Resor till Martano

Martano ligger på Salentohalvön som du kanske känner som klacken på den italienska "stöveln". Martano är med sina omkring 9 500 invånare den största av städerna i det så kallade Grecìa Salentina. Detta område där många ur den grekiska minoritetsbefolkningen bor. Utöver italienska så har denna minoritetsgrupp sitt eget språk, Griko, med grekiska rötter. Detta språk talas numera mest av den äldre generationen.

Griko-folket är den sista resten av tusentals år av grekisk närvaro i Italien. Grekerna slog sig för första gången ner i Italien omkring 800-talet före Kristus som en del av en rad etableringar av kolonier. Grekland kom genom historien att spela en viktig roll för landet och man lär bland annat ha grundlagt Neapel.

Det har emellertid funnits bosättningar i området omkring Martano ännu längre tillbaka i tiden. Ett av de mest kända spåren av de tidigare invånarna är en så kallad Menhir, en knappa 5 meter hög avlång sten som står på högkant mitt i staden. Denna sten gör kanske inte i sig något större intryck men med tanke på att den har stått där i tusentals år så kan man ändå känna historiens vingslag.

Upplev det äkta Syditalien

Reser du till Martano och går en tur runt på den gamla stadskärnans kullerstensgator mellan de charmiga, ljusa och rustika byggnaderna så får du massor av medeltidsstämning. Till exempel på det centrala torget Piazza Caduti vid Palazzo Baronale som härstammar från 1400-talet. Här ligger mysiga trottoarcaféer och torget används regelbundet för marknader och andra kulturella händelser.

Årets viktigaste händelse i Martano är Festa della Madonna dell'Assunta, firandet av stadens skyddshelgon, detta evenemang äger rum den 14; e och 15; e augusti varje år. I samband med firandet smyckas den gamla stadsdelen med imponerande ljusdekorationer och på Piazza Caduti bygger man upp en liten scen för musik och gatorna fylls med bodar och annan underhållning.

Enligt kännare har Martano den vackraste gamla stadskärnan i Grecìa Salentinaområdet. Trots detta är det ändå inte en stad som lockar till sig massor av turister. Du har därför på en resa till Martano en unik möjlighet att uppleva ett autentiskt syditalienskt landsortsliv. Här bor du även bra till om du vill utforska mer av Salentohalvön.

Utforska Italiens klack

Från Martano har du både historiska sevärdheter och idylliska stränder inom din räckvidd. Det är till exempel bara omkring 24 kilometer till Lecce som är halvöns historiska och ekonomiska huvudstad. Det är en otroligt stämningsfull och vacker stad som ofta kallas för “Barockens Florens". Här kan du helt klart tillbringa en hel dag med att utforska stadens vackra piazzor och trevliga gator som erbjuder ett bra urval av restauranger, caféer, pizzerior och inte minst många ursprungliga butiker med fint traditionellt hantverk.

Reser du till Martano på sommaren och känner för ett svalkande dopp så kan du lätt nå kustens badstränder härifrån. Längs kusten norr om Italiens östligaste stad Otranto hittar du till exempel åtskilliga idylliska badvikar med turkosblått vatten.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Martano