Hotell i Apulien
Apulien är utan tvekan en av de mest exotiska och spännande regioner i Syditalien. En rik historia som visar sig både på landet och i städerna samt ett raffinerat kök med välsmakande maträtter och kraftfulla viner gör semestern komplett. Boka din vistelse på hotell i Apulien med Escapeaway i dag!
Apulien ligger i södra Italien, ut mot Adriatiska havet i öst, det Joniska havet i sydöst, och Tarantobukten i söder. Regionen är dessutom omgiven av regionerna Molise i norr, regionen Kampanien i väster och Basilicata i sydväst. Regionen blir ofta kallad för "Italiens stiletto" för den utgör klacken på den italienska halvön som är formad som en stövel. Det finns en rad fina hotell i Apulien, både längs den spännande kustlinjen och i de trevliga städerna som du kan läsa mer om längre ner på sidan.
Regionen har en total area på 19 345 kvadratkilometer (ungefär lika stor som halva Danmark), och en befolkning på cirka 4,1 miljoner människor. Apulien har dessutom en av Italiens längsta kustlinjer. Regionhuvudstaden Bari har cirka 327 000 invånare, eller 1,3 miljoner om man räknar med utkanter och förorter.
Apulien har ett typiskt medelhavsklimat, med milda vintrar och varma, torra somrar, vilket gör regionen till ett perfekt semestermål året runt. De varmaste månaderna på året är juli och augusti med medeltemperaturer på 24 grader, efterföljt av juni med sina 21 grader i medeltemperatur och då är det en fördel att välja ett hotell med pool så man kan svalka sig på de varmaste dagarna. De kallaste månaderna är januari och februari med en medeltemperatur på 9 grader.
Om du helst vill slippa regn på din resa till Apulien bör du undvika månaderna november och december, som har förhållandevis 99 mm respektive 92 mm regn i genomsnitt. De torraste månaderna är juni och juli, där det regnar 14 mm respektive 24 mm i genomsnitt. De solrikaste månaderna i Apulien är juli och augusti, med 10 respektive 9 soltimmar om dygnet i genomsnitt.
Apuliens historia
Apuliens historia är väldigt präglad av alla de olika folkslag som har koloniserat regionen, frestade av områdets fruktbara jord och strategiska läge ut mot det Adriatiska havet och det Joniska havet.
Det påstås att det först var mykenska greker som koloniserade regionen, varpå det under det första årtusendet f.Kr. var illyrer och italiker som intog regionen innan den cirka 800 f.Kr återigen intogs av greker - då från Sparta - som anlade fler betydelsefulla städer i området, däribland Taranto (Tarentum).
År 272 f.Kr. koloniserade romarna regionen och nyttjade snabbt de stora landområdena i regionen som en gigantisk matsal för det glupska imperiet, genom en aldrig vilande produktion av olivolja, vete och vin - produkter som än idag präglar regionen.
År 216 f.Kr. var romarna nära att drivas bort från regionen av den karthagensiske härföraren Hannibal Barca, men romarna lyckades bevara kontrollen över regionen och behöll styret över regionen fram tills Romarrikets fall år 476 e.Kr. Under den perioden anlägger romarna bland annat vägen Via Appia, som förbinder Rom med Apulien; samt en lång rad monument i regionen, däribland amfiteatern i Lecce.
År 488 faller regionen i östgotiska händer innan den kortvarigt på 500-talet blir erövrad av lombarderna. Därefter följer bysantinskt herradöme fram till 1000-talet, avbrutet sporadiskt av saracenska erövringsförsök.
År 1059 blir regionen erövrad av normanden Robert Guiscard som gör området till ett normandiskt hertigdöme, innan det på 1200-talet (1282) blir en del av det neapolitanska kungariket. Under de efterföljande århundradena blir regionen utsatt för turkiska, österrikiska och franska erövringsförsök, dock utan större genomslagskraft, innan den 1861 blir en del av det enade Kungariket Italien.
Hos Escapeaway kombinerar vi billiga hotell i Apulien med nätets bästa priser på flygbiljetter men du bestämmer alltid om du själv vill arrangera transporten och enbart boka ditt hotell genom oss - eller om du vill boka en paketresa med allt inkluderat.
>> Läs även om spännande vistelse på agriturismo i Italien här
Karta över Apulien
Populära hotell i Apulien
- Närmaste flygplats: 86 km
- Avstånd till havet: ca. 200 m
- Internet/Wi-Fi
- Närmaste flygplats: 89 km
- Närmaste strand: ca. 300 m
- Pool (ev. säsongsöppen)
- Närmaste flygplats: 38 km
- Internet/Wi-Fi
- Restaurang
Utvalda hotell i Apulien
Hos Escapeaway är samtliga hotell i Apulien noga utvalda och lever upp till en rad standardkrav för att de ska passa den svenske semesterresenären. Vårt finmaskiga nät av hotell ger dig alltid en rad valmöjligheter när det gäller geografiskt läge, kvalitet, service och pris - även under högsäsong.
