Resor till Matera

Matera är ett av de bästa exemplen på att regionen Basilicata har mycket att erbjuda som resmål. Huvudattraktionen i Matera är otvivelaktigt grottstaden som har förvandlats till en fin attraktion med charmiga restauranger, butiker och hotell. Boka din resa till Matera med Escapeaway i dag!

Den sydliga och bergiga Basilicata-regionen är ett av  Italiens mest förbisedda resmål. På sätt och vis är det kanske inte så konstigt att många semesterbesökare i denna delen av landet lockas till exempel av Amalfikusten eller Sicilien. Men staden Matera är ett bra exempel på att det faktiskt finns mycket att se och uppleva även i Basilicata, framför allt om du vill uppleva det äkta Italien lite bortom turistströmmarna, då bör du överväga att resa till Matera på din nästa semester i stövellandet.

Grottstaden - Città Sotterranea

Matera är en medelstor stad med omkring 60 000 invånare men att den är en av de mest kända städerna i Syditalien beror först och främst på stadens gamla grottstadsdel, Sassi, som har varit bebodd sedan stenåldern. Även om du vanligtvis inte är särskilt historiskt intresserad så är det trots allt en oförglömlig upplevelse att gå på upptäcktsfärd i de både naturligt och av människor skapade grottorna på sidan av den djupa Garvina klyftan. Grottstadsdelen låg i och för sig i det närmaste öde under en längre period, eftersom myndigheterna på 1950-talet flyttade invånarna till en av de nyare delarna av Matera. Men under 1980-talet "återupptäcktes" Sassi, och många av de stämningsfulla grottorna har sedan dess rustats upp och inretts till bostäder, museer, restauranger, butiker och små hotell. 

Även om grottstaden av goda skäl är huvudattraktionen i Matera, är även resten av staden värd att lägga tid på. Framför allt i den gamla stadsdelen (den som ligger ovan jord) kan du lägga mycket tid på att flanera runt på de stenbelagda, labyrintiska gatorna och bara njuta av stämningen. Bland sevärdheterna här finns till exempel stadens katedral från 1200-talet som absolut är värd ett besök, men på din rundvandring kommer du även passera många andra vackra kyrkor från Medeltiden. Många av dem är utsmyckade med vackra kalkmålningar så det kan löna sig att gå in i dem. I sällskap av en guide kan du även besöka Palombaro Lungo, som ser ut som en underjordisk katedral men som i själva verket är en enorm cistern. Detta är en mycket populär attraktion så under högsäsong bör du köpa biljett i förväg.

Europeisk kulturhuvudstad

Även om staden får en del besökare så kan man ändå undra varför inte fler reser till Italien med det huvudsakliga syftet att besöka Matera, som dessutom togs upp på UNESCOs lista över världsarv redan 1993. Utnämningen till europeisk kulturhuvudstad 2019 har dock betytt att fler fått upp ögonen för denna enastående kulturpärla. Men även om grottstaden lockar till sig en del dagsturister så råder det fortfarande en avslappnad atmosfär i Matera.

Framför allt på kvällen när dagsturisterna dragit vidare kan du verkligen njuta av att ha din fasta bas här. Då kan du i lugn och ro gå på upptäcktsfärd i stan bland den gamla stadsdelens många restauranger och trattorior för att hitta ett ställe där du kan smälta dagens intryck över en välsmakande måltid. De bästa restaurangerna är de som serverar enkla rätter från regionens traditionella kök. Enligt matkännare har du i Matera utmärkta möjligheter att uppleva Cucina Povera, när det är som bäst. Även om det översatt blir "det fattiga köket" så väntar det dig här läckra, solida rätter tillagade av lokala råvaror så som de har tillagats här i generationer. Du får heller inte missa de lokala charkuterierna (torkat eller rökt kött) och i sommarvärmen är det naturligtvis upplagt att styra stegen förbi ett av de talrika gelateriorna runt omkring i stan för att prova deras urval av hemmagjord glass.

Boka din resa online

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Matera och andra resmål i regionen Basilicata där du bor på noga utvalda hotell på din semester. Boka din resa online som en komplett paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse och hyrbil eller transport tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Matera kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka ditt hotell genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Apulien här
>> Här kan du läsa mer om resor till Syditalien med Escapeaway

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Matera

Vad tycker gästerna om i Matera?

9,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner