Resor till Monopoli

När du reser till Apulien i Syditalien så får du inte gå miste om den måleriska staden Monopoli. Staden är präglad av en syditaliensk atmosfär och ett intressant centrum. Som bonus har du grannstaden Polignano a Mare mycket nära inpå. Boka din resa till Monopoli med Escapeaway i dag!

Monopoli som ligger på Italiens klack, i regionen Apulien, är ett större fiskeläge som har havet att tacka för mycket av sin kultur och tillväxt. Med sina vackra vita hus från 600-talet, sina kyrkor och palats, sina härliga stränder och fantastiska klimat, och sina gästvänliga lokala invånare, är det inte konstigt att flera av Monopolis besökare återkommer gång efter gång, efter att de först satt sin fot på denna mark.

 

Namnet Monopoli kommer från de grekiska orden Monos och Polis, vilket direkt kan översättas till ”Unik Stad”. I detta fall syftar unik på betydelsen ”enda”, men att Monopolis är en unik stad på många andra sätt, det råder det ingen tvekan om.

 

Monopoli är perfekt för sol och bad

 

På sitt läge på den italienska adriatiska kusten, cirka 30 kilometer söder om Apuliens huvudstad Bari, är det inte märkligt att många av Monopolis besökare kommer för att besöka en av områdets alla stränder. Apulien har verkligen massor att erbjuda, och dess stränder tillhör definitivt några av landets vackraste (och minst exploaterade) i Europa. Här finns en bra blandning av klippstränder och sandstränder, och du kan utan tvekan hitta en plats i solen som passar dig och dina önskemål.

 

En av de mer kända stränderna i området ligger 15 minuter norr om Monopoli, i Polignano a Mare. Det är endast en liten vik, som kantas av höga klippor varpå stenhus tornar upp sig mot himlen. Stranden har en tendens till att överfyllas på sommaren, men det kan ändå vara värt ett besök – omgivningarna är verkligen spektakulära.

 

Lugnare stränder hittar du söder om Monopoli, t.ex. i Cala Porta Vecchia, Lido Colonia, Lido Santo Stefano och Porto Ghiacciolo.

 

Sevärdheter och attraktioner i Monopoli

 

Om du lyckas slita dig loss från alla härliga stränder, finns det mer att se och upptäcka i Monopoli. Likt många andra städer längs den italienska kusten, har Monopoli haft ett strategiskt viktigt läge, och därför är det många olika folkslag och härskare som försökt (och lyckats) lägga beslag på staden genom tiderna. Greker, bysantiner, normander, kungadömet Venedig och spanjorer har alla satt sin prägel på staden. Det var framför allt under Venedigs styre på 1400-talet som staden hade ett ekonomiskt uppsving och blev en viktig hamn på vägen mellan Bari och Brindisi. Detta medförde dock att staden utsattes för piratangrepp från havet och man tvingades bygga fort och murar för att skydda staden.

 

På en promenad genom Monopolis gamla centrum kan du fortfarande se spår från Monopolis historia. Den gamla stadskärnan är pittoresk och full av atmosfär, och du kan besöka monument som t.ex. fortet som färdigställdes år 1525, domkyrkan från 1100-talet, en mängd andra kyrkor och det stora torget Piazza Vittorio Emanuele.

 

Mat på sin semester i Monopoli

 

Förutom de typiska rätterna från Apulien (som t.ex. taralli, focaccia, panzerotti och friterade oliver), finns det några rätter som är typiska för Monopoli. Testa till exempel orecchiette (öronformad pasta, orecchio = öra) som serveras med den typiska grönsaken cime di rape, basilika och ricotta. Il Cjambotto, är en fisksoppa som lagas med tomat, vitlök, persilja och rostat bröd. Alici Marinate, marinerade sardiner är en stor klassiker i södra Italien och om du vill ha något kallt att svalka ner dig med på en varm sommardag, kan du testa den kalla soppan Cialledda, som är gjord på blötlagt bröd, tomater, olja och oregano.

Så bokar du din resa till Monopoli

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Monopoli som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Monopoli, bara de som fått fina omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Gallipoli här
>> Läs mer om semesterbostäder i Italien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Monopoli

Populära hotell i Monopoli

Italien, Syditalien, Apulien, Monopoli
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Avstånd till havet: ca. 100 m
  • Pool
Italien, Syditalien, Apulien, Monopoli
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Pool
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Apulien, Monopoli
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool

Vad tycker gästerna om i Monopoli?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner