Resor till Castellana Grotte

Castellana Grotte ligger nära det kristallklara havet vid Monopoli och de fascinerande trulli husen i Itria-dalen. Stadens 18.000 invånare är inte vana att se turister bland stadens gator och gränder då man kommer hit i första hand för att besöka de berömda grottorna!
 

De välbevarade grottorna är bland de vackraste i Italien och utan tvivel de största. Går man under jorden så startar besöket i en enorm grotta där faktiskt Domkyrkan i Milano skulle rymmas (!) och där en liten öppning i toppen låter några få ljusglimtar lysa upp rummet. Ljuset fortsätter ca. 3 km genom flera grottor med klippformationer med mytologiska namn. Under besöket har man möjlighet för att beundra vattnets konstverk som skapat skulpturer i olika färger samt underjordiska sjöar. Den längsta route är på ca. 3 km och tar ca. 3 timmar att gå (kom ihåg bra promenad-skor så man inte halkar på de våta passager) och leder bl.a. till den vita grottan som av många rankas som världens vackraste. Den guidade turen kostar 15 euro. Det är dock inte möjligt att göra turen utan guide.
 

Castellana Grotte är dock inte ensam bland de många utflykter som man inte får missa under sin vistelse i Apulien. Man kan utan problem välja denna stad som utgångspunkt för besök av Apuliens många andra sevärdheter. Den sista söndag i april arrangeras det fyrverkerier i förbindelse med den religiösa byfesten då man firar Madonna della Vetrana. Omkring den 7:e och 8:e september arrangeras det en mer känd byfest då stadens kvinnor och den lokala slaktaren serverar specialiteter baserade på kycklingkött och kanin vid flera långbord i de smala gatorna i centrum.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Castellana Grotte