Resor till Basilicata

Hem för Italiens mest pittoreska stad. Boka spännande resor till Basilicata med flyg från Sverige eller Danmark.

På en resa till Basilicata i södra Italien, får du både läckra sandstränder, spännande städer och höga berg. Boka resan, inkl. flyg, hyrbil och handplockad semesterbostad online hos Escapeaway.

Basilicata är nog förbisedd av många där den ligger mellan Apulien och Kalabrien, men låt dig inte skrämmas. Unesco-labyrinten Matera, den syditalienska charmen och den storslagna naturen gör hela skillnaden. Och så kan regionen erbjuda dig hela två små kuststräckor.

Inklämd region med intressanta städer

Basilicata ligger inklämt mellan regionerna Campania, Kalabrien och Apulien. Basilicata hör till Italiens minst besökta område. Stora delar av regionen är bergigit lanskap och det är långt mellan (lands(byarna). Regionen bjuder på framför allt två mycket intressanta städer: Matera med sin gamla orörda stadsdel är något helt för sig själv, samt Venosa som är en mindre men fascinerande och äkta stad med sevärdheter och lokal atmosfär.

Lite om Basilicata

Flera av Basilicatas städer ligger mer än 700 meter över havet så det kan vara förhållandevis kallt om sommaren. I övrigt hör faktisst Basilicata till en av Italiens kyligaste regioner under vintermånaderna. Landskapet i Basilicata varierar mycket. Den västliga kuststräckan är klippig medan den nordliga delen av regionen är av vulkan ursprung. Här är jorden mer bördig och området är rikt på fästningar och slott från medeltiden.

En annan aspekt av Basilicata som osar romantik är Matera. Här kan man låta sig förföras av labyrintiska nätverk av smala gator och gränder som vittnar om en svunnen tid med massor av stämning. På kvällen präglas den gamla stadsdelen Sassi av ett speciellt ljus som får känslorna att gå i spinn.

Chansen för romantik i Basilicata är god. Regionen har ett rått och vildt uttryck i bergen samt kuperad terräng. Även om Basilicata inte är full av städer så existerar det å andra sidan mycket charm. Besök t.ex. Venosa som i sitt mysiga centrum på det lilla torget inbjuder till att njuta i varandras sällskap.

En tillbakablick

Basilicata har som sina grannregioner också varit beläget av många olika nationaliteter och imperier som te.x. greker, romare och nordmän. Man har på flera ställen i regionen möjlighet att se spår från dessa olika epoker.

De hotell och semesterbostäder vi erbjuder i Basilicata kan både för sig själv eller sammansatt fungera som en ren Basilicata-semester, men på grund av regionens närhet till Apulien, Campania eller Kalabrien kan en semester i Basilicata fint kombineras med en eller flera av dessa regioner, allt efter önskemål.

Aktiv semester

Ifall man vill vistas i bergrik terräng och obefolkade områden så bör man frestas av Basilicatas utbud av naturupplevelser. Skogen som finns i Basilicata har en rikt växt- och djurliv och Monticchio-sjöarna (två cirkulära vulkaniska sjöar) och Sirino-sjön är båda värda ett besök. Det är aktiv semester när den är som bäst.

Har man fortfarande inte fått tillräckligt med aktiv semester så besök Pollino Naturreservat (Italiens största). Reservatet ligger i både Kalabrien och Basilicata och är ett underbart område med imponerande höjder över 2.200 meter och sträcker sig till både Joniska havet och Tyrrenska havet. Här finner man skog, klippformationer, grottor, floder och sjöar vilket gör en rundtur i området till en vacker upplevelse.

Mer information till din resa till Basilicata

Basilicata - också historiskt kallad "Lucania" - ligger i den södra delen av landet, omgiven av regionerna Apulien i öst, Kalabrien i söder, Campania i norr, samt det Tyrrenska Havet och Tarrantobukten i söder. Regionen har en beflkning på cirka 600.000 invånare, varav 70.000 bor i regionshuvudstaden Potenza.

Basilicata bjuder på stora naturupplevelser, fantastisk gastronomi, vackra kuststräckor, högt belägna, labyrintiska städer, och massor av syditaliensk charm.

Landskapet rymmer både frodiga skogsområden, vulkansjöar, vackra kuststräckor, floder och höga berg. I nationalparken Pollino, som är Italiens största naturreservat, kan du uppleva ett enastående naturområde, med en masa djurarter, spektakulära klippformationer, ingraverader grottväggar, och höga berg, däribland Serra Dolcedorme, som är det högsta berget i regionen med sina 2.267 meter.

Om du är mer intresserad av en sol- och badsemester, kan Basilicata också leverera. Basilicatas kust är inte särskilt lång, men i gengäld vänder den ut till två hav, nämligen det Joniska Havet, och det Tyrrenska Havet. Vid det Tyrrenska Havet bör du besöka staden Maratea, där du både kan hitta fina stränder, klippor, soloch en charmig och stämningsfull stad. Vid Policastro-golfen hittar du några av regionens renaste badstränder, såsom Acquafredda, Fiumicello, Santavenere och Marina di Maratea, samt goda möjligheter för att snorkla, dyka eller bad från klippor.