Vi er riktiga specialister på Italien och är ledande i Skandinavien när det gäller övernattningar. Många av oss har tillbringat flera år av våra liv i det stövelformade landet och vi står i direktkontakt med alla våra hotell i Apulien. Sög priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn - och boka online nu!
Sevärdheter
Här har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att besöka på din semester i Apulien. Om du vill läsa mer om Apulien, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om våra resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!
Lecces historiska centrum
Lecce är en av de mest förbisedda syditalienska städerna när det kommer till den historiska stadsdelens unika stämning och arkitektoniska skönhet. Det är inte för intet som staden ofta kallas "Barockens Florens", vilket är en hänvisning till att Florens är en fantastisk stad då det kommer till renässansarkitektur och konst, men Lecce - dock i något mindre måttstock och kvalitet än i Florens - bjuder på en rad unika historiska byggnader i barockstil.
Bland stadens viktigaste barock-monument finns domkyrkan, som ursprungligen byggdes 1144, men som 1669-1670 byggdes om till dess nuvarande barockstil; samt Basilica di Santa Croce som blev klar 1695.
Staden bjuder dock också på stora sevärdheter från andra stilarter och tidsepoker, däribland den romerska amfiteatern nära Sant'Oronzo-platsen, vilken hade plats till 25 000 åskådare; samt St. Oronzo-kolonnen, som var en gåva från staden Brindisi - och som ursprungligen markerade slutet på den berömda romerska vägen Via Appia i Brindisi. En rad av Escapeaways bästa hotell i Apulien ligger i det historiska Lecce.
>> Läs mer om resor till Lecce här
Alberobellos trulli
Den sevärdhet som nog är mest berömd i Apulien är ett unikt arkitektoniskt fenomen kallat trullo (eller trulli i plural), vilka kännetecknar den lilla staden Alberobello.
Trullo är en hustyp, som lockar till sig många intresserade, på grund av dess tjocka vita murar (byggda utan något bindemedel) och dess kägelformade tag som ofta är dekorerade med olika symboler som skulle skydda ägaren av huset mot trolldom och "onda ögon".
Dessa unika hus är kända sedan 1400-talet och utgör hela den gamla delen av staden (totalt finns det cirka 1400 trulli) vilket har fått UNESCO att utnämna staden till ett kulturarv.
>> Läs om resor till Alberobello här
Katedralen i Trani
Katedralen i Trani, som också går under namnet Cattedrale di San Nicola Pellegrino, är en av Apuliens bästa exempel på romansk arkitektur.
Byggnationen av katedralen påbörjades år 1099 ovanpå resterna av en ännu äldre kyrka, Santa Maria della Scala, som härstammade ända tillbaka till 300-talet.
Katedralen är - som dess namn antyder - dedikerad till stadens skyddshelgon, pilgrimen San Nicola (inte att förväxlas med nedan beskrivna skyddshelgon och biskop Sankt Nikolaus).
Basilica San Nicola i Bari
Basilica San Nicola i Bari, som byggdes under regionens normandiska period mellan 1087 och 1197, är en viktig pilgrims-destination för många romerska katolska och ortodoxa kristna, framför allt från östra Europa.
Alla pilgrimer som kommer - och kyrkans berömdhet både inom och utanför den kristna kulturkretsen - beror på att kyrkan innehåller resterna av skyddshelgonet Sankt Nikolaus kista som ursprungligen förvarandes i Myra (nutidens Turkiet) men sedan flyttades till Bari 1087.
Sankt Nikolaus var ursprungligen biskop i Myra i Lilla Asien under 300-talet, men han blev först känd i västra Europa på 800-talet. Sedan blev han skyddshelgon för Ryssland, Grekland och Sicilien, vilket förklarar alla de ortodox-kristna pilgrimsfärderna till kyrkan.
Han blev också skyddshelgon för många affärsgrupper, inte minst för fiskare och sjömän, vilket också kan vara en förklaring till varför Sankt Nikolaus grundade myten om jultomten. Sankt Nikolaus - i sin historiska mening - förknippas med den senare jultomten utifrån berättelser om hur Sankt Nikolaus hjälpte tre fattiga flickor att få en hemgift och därigenom kunna undgå prostitution.
Därpå bredde jultomtemyten ut sig till en rad andra europeiska länder, däribland Holland, som dock är protestantisk, men som samtidigt är en gammal sjönation och därför varit präglad av sjömännens historier om deras skyddshelgon. Det holländska firandet av Sant Nikolaus - kallad "Sinterklaas" på holländska - togs sedan med av holländska emigranter till Amerika (närmare bestämt till New Amsterdam, nuvarande Manhattan) där den moderna jultomte-traditionen uppstod under namnet "Santa Claus".