Resor till Itriadalen

Itriadalen bjuder bl.a. på de sevärda städerna Alberobello (trullistaden), Castellana Grotte (grottbyn), Cisternino – som är på listan över Italiens vackraste medeltida byar, Fasano, den runda staden Locorotondo, mini barockstaden Martina Franca, Noci och Putignano. Territoriet gränsar dessutom till den sydligaste del av högslätten kallad Le Murge.

Itriadalen täcker ett litet område i det centrala Apulien som sträcker sig in i provinserna Bari, Brindisi och Taranto.

Itriadalen bjuder bl.a. på de sevärda städerna Alberobello (trullistaden), Castellana Grotte (grottbyn), Cisternino – som är på listan över Italiens vackraste medeltida byar, Fasano, den runda staden Locorotondo, mini barockstaden Martina Franca, Noci och Putignano. Territoriet gränsar dessutom till den sydligaste del av högslätten kallad Le Murge.

Naturen: Områdets flora består av ekskog och traditionell medelhavsvegetation, som här och var beklär små mjuka kullar och dalar, som annars karakteriseras av mänskoskapta åkrar. Jordbotten är kännetecknas av en röd flinthaltig jord blandad med kalk. På många ställen stöter man på urgamla olivlundar som naturligtvis skördas för att utvinna extra jungfruolivolja (anmärkningsvärdig är oljan Villa Castelli DOC). Ett intressant motiv i dalen är den röda jordbotten, varifrån krokiga grågröna olivträdsskulpturer sticker upp ur jorden, medan urgamla stengärdar omringar hela scenariet. Slutligen bjuder Itriadalen på ett otal vinmarker varifrån man får ett utmärkt vit vin (exempelvis Locorotondo DOC och Martina Franca DOC).

Sevärdheter: Det kännetecken som bäst beskriver området är de karakteristiska och egendomliga kägelformade byggnaderna kallade trulli som man finner en hel del av i staden Alberobello (upptagen på UNESCO’s lista över världens kulturarv i 1996) och som leder tankarna till en mediterransk version av H.C. Andersens äventyr. De ofta förekommande trulli’er betyder att dalen i folkmun kallas för Trulli-dalen, trots att trulli’erna också finns många utanför Itriadalen - de ses nämligen helt från den vita staden Ostuni till den mindre kända byn Corato (norr om Bari). Trulli’ernas ursprung är väldigt osäker och sägenomspunnen … och man gissar ännu idag omkring deras tillblivnad och ursprungliga funktion. Byggningarna, som både kan ha använts som t.ex. bostad, verkstad och religiös tillflyktsställe, kännetecknas genom att kalkstenarna inte är sammansatta av murbruk utan sitter i spänn. Den minnesvärdiga upplevelsen att övernatta i en trullo kan realiseras i Alberobello, Castellana Grotte eller Fasano.

Dessutom finns de många imponerande droppstenshålorna och jätte underjordiska grottor vid Castellana Grotte – kallad Grotte di Castellana - väldigt besökta och ytterst sevärdiga, precis som de geologiska klyftorna vid byn Villa Castelli är av stor historisk betydning. I droppstenshålorna Grotte di Castellana väntar en upplevelse av en annan värld: Dessa vita underjordiska grottor är mer än 3 km långa och 70 meter djupa. När solens strålar finner väg ner genom hålorna, upplevs obeskrivliga scenarier som även en modern spegelreflexkamera inte kan återge. Här långt under jorden är den absolut största sevärdhet Den Vita Grottan, men kom ihåg varma kläder och bra skor, för här är kuperat och temperaturerna överstiger inte 15 graders värme, även om solens strålar når hit ner på vissa ställen. Om man inte kan få nog av denna otroliga upplevelse, kan man kontakta Federazione Speleologica Pugliese (Apuliens center för grottforskning) för att besöka grottorna Grotte del Trullo i Putignano och Grotte di Nove Casedde i Martina Franca, för undergrunden i denna region slutar aldrig att överraska.

Slutligen finns det herrgårdar som i dessa trakter kallas för masserie och som är ståtliga och monumentala herresäten som sticker upp ur jorden som vita stenar till evigt minne om en annan och försvunnen tid. En masseria är typiskt från 1700- eller 1800-talet och fungerade närmast som ett självständigt litet bysamfund med egenproduktion och egen kyrka. Många av dessa masserier är idag restaurerade med varsam hand och inrettade till fina och autentiska övernattningsställen. Detta är en av de bästa sätt att uppleva det äkta och historiska Apulien på.

Stränderna: Kusten i Apulien kännetecknas genom sin oändliga omväxling från klipprev till den finaste sand och det azurblåa hav, som inbjuder till barnsliga lekar, entusiastisk snorkling och lugna simtag. Kusten utanför Itriadalen kännetecknas genom sandstränder, dyner och fridlysta orörda naturreserver. I kuststaden Monopoli finner man därför en mindre sandstrand och genomskinligt vatten och lite längre söderut vid Il Capitolo finner man långa, vita sandstränder som utan tvivel inbjuder till en dag vid vattnet. Önskar man kasta sig i böljorna blå från en oländig klippkust, ska man inte resa långt mot norr, för i Polignano a Mare finner man just precis dessa för varje gammal sjörövare skräckinjagande klippförekomster, som inbjuder till vinande huvudhopp och fascinerande blickar från åskådarna.

Festligheter: Festival della Valle d’Itria, hålls årligen i Martina Franca över sommarens heta månader juli och augusti. Festivalen uppstod i 1975 och hänvänder sig till den klassiskt intresserade som både finner inspiration i musiken, lyriken och teaterkonsten. Från en uppställd scen i Palazzo Ducale kan man under festivalen njuta av allt från obskyra och sällan framförda uppsättningar till föreställningar från den klassiska operans repertoire.

Aktiviteter: Området är perfekt för olika former av semesteraktiviteter, såsom cykling, golf, trekking, dykarsport, surfing och ridning.

Itriadalen utgör en del av en längre cykelrutt som sträcker sig över ca. 250 km mellan Apulien, Basilicata och Campania. Det är tal om en rutt som ganska få turistguider nämner, då den berör ett jättestort naturområde som ligger mellan människoskapta åkrar, längs en av Europas längsta akvedukter Sele-Calore, som går mellan Caposele i Campania och Santa Maria di Leuca i Apulien. Den omtalade rutten är tyvärr inte avmärkt och kan därför vara svår att finna, om det inte var för grindarna med skriften: EAAP – grindarna ser till att bilkörningsförbudet överhålls, för rutten är förbehållt gående, cyklister och ryttare. På rutten, som går genom Itriadalen, kommer man bland annat förbi vackra exempel på befästade masserier: Seppunisi, Montedoro, Circiello, Cuoco och San Pietro och vackra natursträckor. Här är alltså tal om ett annorlunda sätt att upptäcka Apulien och dess spetsfundigheter på.

Fråga det lokala turistkontoret var ni ska hänvända er om ni behöver utrustning eller närmare information.
För golfentusiaster kan vi upplysa att man kan hänvända sig till Golf Club S. Domenico, för att få luft under vingarna på de 18 hål till par 72. Golfklubben är belägen vid kusten utanför Fasano, 5 km söder om stränderna vid Il Capitolo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Itriadalen