Resor till Apulien

Södra Italiens exotiska hörn. Unika resor till Apulien med flyg från Sverige och Danmark.

Apulien är en stor fusion av kulturer, och här i "klacken" av Italien finns det tillräckligt med upplevelser till ett helt resande liv. Nu kan du boka en resa till Apulien med flyg från Sverige eller Danmark, bilhyra på flygplatsen, och en handplockad semesterbostad i unika omgivningar, här hos oss på Escapeaway.

Den exotiska region nere på Italiens klack bjuder på ett enastående Italien, som du aldrig upplevt det förr: Här är färgerna mer intensiva, arkitekturen överraskar och det kulinariska utbudet talar till smaklökar som söker kvalitet och utmaning.

Främmande kulturer har satt sin prägel

Apulien är en av de mest exotiska regioner i Italien. Olika kulturer och folkslag som greker, romare, araber, normander, bysantiner, fransmän, spanjorer samt österrikare har härskat här! De många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och arkitekturen. Apulien är en enda stor skattkista av kyrkor, borgar, stora herrgårdar och andra spännande byggnadsverk.

Salento-halvön i den södra delen av Apulien är ett fascinerande område med sköna dramatiska kuststräckor, vackra sandstränder som leder tankarna till tropikerna, spännande städer och barockstäder som t.ex. Lecce. Men också det vackra landskapet i Itria-dalen med de intressanta och fina städerna Locorotondo, Alberobello, Fasano och Martina Franca måste upplevas.

Apulien är i stor utsträckning täckt av olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd och regionen står för upp emot 50 % av den samlade italienska produktionen av olivolja. Apulien är också känt för sina gamla stengärde och fascinerande rödbruna jord som sätter färg på landskapet. Dessutom finner man i Apulien några av Italiens finaste sandstränder.

För övriga frågor och rådgivning om denna fantastiska region står Escapeaways kompetenta personal som besökt Apulien till förfogande.

Autentiska och pittoreska Italien

Apulien bjuder på en buffé av det bästa när det handlar om det autentiska och pittoreska Italien. Små mysiga städer med små gator, gränder och inte minst alla de stämningsfulla torg där lokalbefolkningen ofta samlas om kvällen. Dessa platser älskar vi svenskar när vi besöker Apulien! Att som turist och besökande få uppleva det äkta Italien är något nästan varje stad i Apulien bjuder på.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om denna autentiska del av Italien är  den varma gästfrihet som infinner sig när du ankommer till ditt semesterboende eller kvällens utvalda restaurang. Överallt blir du mottagen med öppen famn och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska Apulien.

Aktiv semester

Vill du vara aktiv under din resa till Apulien så är möjligheter många. För även om stränderna och vinet i regionen smakar bra så kan det vara skönt att få komma ut i den exotiska naturen i denna spännande region. Oavsett om du föredrar att vandra, cykla eller rida så är möjligheterna många i precis hela regionen. Från norr till söder kan du få en aktiv semester ledsagat av den syditalienska stämningen.

Gargano Nationalpark med Vieste bjuder på fina stränder och kalkklippor, Itriadalen med sin vackra natur och varierande städer är ett smultronställe för den aktive turisten. Salento i söder är underbart för cykelturer även om man endast är på motionsstadiet och vägarna under juli är skönt nog lite trafikerade. Så res till Apulien och få en aktiv semester på dina premisser.

Handplockade villor i Apulien

I Apulien finns det fina möjligheter som en större familj, företag eller grupp vänner att leva ut den italienska drömmen i en privat sfär genom att boka en privat villa.

Fördelarna är att du sällan har några grannar, ingen som delar din privata pool eller trädgården mer än du själv och dina gäster. Det bästa med en privat villa är med andra ord självständighet! Vad är annars fördelarna med en privat villa som ger totalt privatliv men samtidigt flexibilitet. Fördelarna är ofta placeringen på landsbygden med kort köravstånd till flera utflyktsmål att välja mellan.

Med egen villa har du även fördelen att du reser mer rätt antal personer som svarar till villans kapacitet så den totala kostnaden blir inte högre er person än de mer traditionella men även lite opersonliga semestercenter eller lägenhetskomplex.

Det går snabbt att resa tvärs över Apulien, men det tar desto längre tid att resa på längden. Denna vackra region, som utgör hälen av den italienska stöveln, är hela 450 km lång på den längsta sträckan, men endast 100 km bred. Avstånden kan därför vara långa, och den kuperade terrängen med småvägar, gör inte resan snabbare - men det är också här du hittar en stor del av Apuliens oemotståndliga charm.

Paketresor till Apulien med resegaranti

När du reser till Apulien med Escapeaway, kan du välja att flyga från alla de större flygplatserna i Sverige och Danmark. Använd sökmotorn för att skapa dig en översikt över alla unika semesterbostäder i regionen - och när du har hittat rätt bostad för dig, och är redo att boka, går du bara vidare med flygbokning och därnäst kan du också, om du vill, boka en hyrbil. Allt klaras av på en gång, och säkras av Resegarantifonden - bättre blir det inte.

Flyg från Skandinavien till flygplatserna i Apulien.

I skrivande stund går det inga direktflyg till Apulien, men de två flygplatserna Brindisi Salento Airport och Bari Palese Airport kan ofta nås via en enkel mellanlandning. Det är också möjligt att flyga till Napoli flygplats, varifrån det är cirka 120 km till den västra delen av Apulien.