I den labyrintiska och pittoreska staden Matera, som har utsetts som världsarv av UNESCO, kan du gå på upptäcktsjakt bland stadens alla intressanta sevärdheter, som bär prägel av alla de kulturer - byzantisk, normandisk, lombardisk och saracensk - som har strömmat genom staden. I staden Melfi, kan du uppleva de storslagna normandiska slottet "Castello Normanno-Svevo", där du också hittar det intressanta nationalmuseet "Museo Nazionale del Melfese". I den lilla staden Muro Lucano, som ligger på 600 meters höjd, kan du njuta av utsikten över de lägre belägna dalarna, samt gå på upptäcktsfärd i spår från romartiden. Och i staden Maratea, finns det något för de festglada ungdomarna, med massor av barer och diskotek, och något för de äldra, med massor av kulturella sevärdheter och konstarrangemang.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Resmål i Basilicata

 • Gästrecensioner 9,6
  Matera
  4 hotell
  Matera är ett av de bästa exemplen på att den lite förbisedda syditalienska regionen Basilicata har mycket att bjuda på som resmål. Huvudattraktionen i Matera är utan tvekan grottstaden, som en gång i tiden kallades "Italiens skam", men som ... i dag har förvandlats till charmiga restauranger, butiker och hotell. Läs mer
 • Bernalda
  1 hotell
  Det kastades en del glans över Bernalda då den berömda filminstruktören Francis Ford Coppola köpte ett hem till sin familj i staden. Men förutom det är en resa till Bernalda vid Italien "klack" en chans att uppleva en region som är skonad från massturism.
 • Maratea
  1 hotell
  Maratea som ligger högt beläget på den Tyrrenska kusten är fortfarande mest ett resmål för Italien kännare. Denna lilla resmåls pärla är perfekt för dig som drömmer om en fridfull semester i en mindre stad som trots närheten till det kristallklara ... havet har bevarat sin ursprungliga charm. Läs mer
 • Melfi som ligger vid foten av Monte Vulture sjuder av äkta medeltidsstämning, inte minst på grund av den imponerande och vackra normandfästningen från 1000-talet men även runt omkring på de smala stenbelagda gatorna som erbjuder massor av bra matställen.
 • Metaponto är ett av de mest populära resmålen i Basilicata-regionen, vilket inte är särskilt svårt att förstå. Här hittar du allt du kan förvänta dig av en klassisk badort med en kilometerlång, familjevänlig sandstrand med därtill hörande faciliteter.
 • Montescaglioso som är känt för sitt vackra kloster ligger med både havet och Matera, Europas kulturhuvudstad 2019, inom kort räckvidd. En semester här bjuder därför på rikliga möjligheter till både kulturella upplevelser och härlig avkoppling vid havet.

Populära hotell i Basilicata

Italien, Syditalien, Basilicata, Maratea
9,5
Fantastiskt
305 omdömen
 • Närmaste flygplats: 206 km
 • Avstånd till havet: ca. 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Basilicata, Matera
9,8
Fantastiskt
527 omdömen
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Avstånd till centrum: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Basilicata, Matera
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Avstånd till havet: ca. 46 km
 • Internet/Wi-Fi

Potenza

Potenza är Basilicatas huvudstad och även den högst belägna regionshuvudstaden i Italien. Den ligger på ca 820 meters höjd. Även om staden varit underlägset många olika kulturer och folkslag är det mesta i det historiska centrum ödelagt på grund av omfattande jordskalv. Men det finns trots allt en del monument i staden som är värt att besöka, te.x. den romerska villan, katedralen samt kyrkan San Francesco d'Assisi.

Den historiska labyrintstaden Matera

Matera är en pittoresk stad med rik historia. Staden kom under medetiden att att hamna under Byzantinskt herredömme som sedan blev avlöst av Lombardiet och Nordmanisk kontroll. Under Nordmännen kom Matera direkt under Kungen vilket kom att bli en blomstrande period. Staden har många intressanta sevärdheter från många olika epoker.

Rivello är en annan trevlig stad som ligger i sköna omgivningar med vacker utsikt över Noce dalen.
Maratea bör inte förväxlas med Matera - då städerna är helt olika. Maratea är Basilicatas livliga kuststad där festglada ungdomar om kvällen intar diskoteken och om dagen ligger sida om sida på de härliga sandstränderna med San Biagio berget i ryggen. Staden bjuder också på en hel del kultur som kan locka den äldre publiken. Med över 40 kyrkor och många konst och musikarrangemang i sommarmånaderna finns det mycket att se och uppleva.

Andra sevärdiga städer

Muro Lucano är en charmerande mindre stad som ligger på en höjd av ca 600 meter ö.h. med vacker panorama över dalarna. Stadens historia är mycket lång och det finns spår från romarna.

Brienza är en annan liten charmerande stad som ligger i ett vackert område som tidigare var under Lombardiskt och därefter Nordmaniskt herredömme.

Melfi är den viktigaste staden i Vulture området som har ett fantastiskt Nordmaniskt slott. Stadens domkyrka är byggd efter Nordmanisk konstruktion men har senare blivit restaurerad i barok.

Vad tycker gästerna om i Basilicata?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner