Resor till Monte Sant'Angelo

Berget och byn Monte Sant’Angelo har fått sina namn efter Ärkeängeln Skt. Michael, som det sägs viste sig på detta ställe i en grotta fyra gånger: under åren 490, 492, 493 och igen 1656. På exakt det ställe var grottan ligger, är det idag rest helgedomen Skt. Michaels Sanktuarie, som är belägen mellan himmel och jord, mellan det gudomliga och det mänskliga.

Berget Monte Sant’Angelo dominerar hela Garganohalvön med sina 800 m.ö.h. och bjuder sina besökande på en andlös utsikt över Manfredonia-bukten och Gargano Nationalparken. Berget är ett av de mest karakteristiska naturområden i Nationalparken Gargano och är bebyggd med flera arkitektoniska vackra kyrkor och andra sevärdiga monument, varefter den utmärker sig som ett av de mest besökta ställen på Garganohalvön.

Sanktuariet Skt. Michael består av en enkel basilika bestående av tre skepp som är sammansatta av flera olika konstruktioner som härstammar från olika epoker och som tillsammans avslöjar 15 århundradens historia. Sedan tidernas morgon har denna helgedom varit ett ställe för försoning och bön för kristna från hela världen: En helgedom som är ett populärt resmål för pilgrimmar från när och fjärran förutom att vara en arkitektonisk juvel för kristendomen, speciellt den katolska del.

Byn rymmer förutom sanktuariet, en Normanner-borg som med sina torn och byggningsdelar, som blivit till i olika tidsåldrar, är en otraditionell komposition och ett museum över Giovanni Tancredis folkliga konst. Få kilometer från byn Monte Sant’Angelo, belägen längs den heliga vägen Via Sacra Longobardorum, kan man dessutom besöka det gamla klostret Abbazia di Santa Maria di Pulsano, som blev byggt år 1100 av San Giovanni da Matera. Klostret råder över viktiga byzantinska ikoner.

Via Sacra Longobardorum är den väg som pilgrimmarna gick när de kom från det övriga Italien över berget Monte Sant’Angelo. Idag representerar vägen i sin fulla längd (den sträcker sig mellan dalen Stignano och byn Manfredonia) den kristna omvändelse.
År 2006 blev sanktuariet och Via Sacra Longobardorum upptagna på UNESCO’s prestigefyllda lista över bevaringsvärdiga kulturarv.

Öppningstider för Sanktuariet: Under sommarhalvåret från juli till september är det öppet på vardagar mellan kl. 6.30 - 19.30 och i weekender och helgdagar är det öppet mellan kl. 7.30 - 19.30. Under vinterhalvåret är det öppet vardagar mellan kl. 7.30 - 18.00 och i weekender och helgdagar är det öppet mellan kl. 7.30 - 12.30 och igen kl. 14.30 - 17.00.

Skt. Michaels fester: Den 8:e maj och 29:e september hålls Skt. Michaels fest i Monte Sant’Angelo.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Monte Sant'Angelo