Upplev det bästa av Italien på en Bilsemester 

Bila till Italien och få en unik bilsemester

Åk på bilsemester till Italien med egen bil och låt ditt italienska äventyr börja.

Stanna när det passar dig och njut av utsikten, upplev en middag på en lokal restaurang och sträck på benen precis när du vill. På en bilsemester får du med dig upplevelsen att korsa landsgränserna, se landskapet ändra sig, känna solens strålar blir varmare - och samtidigt har du och dina medpassagerare massor av tid till att roa er med frågesporter, och sjunga om Italien och semestern som väntar på er. Att bila genom Europa har ofta stora ekonomiska fördelar, framför allt om ni är fler  som reser tillsammans- och så ger det möjlighet att både att packa mer, och köpa med fler saker hem. En bilsemester till Italien innebär att du kan njuta av friheten i ditt eget tempo.

Populära destinationer för en bilsemester i Italien

Fråga oss om en bilsemester i Italien

Med över 20 års erfarenhet av uthyrning av semesterbostäder i Italien, är resekonsulenterna hos Escapeaway de rätta personerna att ge dig (kostnadsfria) tips och råd när du ska planera din bilsemester till Italien. Vi älskar och känner väl till det italienska landskapet, hur det är att köra i, och komma runt från ett ställe till ett annat, och vi kan hjälpa dig med att planera en rutt med hotell, semesterlägenhet, villa eller semesterhus, helt efter dina önskemål. Vi har noga valt ut och handplockat fler än 1.800 semesterbostäder över hela Italien, med fina placeringar, i städer, landsbyar, på landet och vid kusterna.

>> Läs mer om bilsemester

Karta över Italien

Populära hotell i Italien

Italien, Toscana, Cantagallo
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Forcoli
9,0
Fantastiskt
21 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Avstånd till centrum: ca. 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Pelago
9,3
Fantastiskt
114 omdömen
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Goda råd inför bilsemestern i Italien

Det första du ska ta ställning till vid en bilsemester till Italien, är hur långt du kan tänka dig att köra mellan pauser eller övernattningar, eller om du till och med kan köra hela vägen till Italien genom Tyskland i ett sträck. Det beror naturligtvis på flera faktorer: Var ni kör ifrån, hur långt söderut ni ska, hur tung trafiken är, hur fysiskt och psykiskt stabil föraren/förarna är, hur dagsformen är och mycket mer. Om ni reser med barn, är frågan hur länge de orkar åka innan stämningen i bilen sjunker... Några barn tar en sådan bilresa som en upplevelse utan tristess, medan andra blir rastlösa efter kort tid.

Slutligen finns det många vägar till Italien och varje bilförare har sin personliga väg de föredrar. Eftersom ingen kan veta i förväg när det blir trafikproblem, eller förutspå var det kommer att uppstå kraftigt oväder måste du följa din magkänsla eller använda ett av alla de program på Internet, som kan visa den kortaste och mest passande vägen till ditt hotell, utifrån typ av väg.

Google Maps är enligt oss, ett av de bästa verktygen för att planera en bra rutt.

Kör över gränsen till vackra Italien

Att åka på bilsemester till Italien från Sverige, är i sig själv en stor upplevelse. Du kör genom imponerande och evigt skiftande landskap, och du märker skiftningarna både i arkitekturen, kulturen, språket och maten. Kommer du från Frankrike, längs kusten från Nice, får du uppleva de vackra färgerna längs Medelhavet, eller det böljande vinlandskapet i Piemonte lite längre norrut. Kommer du lite längre från norr, lär du känna den spektakulära Aostadalen med höga berg, glaciärer, frodiga skogar, spegelblanka sjöar och djupa dalar.

>>> Läs mer om bilsemester till Piemonte här
>>> Läs mer om resor till Aosta-dalen här

Genom Alperna och ner till sjöarna

Går din bilresa till ett hotell eller semesterlägenhet vid Gardasjön, Venedig eller Toscana kommer valet ofta falla på vägen genom Österrike över Brennerpasset, vilket är det lägsta passet i Alperna; eller genom Schweiz och då antingen St. Gotthard eller San Bernadino. I Sydtyrolen kan du uppleva en rik gastronomi och de mest spektakulära bergen, medan du banar väg mot antingen Gardasjön eller Comosjön - båda sjöar är otroligt vackra och lockade med flera små, inbjudande städer.

>>> Läs mer om bilsemester till Gardasjön
>>> Läs mer om bilsemester till Venedig
>>> Läs mer om bilsemester till Toscana

Bilsemester under 1500 km från södra Sverige

Du når enklast fram till de norra regionerna som Aosta, Sydtyrolen och Lombardiet. Här får du utsikt till Alperna och möjlighet för en aktiv semester med sköna vandringsturer. Glöm inte möjligheten för en storstadssemester i Milano, om du har lust till att använda lite av semestern på shopping i världsklass, häftiga restauranger och stora sevärdheter.

