Castel del Monte

Castel del Monte är en av Medeltidens mest originella och mystiska byggnadsverk och den har fascinerat och inspirerat många konstnärer och författare genom århundradena.  I exv filmen Rosens namn är Umberto Ecos beskrivning av biblioteket uppe i tornet en tydlig hänvisning till Castel del Monte.

Okänd arkitekt

Man vet inte säkert vem det är som byggt denna "Apuliens juvel" men man tror att den var planerad och byggd av Fredrik II (1194-1250). Byggnaden är till en viss del i romansk stil men främst är den byggd i denna regions gotiska stil. Slottet innehöll ursprungligen en stor mängd marmorskulpturer och statyer. Många med en viss numerisk symbolik, som man än idag inte vet varför de byggt, då de är influerade från många olika kulturer och symboliska meningar.

Det ursprungliga namnet

Slottet började byggas 1240 men man vet inte säkert när det stod färdigt, kanske redan 1250. Castel del Monte hette egentligen Castel di Santa Maria del Monte, efter ett närliggande benedikterkloster som idag ej finns kvar.

Kanske ett jaktslott

Teorierna om slottets funktion är många. Militärfästning, stjärnobservatorium eller hemstad för okulta ceremonier, men den mest utbredda teorin är att det är ett jaktslott varifrån Fredrik II kunde rida ut i de stora skogarna som omger slottet (och som på den tiden var ännu större än idag) och gå på falkjakt som var hans favorithobby. 

Varierad användning 

Under det efterföljande franska herredömet (Anjou) var slottet främst ett fängelse men ibland så firades det även bröllop här. Senare, under den aragoniska perioden tjänade slottet som ett tillflyktsställe för flera adliga familjer från Andria under pesten 1655 och under 1799 var det ett tillflyktställe igen, denna gång för republikaner som flydde från de sanfedistiska massakerna. Från 1800 till 1876 då det blivit uppköpt av den italienska staten var slottet en hemstad för politiska flyktingar, fåraherdar och banditer. Under denna tid blev tyvärr slottet av med större delen av sin marmorkonst. Först 1928 gick den italienska staten in och genomförde en seriös restaurering.

Åttkantig

Eftersom man inte helt säkert känner till byggnadens syfte och dekorationer, då de sedan länge är försvunna, kan man inte heller uttala sig om de olika rummens funktion. Bottenvåningen är åttkantig med ett åttkantigt torn i varje hörn, alltså åtta torn och borgården är också åttkantig. Man tror även att det mitt på borgården legat en brunn, även den åttkantig! Där denna brunn tros ha legat sägs det att man har förvarat den Heliga Graal. Slottet ligger på 2 våningar och är ca. 25 meter högt. Man kan dock fortfarande se några skulpturarbeten här och där. Men istället för att tala om byggnaden, så ska den helt enkelt upplevas på plats!