Resor till Tremitiöarna

Tremitiöarna kallas Adriaterhavets pärla. Och en rad pärlor i det azurblå havet är de fem små öarna; San Nicola, San Domino, Capraia, Cretaccio och Pianosa. Ögruppen ligger 40 km från Apuliens norra kust, norr om naturreservatet Gargano. Faktisst utgör ögruppen en del av naturreservatet och havet som omger öarna är fridlyst sedan 1989. Öarna är välbesökta och kända för sin sköna strand (det finns endast en sandstrand - på San Domino), det rena och klara vattnet och de många hämlighetsfulla grottorna som man kan segla mellan. På öarna växer det vilda pinjeträd, rosmarin, kapris och eukalyptus som skapar ramarna under ens vistelse på öarna.

Transport

Trots att San Domino är den största av öarna så är det San Nicola som är den administrativa huvudön. Ruttbåtarna lägger oftast till vid San Domino - enstaka ankommer San Nicola. Man kommer enkelt från ö till ö då de små motorbåtarna fraktar turister mellan de två öarna i pendelfart - turen tar endast ca. 5 min och kostar ca. 5 euro retur. Bilarna lämnas på fastlandet. Öarna är förbundna av flera rutter som utgår från både Apulien, Molise och Abruzzo.

Från följande hamnstäder kan man ta båten till öarna: Termoli (Molise), Rodi Garganico, Peschici, Ortona, Manfredonia och Vieste (Apulien). Offentliga flygbåtar är ofta lite billigare än de privata båtarna. Normaltsätt kostar en biljett tur och retur ca. 30 euro medan resan kan variera från ca. en timme till en och en halv. Fråga alltid efter sista turen hem. Man ska vara uppmärksam på att Adriaterhavet kan vara oroligt så ifall man inte tycker om att segla är en helikoptertur att föredra. Man kan flyga från Foggia i Apulien till San Domino.
Småbåtar seglar de besökande runt mellan öarna.

San Domino


Är den största av öarna med sina 2,8 km i längd och 1,7 km i bredd. Ön är rik på vegetation både över och under havets yta: blomster och pinjeskog pryder öarnas landskap och blev därför kallat paradisets trädgård av munkarna då de bodde på öarna, medan havet bjuder på en fantastiskt vacker undervattensflora och fauna. Därför är också ön ett fint utflyktsmål för intresserade från hela världen som kommer hit för att dyka. Både dag och natt går det turer ner till grottorna och runt bland de omkringliggande rev. Har man inte tilltro till sina egenskaper i dykning kan man få en liten insikt i undervattensvärlden på de båtar som är inredda med glasbotten. För mer information om dykning se vänligen: http://www.tremitidiving.com.

San Domino är dock mer än flora och fauna då det finns flera hotell, barer, restauranger, discotek, butiker, taxi-service och cykel- och båtuthyrning. Men först efter 1932 blev ön bebodd då man detta år beslutade att flytta den civila befolkningen från San Nicola till San Domino. Detta betyder bl.a. arkitekturen på San Domino inte är något att skriva hem om - de kulturhistoriskt intresserade kommer utan tvekan känna sig mer hemma på San Nicola. San Domino präglas även av den fina sandstranden Cala delle Arene som ligger söder om hamnen. Alternativt kan man segla / simma till klipporna Scogli dei Pagliai strax norr om hamnen och eller en av öns många gömda bukter. Det går även en vattenrutt på ön ut från staden San Domino.

San Nicola

Är den av öarna som bjuder på flest arkitektoniska monument. Bland annat kyrkan Santa Maria a Mare från år 1010 med guldmosaiker och djurmotiv och det speciella byzantinska träkorset från 747 e.Kr., Abbazia Santa Maria a Mare, fästningen Castello dei Badiali med det cirkulära tornet Torrone Angioino. Ön är med dessa byggnader som ett museum under öppen himmel; där de vita klipporna blir till vita byggnader under den blå himmel. Ön har varit bebodd av munkar, sedan blev fästningen förstärkt och fungerat som fängelse och straffkoloni fram till 1930-talet.

San Nicola är en av de minsta öarna med 1600 meter i längd och 450 meter i bredd på den bredaste punkt. Förutom monument råder ön över ögruppens mest trafikerade hamnområde, San Nicola di Tremiti som ligger nedanför den imponerande försvarsmur och de stora tornen. Ön har även några få souvenirbutiker och restauranger med goda fiskemenyer. Dessa ställen säljer dessutom syltad kapris direkt från huvuddörren. Resten av ön, ca. 2/3 är gräsareal som medverkar till att bibehålla en rå och outforskad atmosfär.

Capraia

Denna ö ligger norr om San Nicola och är förutom några kaprisbuskar och ett fyrtorn ganska öde och obebodd. Vad man dock inte ser är att den helige prästen Pios staty står 14 meter under havets yta och som ser vad som händer under ön Capraia. Statyn är 3 meter hög och blev placerad där år 1998.

Pianosa

Ön ligger 22 km från de övriga öarna och är även den obebodd. En liten detalj, Capraia och Pianosa har inte något gemensamt med öarna med samma namn i Medelhavet utanför Toscanas kust.

Cretaccio:

Sista ön i gruppen är den gula ön Cretaccio som fått sin färg från den leriga och gulfärgade jorden. Ön ligger mellan San Nicola, San Domino och Capraia. Förutom lera så är ön helt kal. Med tiden kommer ön försvinna då den konstant är utsatt för atmosfäriska påverkningar.

Djurliv

De sällsynta skråporna ynglar på dessa öar. Det är en mycket sällsynt fågel som tillhör samma familj som stormsvalan. Legenden berättar att den grekiska krigaren Diomedes, Odysseus medkämpe från krigen mot Troja ligger begravd i den cirkelrunda graven på Nekropolis-platån på San Nicola. Diomedes trofasta man blev förvandlad till skråpor som sedan hans död bor på ön.

Lokala rätter

Ifall man vill äta som den lokala befolkningen ska man beställa fragagghjame (olika sorters rå småfisk), spaghetti med krabba eller grillad fisk.

Lokala fester

Mellan den 14-16 augusti arrangeras det en fest för Santa Maria där Madonnan från San Nicola kyrkan upptas över land och till havs. Fyrverkeriet den 15 augusti på den italienska helgdagen kallad Ferragosto skulle vara ganska storslagen och sker tillsammans med den mer folkliga delen av Santa Maria, nämligen byfesten där man samlas för att äta en massa grillad fisk.

Av andra fester kan vi nämna kakor och godisfestivalen och medeltidaupptåg på San Nicola.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Tremitiöarna