

Italien, Syditalien, Kampanien, Positano
9,4
Fantastiskt
311 omdömen
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Syditalien, Kampanien, Positano
8,9
Mycket bra
309 omdömen
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Syditalien, Kampanien, Minori
9,2
Fantastiskt
776 omdömen
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Närmaste strand: ca. 260 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Jag har verkligen besökt många härliga ställen runt omkring i Italien, men en plats som jag gärna återvänder till gång på gång är Amalfikusten. Jag är i förväg galen i regionen Campania med alla dess guldklimpar som bl.a. storstaden Neapel med sitt fantastiska historiska centrum, de många små mysiga kuststäderna, Pompeji, Vesuvius, templena i Paestum, solrika Sorrento, turisttomma Salerno, öarna Ischia, Capri och pittoreska Procida och sist men inte minst den gästvänliga lokalbefolkningen och det goda köket – här kan jag inte undgå att nämna områdets berömda buffelmozzarella!

Amalfikusten fascinerar mig gång på gång med dess dramatiska klippor och vackra scenarier av den underbara naturen. Och som inte helt utan grund omtalas som en av Europas vackraste kusträckor. Jag reser alltid här med offentlig transport då det fungerar utmärkt året om och med båt mellan de större städerna i högsäsongen. Det är alltid så trevligt att se hur busschaufförerna i all sin enkelhet kör bussen säkert genom den ena skarpa svängen efter den andra, ofta bara med en hand och en glass i den andra.
Ett bra tips: Sätt dig så långt fram som möjligt i bussen då du på så vis minst känner av de skarpa svängarna som bussen tar.

Jag tycker nog mest om staden Ravello som ligger högt ovanför kustvägen och de andra byarna ca. 30 minuter i buss från Amalfi. Härifrån kan du, framför allt från den vackra trädgården vid Villa Cimbrone (senast jag var där kostade entrén 7 euro med rabatt för barn under 12 år) njuta av en underbar utsikt över havet och kustlinjen samtidigt som du har lugn och ro vilket man t.ex. inte finner nere i hektiska Amalfi. I juli månad kan man i Ravello njuta av en rad klassiska konserter och kulisserna för dessa kunde inte vara bättre! (Möjligen endast av en konsertupplevelse jag hade en skön julikväll i byn Paestum i den södra Campania för några år sedan. Här arrangerades konserten med min favoritsångerska i ett upplyst tempel från år 600 f. Kr. med en vacker stjärnklar himmel över ens huvud).

Mina favoritmånader när turen går till Amalfikusten bör vara slutet av april/maj och september. Då får man en behaglig värme och ett moderat antal turister till skillnad mot sommarmånaderna.

- Mette Møller Hansen, Escapeaway

Boka resor till Amalfikusten med flyg online och få det lägsta priset

Bokar du din resa inkl. flyg och inkvartering, det vill säga en paketresa, online så säkrar du att få det lägsta priset. Alla resor till Amalfikusten och andra resmål i Italien, som du kan beställa hos Escapeaway, är täckta av resegaranti och Paketreselagen, vilket ger en trygghet och kostar inte extra. Vi jämför alltid priser på flygresor online och i sökmotorn kan du snabbt och enkelt få en överblick över de olika möjligheterna och flygrutterna. Önskar du få ett skräddarsytt upplägg till din resa till Amalfikusten, eller till andra destinationer i Italien, är du självklart varmt välkommen att kontakta oss för personlig service.

När svenskarna reser till Amalfikusten är det i princip alltid med flyg direkt till Neapel (Napoli) eller till Rom varifrån resan fortsätter i tåg eller hyrbil. Flygtiden från Stockholm till Rom är ca. 3,5 h medan de sydsvenskar som flyger från Köpenhamn till Rom kan beräkna ca. 2,5 h. Sedan bör du räkna med ca. 3 timmars bilfärd medan bilturen från Neapel endast tar ca. 1 timme. Vi har skrivit en omfattande artikel i vårt nyhetsbrev som handlar om transport till - från och på Amalfikusten. Läs mer om transport på Amalfikusten.

Semesterlägenhet på Amalfikusten

Att hyra en semesterlägenhet eller semesterhus på Amalfikusten är en utmärkt bas och utgångspunkt för en vällyckad semester. Hos Escapeaway finner du alltid ett fint urval av semesterlägenheter och hus längs Amalfikusten, noga utvalda och löpande besökta av våra resekonsulenter som funnit en rad spännande och atmosfärfyllda semesterbostäder, där du och ditt sällskap får de perfekta ramarna för en semester fylld med stora upplevelser.

Åker du på semester till Amalfikusten finns det mängder av möjligheter till att få stora naturupplevelser med hem i bagaget. Oavsett var du bor är det aldrig långt till vackra och betagande naturområden. Om du på allvar är på utkik efter en natursemester ska du välja en av de semesterbostäder som ligger i lantliga och idylliska omgivningar. Det kan vara på en agriturismo, men det kan även vara en semesterlägenhet eller ett hotell, som ligger vackert och lite för sig själv utanför städerna.

Här bor du med utsikt mot olivlundar, citronlundar, vinodlingar, berg eller Medelhavet. Här råder lugn och ro och obegränsade möjligheter att njuta av naturen.

Har du lust att ge dig ut på vandringsturer i naturen så finns alla förutsättningar för det i området runt Amalfikusten, både på stigar längs kusten och på stigar längre in i landet. Det finns långa vandringsleder där du kan vara ute i naturen hela dagen men även kortare om det passar bättre in i ditt program just den dagen.

Det finns även möjlighet till att njuta av naturen på havet. Det går många båtturer från de olika städerna och byarna längs Amalfikusten. Självklart finns det även fina möjligheter till att bada och dyka om du föredrar naturen under havsytan.

Vad tycker gästerna om på Amalfikusten?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 368 recensioner