>>> Hitta resor till Lombardiet

Om du beslutar dig för en bilsemester i Italien med egen bil finns det flera härliga destinationer inom den magiska räckvidden, 1500 kilometer (beräknat från södra Sverige).

Destinationer för en bilsemester, som ligger under 1500 km från södra Sverige:
- Comosjön
- Maggioresjön
- Ortasjön
- Gardasjön
- Ledrosjön
- Iseosjön och Franciacorta
- Luganosjön
- Milano
- Dolomiterna
- Aostadalen

Bilsemester, under 1500 km från södra Sverige

Kan du tänka dig att köra lite längre, upp emot 1600 km får du både möjlighet att slappa vid Medelhavet eller vid Adriatiska havet på motsatt sida av landet. Mitt emellan de två haven kan du välja Gardasjön, som också erbjuder fina möjligheter till en sommarsemester i solens tecken och med många trevliga utflyktsmål inom kort köravstånd. År efter år visar Gardasjön sig vara ett populärt val för svenskar och skandinaver på bilsemester.

I vinregionen Piemonte kan du njuta av fint väder medan du smakar på goda lokala viner och kanske unnar dig en "slow-food" måltid. Eller så kan du njuta av de många pittoreska sjöarna i de norra delarna av regionen.

Destinationer för en bilsemester, som ligger mellan 1500-1600 km från södra Sverige:

- Södra delen av Gardasjön
- Ö-riket Venedig
- Kulturella Verona
- Langhe vindistrikt i Piemonte
- Badsemester i Lido di Jesolo
- Badsemester i Bibione
- Cinque Terre i Ligurien

Och ännu lite längre?

Skulle du ha mod att köra några timmar extra i förhållande till norra Italien, kan du faktiskt komma hela vägen ner till underbara Toscana, och då finns det nästan inga gränser för möjligheterna när det gäller upplevelser, aktiviteter och avkoppling. Vill du traska runt i undersköna och pittoreska kulturstäder, få sand mellan tårna, lapa sol eller rent av njuta av något av världens vackraste landskap med ett praktfullt glas vin i handen (och åtskilliga fler i flaskan som du själv köper i vinkällaren)? Då är Toscana helt klart destinationen för dig.

De få extra kilometerna lönar sig väl, och det största problemet är att välja mellan alla erbjudanden. Dessutom ska vi inte glömma att när du kör själv finns det fina möjligheter att ta lite av Toscana med sig hem... på flaska.

Destinationer för en bilsemester, som ligger mer än 1600 km från södra Sverige:

- Chianti vindistrikt
- Storstaden Florens
- Historiska Siena
- Gröna Umbrien
- Tryffeldalarna i norra Marche

Redo att planera din bilsemester i Italien?

Du kan söka efter boende i hela Italien i sökmotorn här ovan, och hitta precis det som passar dig. Kontakta oss gärna med frågor, när du planerar din nästa bilsemester till Italien - vår långa erfarenhet av semesterbostäder i Italien ger oss möjlighet att hjälpa dig med så gott som alla dina frågor och funderingar.

Du kan också börja från startsidan och se massor av hotell i hela Italien.

Praktiska upplysningar

Vägavgifter

På det flesta motorvägar i Italien föreligger en vägavgift. Betalningen av denna, går till som så att du får en biljett från en automat när du kör in på motorvägen, och lämnar tillbaka den i en ny automat då du kör av. Distansen du kört räknas ut, och beloppet betalas antingen kontant eller med kreditkort. Det är egentligen rätt enkelt, men om du ska köra mycket på de italienska motorvägarna, kan du också överväga att skaffa ett så kallat Telepass, som är ungefär det samma som den svensk/danska Brobizzen. Du kör då igenom spärrarna, i ett särskilt fält där registrering och betalning föregår automatiskt. Telepass kan beställas här.
Kør-selv ferie i Italien

Miljözoner

En del italienska städer har infört förbud mot bilkörning i stadskärnorna för andra än de som bor där, och det är en fälla som många svenska bilister hamnar i. Här skyltar man med en enkel "Zona Traffico Limitato", och ser du en sådan skylt, ska du hålla dig borta. Din bil fotograferas nämligen i zonen, och när du kommer hem kan du förvänta dig en bot på 80 Euro som ska betalas inom 60 dagar. Det råder för övrigt särskilda regler i Milano, vilka du kan läsa om här.

