Resor till Ostuni

Ostuni lokker med sine smukke, hvidkalkede huse, der har givet den tilnavnet "Den hvide by", sin gamle bydel med middelalderlig oprindelse, sit gode, milde syditalienske klima og Apuliens lækre gastronomi. Book din rejse til Ostuni med Escapeaway i dag!

Ostuni är en perfekt utgångspunkt för en resa i regionen Apulien i det sydöstra hörnet av Italien. Staden som har omkring 32 000 invånare på vintern, kan ha ända upp mot 100 000 invånare på sommaren då den är mest besökt där den ligger enbart 8 kilometer från kusten i provinsen Brindisi. Härifrån är det enbart en och en halv timmes körning till storstaden Bari och drygt en timmes körning till "Syditaliens Florens", Lecce. Ostuni är kort sagt ett upplagt resmål om du vill ha lite av allt - god mat, bra klimat, närhet till havet och mängder av spännande sevärdheter och upplevelsemöjligheter - på din resa till Syditalien.

Dessutom är Ostuni en vacker stad, belägen på tre kullar varav den högsta har ett medeltida centrum med rester av en aragonisk ringmur och en vacker romansk/sengotisk/barock domkyrka från 1200-talet. 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Ostuni och andra resmål i Apulien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell i Ostuni som har fått fina omdömen. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn och komplettera eventuellt med en hyrbil för att sedan få allt satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti.

Den vita staden

Ostuni blir ofta kallad "den vita staden" (La Città Bianca), vilket beror på att alla husen i den gamla stadsdelen är vitkalkade. Om du har varit på semester i Grekland kommer du nog ibland att nypa dig själv i armen när du går runt i staden, och kanske börjar undra över var någonstans du befinner dig, för med de vitkalkade väggarna, de platta taken och de färgglada fönsterluckorna så påminner staden i vissa delar om en stad på någon grekisk ö.

Upplevelser och sevärdheter

Den gamla stadsdelen

Den största sevärdheten i Ostuni är utan tvekan den gamla stadsdelen som är byggd på toppen av kullen och som fortfarande omsluts av den gamla stadsmuren som historiskt har skyddat staden mot inkräktande fiender. Det är även här du kan se stadens karakteristiska vita arkitektur. Det var för övrigt normanderna, som ju ursprungligen hade nordisk (huvudsakligast dansk) ursprung, som bidrog till grundandet av denna del av staden, då de 996 e.Kr. rådde över grevskapet Lecce och byggde sin Medeltidsstad på nuvarande stadens högsta kulle.

Det arkeologiska museet

Om du är intresserad av historia bör du titta förbi Via Cattedrale nr. 15. Här ligger nämligen det intressanta, om än lilla, arkeologiska museet, Civiltà preclassiche della Murgia Meridionale, som bland annat rymmer en rekonstruktion av platsen där ett 26 000 år gammalt skelett av en paleolitisk (äldre stenåldern) kvinna hittades och som senare fick namnet Delia eller Donna di Ostuni. Museet har även utställningar av olika intressanta arkeologiska och historiska föremål från 500-talet f.Kr fram till 1500-talet. Du kan se museets öppettider under hög- och lågsäsong här.

Historiska byggnader och monument

Staden rymmer även en rad andra intressanta historiska byggnader och monument, så som Sankt Orontius-pelaren på stadens huvudtorg, stadens vackra romanska/sengotiska/barock katedral från 1200-talet, biskopens palats, samt en rad andra "palazzi", som har tillhört stadens aristokrati, så som Aurisicchio, Ayroldi, Bisantizzi, Falghieri, Ghionda, Giovina m.fl.

>> Läs även om resor till Otranto
>> Läs mer om semester i Italien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Ostuni