Resor till Grottaglie

I provinsen Taranto hittar du staden Grottaglio och dess 35 000 invånare. Vi befinner oss i Apulien, i en liten bergsort som är känd i hela Italien för sina krukmakare och alla dess klippgrottor.

Krukmakarna

Historiskt har staden alltid huserat en hel del krukmakare, vilket har varit den huvudsakliga sysselsättningen bland dess invånare. I slutet av 1700-talet fanns det således 42 fabriker och sammanlagt 5000 anställda som arbetade i branschen. Anledningen ligger i tunnelbanan som är mycket lerig vilket har lett till en koncentration av kakel- och porslinsproduktion. Fajans blev ett av stadens landmärken först i slutet av 1700-talet, med särskilt fokus på två riktningar: arte ruagnara och arte faenzara. Den förstnämnda omfattar allmänt bruk och saker med agrikulturell inspiration, medan den sistnämnda omfattar en mer dekorativ stil med prydnader som riktat sig till överklassen.

Staden och dess grottor

Området vid Grottaglie är från naturens sida präglat av några markanta klyftor, där det finns en hel del klippgrottor och hålor. Det är i dessa hålor, stora delar av stadens historia står skriven, då grottorna genom större delen av stadens historia har varit bebodda. Av de mest kända kan nämnas "Gravina Riggio" och "Cave Fantiano". Se våra beskrivningar av grottorna samlade under utflykten "Grottorna vid Grottaglie".
Tack vare den stolta traditionen av krukmakeri, huserar staden naturligtvis sitt eget krukmakar-museum, Museo della ceramica, som också har en historisk avdelning.

Staden i dag

Staden är populär bland besökare, och har därför ett imponerande urval av barer, restauranger och pizzerior - så även om du inte vill besöka stadens museum, an du få timmarna att gå genom att promenera runt i staden och njuta av stämningen och atmosfären. Kom dock ihåg, att som i många italienska städer, är det det historiska centret som är mest intressant, medan de nyare delarna av staden är mindre imponerande.
Utöver krukmakare, ägnar stadens invånare sig år produktion av bordsvin och lantbruk generellt. Kanske på grund av de lantbruksmässiga traditionerna, är det möjligt att få en guidad tur till häst, precis som det arrangeras trekking-turer till grottorna.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Grottaglie