Bilens utrustning

Du är skyldig att ta med en varningstriangel, samt gula reflexvästar till alla bilens passagerare, och precis som i Sverige, ska alla vara fastspända under bilfärden - barn i passande bilbarnstol. Mellan den 15 oktober och den 15 april, är vinterdäck ett måste i Aostadalen - var uppmärksam på det om du reser på hösten eller vintern. Reser du till Italien under vinterperioden, kan det finns lokala regler som innefattar snökedjor. 

Trafikregler

Det är ingen större skillnad på reglerna i Sverige och i Italien, men observera att bilister med mindre än 3 års erfarenhet har vissa restriktioner (noll-promillegräns, lägre hastighetsgränser osv). Det är obligatoriskt att köra med halvljus utanför bebyggt område hela dagen, men vi rekommenderar att alltid ha det tänt, då det ofta förekommer flera små tunnlar på vägen. Ska du ha med cyklar eller annat som sitter fast bak på bilen, ska du skaffa dig en speciell varningsskylt som heter "pannello per carichi sporgenti". Den kan köpas på bensinstationer runt om i Italien.

Hastighetsgränser personbil, motorcykel eller autocamper

- Landsväg: 90km/h eller 110 km/h, alt. enligt skyltning
- Motorväg: 130km/h

Hastighetsgränser med släpvagn, t.ex. campingvagn

- Landsväg: 70km/h
- Motorväg: 80km/h

Nyttiga telefonnummer

- Alarm: 112
- Ambulans: 118
- Polis: 113
- Brandkår: 115

Den italienska motsvarigheten till Motormännen

- Telefon: 800 116 800
- Hemsida: Klicka här

Parkering i Italien inte är för färgblinda

När du ska parkera bilen i Italien, ska du hålla ett öga på parkeringsplatsernas färger. De är antingen vita, gula eller blå. Det är också bra att veta i förväg att blå betyder att du måste betala för parkeringen. Ser du en gul markering, innebär det att platserna är reserverade för de som bor i området med ett särskilt parkeringstillstånd, så sno inte åt dig dessa med din lilla FIAT 500. Vit betyder däremot att du ska ta platsen så snabbt som möjligt eftersom det är gratis. Först till kvarn gäller. Som det förhåller sig med alla regler, kan det finnas undantag - så betrakta det är som tumfingerregel.

Internationella trafiknyheter en gång i timmen

När du susar ner genom Italien på de italienska ’autostrada’ så kan det vara rart att undgå de största trafikköerna och på förhand känna till vägarbete som din gps inte fångar. Dessutom går det på radiofrekvensen 103,30 FM som understödjer samtliga motorvägar i Italien – att få trafiknyheter varje timme på tyska och engelska. Trevlig resa!

Kör-själv-semester i Italien med Escapeaway

På en kör-själv-semester till Italien, har du massor av tid och möjligheter för att komma hem med extra många trevliga semesterminnen. Med frihet att köra omvägar, kan du låta dig inspireras av en intressant skylt på huvudvägen, stanna till vid en vingård, eller endast stanna bilen för en kort paus när turen plötsligt går igenom ett oväntat vackert landskap. Du bestämmer själv farten och riktningen. Hos Escapeaway hittar du ett spännande urval av billiga semesterbostäder och hotell till din semester i Italien. Vi erbjuder bland annat hotell och semesterbostäder till kör-själv-destinationer i Toscana, Umbrien och Sorrento- och Amalfikusten. Längst ner på denna sida hittar du en översikt på alla hotell och semesterbostäder, men du kan också läsa mer om resor till Italien med Escapeaway på denna länk:

>> Se alla priser och resor till Italien med Escapeaway

Var ska du bo på din semester i Italien?

Italien bjuder på ett överväldigande antal turistdestinationer och sevärdheter. När du är på kör-själv-semester i Italien, har du friheten att kunna ändra på resrutten. Kör en annan väg, om den planerade rutten verkar långsammare eller mer överbelastad än du kunde förutspå hemifrån. Är dina övernattningar beställda hemifrån, behöver du inte stressa med att hitta en tillfredsställande inkvartering innan mörkrets inbrott. Kör-själv-semestern till Italien ger dig ro och frihet att uppleva det äkta Italien.

Du kan hitta mer inspiration till din kör-själv-semester till Italien på vår reseblogg. Läs om sevärdheter, mat & vin, restips, se foto från nya Escapeaway och mycket mycket mer. Läs inlägg om Italien på bloggen.

