Resor till Gargano Nationalpark

Ett exotiskt paradis

Halvön Gargano utgör ur en biologisk synpunkt en ö som ligger strax utanför Tavoliere vid Foggia.

Här finns en mycket kalkrik jord, rik även på naturliga formationer såsom grottor och doliner (trattformade hål i marken). För många tusen år sedan var berget täckt av skog som idag endast täcker 15% av den totala ytan. Gargano är synonym med städer som Carpino, Ischitella, Tremiti-öarrna, Peschici, Pugnochiuso, Rodi Garganico, Vico och Vieste.

Skyddat område

Nationalparken Parco Nazionale del Gargano grundades 1991 för att värna om den unika och vackra sammansättningen av former och färger längst kuststräckan, bergen, slätterna och medelhavsvegetationen samt bebyggelsen som denna klippiga udde består av. Parken värnar om en extraordinär koncentration av olika livsmiljöer som sträcker sig från de höga kustlinjerna till de varma dalarna på den sydlig bergssidan, rika på diverse sällsynta växt- och djurarter.

Foresta Umbra

Foresta Umbra är en urskog, en gammal kvarlevnad från Gargano-halvöns egentliga skog, var man finner ett grönt paradis omringat av stillhet som endast avbryts av lövens prassel. Foresta Umbra representerar därför det originella Gargano som uddens hjärta och lungor. Man kan bli upprörd över de ödeläggande och vanvettiga skövlingar som tagit plats under de senaste 300 åren och som har lämnat stora delar av Gargano bar. Å andra sidan kan man glädja sig över att Foresta Umbra har lyckats bevara sin vegetation intakt, något som man kan njuta av från de många vandringsleder som blivit upprättade runt på de 11.000 hektar skog.

Våtmarkerna

Motivet för att grunda Nationalparken var helt enkelt för att vårda de viktiga våtmarkerna, såsom lagunerna vid Lesina och Varano, sumpmarkerna Frattarolo och fd. Daunia Risi samt andra vattenförlopp som flodmynningen Fortore, området vid den gamla sjön Lago di Sant´Egidio och mossen Sfinale. Intressanta inte endast för deras sammansättningar men p.g.a. det liv som lever i dessa våtområden: Amfibier, reptiler samt det fågelliv som håller till här under deras förflyttningar.

Flora

Nationalparken täcker ett område på 121,118 hektar. Här finns många unika livsmiljöer: i de täta och mer utbredda skogsområderna med den klassiska medelhavsvegetationen (som består av myrtle, smultronträd, mastixbuske, lagerblad, stenäng, ljung och lagerolvo); på högslätterna som är rika av doliner och dräneringskanaler; vid de drastiska klippsträckorna som är genomsållade av grottor; i de gröna och skogsklädda dalarna som löper ner mot havet; vid lagunerna längs kusten vid Lesina och Varano; samt vid kullarna och Fredrik den ll´s stäppliknande slätter. Även Tremiti-öarna, som är en del av Garganos olika livsmiljöer.

Kallas för ö

Gargano kan som tidigare nämt även kallas för en ö, eftersom att udden tidigare var oberörd under en längre period. Därför har det uppstått några fenomen som på italienska även kallas endemismo- som betyder att en eller flera arter (plantor och djur) uteslutande lever i ett specifikt område samt macrosomatismo, som betyder att några arter karakteriseras vid en speciell eller abnorm växt som går ut över det vanliga. I Nationalparken Gargano finner man således träd som har monumentala former; man har t.ex. funnit Johannesbrödsträd med en omkrets på 13 meter och en ek som är 17 meter hög och har en diameter på 5 meter.

Fauna

Nationalparken rymmer en biodiversitet som inte liknar något på andra ställen längst Medelhavet. Här bygger mer än 170 fågelarter (utav Italiens 237) sina bon. I skogarna finner man till exempel 5 slags spättar. I samma livsmiljö finner man olika arter av finkar, duvor m.m. I våtmarkerna finner man 46 av de i allt 60 fågelarterna som bygger sina bon vid vattendrag i Italien.

Här i Nationalparken finns även många däggdjur av vilka vissa är mer värda att nämna än andra. En av de speciella är Capriolo Italico som är en underart av kända rådjur, men som är unik i det att den endast lever i Nationalparken, så finns här så klart även vildsvin.

Stränder

Här finner man några av de bästa stränderna vid Baia di Manaccora (strand med rullsten omsluten av klipprev) norr om Peschici, vid Baia delle Zagare och stranden Spiaggia di Vignaotica (vit sandstrand i kontrast till ett klarblått hav vari det står delar av klippor som påminner om tänder som sticker upp) som ligger söder om Pugnochiuso. Baia di Manaccora är ett mycket populärt ställe bland surfentusiaster.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Gargano