Resor till Putignano

Bland de syditalienska resmålen så hör väl kanske inte Putignano till de mest kända. Staden har 27 000 invånare och ligger en bit in i landet söder om hamnstaden Bari. Även om Putignano vanligtvis inte tilldrar sig så mycket uppmärksamhet bland semesterresenärer så finns det dock ett stort undantag - varje år kan du nämligen här uppleva den kanske äldsta men alldeles säkert det längsta firandet av Carnevale i Italien. Den färgsprakande karnevalen lockar tusentals besökare till staden.

Är du här den 26 december när karnevalen startar så kan du inte undgå att smittas av den festliga stämningen i staden. Öppnandet påannonseras av en deltagare iförd den traditionella masken kallad Farinella, en flerfärgad clownmask. Karnevalen som första gången gick av stapeln 1394 varar ända fram till dagen efter måndagen i fastan (fettisdagen) det vill säga nästan fyra månader. Det största firandet och upptågen sker dock under de första par månaderna.

Äkta medeltidsstämning

Under karnevalsperiodens lopp finns det massor att se och uppleva som besökare med live musik, marknader och kulinariska inslag - både för barn och vuxna. Även om karnevalen är stadens största attraktion så är den långt ifrån den enda anledningen till att du bör resa till Putignano. Även under andra tider av året är detta en stad som har massor att bjuda på, framför allt i den gamla stadskärnan. Här råder massor av medeltidsstämning i den labyrint av smala kullerstensgator som inbjuder till sakta promenader.

Från luften sett är den gamla stadskärnan Centro Storico i Putinano tydligt avgränsad från resten av staden som en cirkel i mitten. Radien på denna cirkels är knappa 300 meter men du kan ändå tillbringa mycket tid här med att utforska de smala gatorna mellan de ljusa byggnaderna och de små torgen. Här inne döljer sig åtskilliga vackra kyrkor och inte minst de flesta av stadens restauranger, trattorior och vinbarer. Italien är berömt i hela världen för sitt kök och detta kök får du rikliga möjligheter att stifta bekantskap med på din resa till Putignano.

Den yttre delen av staden är mer modern men även mycket välkomnande med breda trottoarer längs butiker och restauranger. En av de mest populära attraktionerna i Putignano (utöver Centro Storico) ligger faktiskt i utkanten av staden på vägen mot Bari. Här i droppstensgrottan Grotta del Trullo väntar dig en förunderlig underjordisk värld av stalaktiter, stalagmiter och andra spektakulära kalkstensformationer som bildats under tusentals år. Det är inte en särskilt stor grotta men den guidade turen på en halvtimme är en spännande upplevelse för hela familjen. Reser du till Putignano mitt i sommaren så kan ett svalkande grottbesök dessutom vara ett skönt avbrott från sommarvärmen.

Stränder och utflykter

Putignano ger dig en härlig bas och möjlighet att utforska mer av Apulien. Bara 13 kilometer söderut ligger till exempel en av regionens mest kända attraktioner Alberobello med sina unika Trullihus. Denna särpräglade stad står upptagen på UNESCO: s världsarvslista och är en av de platser du bör uppleva på resan.

Apulien har några av de vackraste kuststräckorna i hela Italien så varför inte utnyttja din resa till Putignano, framför allt på sommaren, till att även njuta av stränderna? Några av regionens mest populära kuststäder så som Polignano a Mare och Monopoli når du på omkring en halvtimmes körning från Putignano. I dessa städer finns det stämningsfulla kustpromenader med livligt restaurangliv och sandstränder samt klippor som reser sig upp från det kristallklara turkosblåa havet.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Putignano