Kör-själv-semester till Toscana

Toscana är den region i Italien, som mottager flest svenska gäster. De flesta väljer att köra till Toscana i egen bil, men det finns också många som väljer att flyga till flygplatserna i Florens och Pisa. Hos Escapeaway kan du resa som du själv föredrar, och du hittar ett stort urval hotell och billiga semesterbostäder till din kör-själv-resa till Toscana. Från mellersta Sverige till Toscana är det cirka 1600 kilometer, så det är möjligt att köra till Toscana på en dag, men många väljer att övernatt under vägen, i t.ex. Tyskland eller i Österrike.

>> Läs mer om kör-själv-semester till Toscana

Kör-själv-semester till Umbrien

Det är endast en liten bit längre att köra till Umbrien än till Toscana (de ligger grannar med varandra), men det är absolut värt de extra kilometerna. En kör-själv-semester till Umbrien är en upplevelse, om du värdesätter vacker natur, god mat och gott vin, samt en spännande historia. Det finns dessutom många möjligheter att åka iväg på spännande dagsutflykter till sevärdheter i Toscana, som t.ex. Siena och Florens som inte ligger långt bort i bil om du bor i norra Umbrien. Klicka på nedanstående länk och få mer information om en kör-själv-semester till Umbrien.

>> Läs mer om kör-själv-semester till Umbrien

Kör-själv-semester på Sicilien

Det är möjligt att resa på en kör-själv-semester till Sicilien, men det är mycket, mycket långt från Sverige. Därför väljer de flesta att flyga till Sicilien och sedan hyra en bil för att köra runt på ön - ett fantastiskt sätt att resa på och det bästa sättet att uppleva Sicilien på. Du kan välja att antingen ha en fast bas på en av många handplockade hotell och semesterbostäder i vårt utbud, eller beställa en av våra populära bilrundresor på Sicilien. En bilrundresa innebär, att vi har lagt upp en rutt till dig, och valt ut boenden som ligger geografiskt bra placerade, så att du inte behöver spendera extra tid i hyrbilen. En kör-själv-semester på Sicilien bör vara minst 8 dagar, men vill du se varje hörn av ön, rekommenderar vi att du avsätter 2 veckor - så har du också tid att ta några lediga dagar vid poolen.

>> Läs mer om bilsemester på Sicilien

Rundresor i bil

På Escapeaway är vi specialister på rundresor i bil. Vi har på förhand lagt några spännande rutter och valt ut de bästa hotellen och semesterbostäderna. Om du inte hittar en rundresa som passar din önskemål, är du välkommen att kontakta oss för ett skräddarsytt upplägg på en rundresa i Italien.

>> Se alla rundresor i Italien

Fly & Drive i Italien

Vi hoppas att du har hittat inspiration till din resa genom ovanstående text, annars kan du läsa mycket mer om en bilsemester i Italien på nedanstående länk, där du också hittar tips och råd om en semester i bil, och naturligtvis också reseförslag.

>> Läs mer om fly & drive i Italien

Bilhyra till semestern

Escapeaway samarbetar med Auto Europe vid bilhyra i Italien. Auto Europe är ett tyskt biluthyrningsbolag som har en hög service och billiga priser. Du kan hyra bil med Escapeaway i alla städer och flygplatser i Italien. Perfekt för dig som väljer att ta flyget ner.

>> Läs mer om bilhyra i Italien

Innan du kör

Kom ihåg att kontrollera din bil, så att den är redo för en tur på flera tusen kilometer. Var säker på, att du har en varningstriangel och första-hjälpen i bilen. Kom ihåg att, i Italien är det lag på att använda säkerhetsväst när du befinner sig på motor- och landsvägar. Västan ska ligga på en plats i bilen, där du enkelt kan komma åt den, så att du inte först måste tillbagaget och rota. Planera din kör-själv-semester så att du undviker att köra genom Tyskland på dagen då det är störst risk för köbildning. Beställ eventuellt en övernattning på väg till Italien, så att du inte kör när du är trött eller utmattad.

Under resan

Du ska självklart ha med dig extranycklar till bilen, och de ska inte förvaras i samma väska eller jacka som huvudnyckeln. Lämna inte kvar några värdesaker i bilen, och öppna eventuellt handfacket, så att man utifrån kan se, att det inte finns något att stjäla där. Undvik att köra på de helger då det är extra mycket trafik på vägarna. I Italien är det till exempel helgdag den 15 augusti, och man skulle kunna tro att hela befolkningen är ute och kör på denna dag. Det italienska vägnätet är bra utbyggt, och det finns många alternativ till motorvägarna. Du kan köra gratis på de mindre vägarna, och utsikten är som regel mycket vackrare här. Landsvägen går dessutom ofta nästintill parallellt med motorvägen. I några italienska städer är det lagpliktigt att du köper ett miljömärke om du vill köra inne i stadskärnan. Du kan vanligen köpa märket i kiosker och på turistbyråer.