I perioder är det också möjligt att flyga till flygplatsen i Pescara, varifrån det är cirka 100 km på en bra motorväg längs Adriatiska havet till den norra delen av Apulien. Under alla omständigheter rekommenderas att hyra en bil, så att du kan ta dig runt i detta fantastiska landskap.

Vilken flygplats ska jag välja när resan går till Apulien?

Det finns en rad flygplatser som är perfekta ingångar till Apulien, men på grund av regionens geografi och utsträckning, är valet av den optimala flygplatsen också en fråga om var din slutliga destination ligger. Är du på väg mot den sydöstra delen av Apulien är flygplatsen i Brindisi det bästa valet: här finns goda vägförbindelser till t.ex. Lecce och Bari, samt till den vackra kuststräckan som utgör hälen på den italienska stöveln. Till Brindisi flyger framförallt lågprisbolagen.

En annan möjlighet är den internationella flygplatsen i Bari, som ligger i stort sätt mitt på Apuliens adriatiska kust. Här finns bra lokaltransporter, men möjlighet att ta metron in till stan. Du kan nå Bari med en mellanlandning från flygplatserna i Sverige och Danmark.

Ett tredje alternativ är att flyga in till den stora flygplatsen i Napoli, och därifrån följa E842 österut fram till Apulien. Detta är ett bra alternativ när du ska resa till den västra eller norra delen av Apulien. Det är oftast lättare att hitta en flygresa till Napoli från flygplatserna i Skandinavien.

Bilhyra på flygplatserna i Apulien

Det är generellt både enkelt och billigt att hyra en bil i Italien. När du har bokat en hyrbil hemifrån, och ankommer till en av flygplatserna i Apulien kan du normalt få bilen levererad under några få minuter. Tänk på att välja en bil, som passar dina behov, men som samtidigt har en storlek som kan hanteras på de smala gatorna i städerna, och på de branta vägarna i bergen.

Bokar du en hyrbil i Apulien samtidigt som du bokar din flygresa och ditt boende, omfattas den av den danska resegarantin. Vi hittar det lägsta priset från de bästa biluthyrningsbolagen, på samma sätt som vi gör med flygresorna. Därmed får du det bästa av två världar.

Mer information inför din resa till Apulien

Apulien utgör klacken på den italienska "stöveln" i den sydöstra delen av landet, omgiven av regionerna Campania i väst, Molise i norr och Basilicata mot sydväst. Regionen har en befolkning på cirka 4 miljoner, varav drygt 325 000 bor i Bari, huvudstad i regionen som är södra Italiens näst största ekonomiska centrum, efter pizza-staden Neapel.

Apulien bjuder på en fantastisk gastronomi, stora naturupplevelser, en lång räcka historiska unika städer och monument, och rika möjligheter för en sol- och badsemester. 

Landskapet i regionen är präglad av marker och lunder med olivträd, varav några är upp till 3000 år gamla. Här produceras en stor mängd olivolja, ja faktiskt står Apulien för hela 50% av den samlade produktionen av olivolja i Italien.

Vid kusterna i Apulien hittar du ett sant överflöd av badmöjligheter, oavsett om det är regionens karakteristiska branta klippor, eller de vackra vita sandstränderna. De vita sandstränderna hittar du framförallt vid den Joniska kusten söder om Gallipolo, som ofta kallas för "Italiens Maldiverna", eller vid Adriatiska havskusten i naturparken Gargano.

I Bari kan du uppleva basilikan San Nicola, som huserar resterna av Sankt Nicolaus, som har gett upphov till legenden om jultomten (Santa Claus); fästningen Castello Svevo, byggd av den normandiska kungen Roger II av Sicilien; och San Gregorio-kyrkan som byggdes under den bysantinska perioden.

I Lecce - som ofta kallas för "Södra Italiens Florens" - kan du uppleva ett överflöd av byggnader och monument från barocken i stadens historiska centrum, som UNESCO har utsett till världsarv. I Ostuni, som också kallas för "den vita staden", kan du gå på upptäcktsfärd bland stadens monument, såsom Chiesa della Monacelle, kyrkan San Francesco och katedralen. Och i Alberobello har du möjlighet att se en helt särskild typ av hus med kägelformade tak, kallade trulli, som är kända hela vägen tillbaka till 1400-talet och finns också med på UNESCOs världsarvslista.

Och så är det regionens fantastiska tapas-liknande gastronomi! Här kan du smaka på läckra fiskrerätter, det berömda gyllene brödet från Altamura, nya viner på framåtmarsch - t.ex. från Accademia dei Racemi, Cantina Due Palme och Castello Monaci - eller söta specialiteter, såsom den regionala klassikern som består av torkade fikon med mandlar och kakao.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Apulien

 • Bari
  5 hotell
  Apuliens stora hamnstad Bari är främst värd att resa till om du vill uppleva en stad där livet levs på äkta gammeldags italiensk manér. Bari är huvudstad i regionen och de sjunde största staden i Italien, så här är nog sevärdheter till en hel ... dags sightseeing. Läs mer
 • Gallipoli
  4 hotell
  Den historieberikade fästningsstaden Gallipoli ligger ända nere vid det kristallklara, turkosa havet. De flesta som reser till denna stad på den italienska klacken tillbringar som regel en stor del av sin semester på de omkringliggande, härliga ... stränderna. Läs mer
 • Ostuni
  4 hotell
  Ostuni lockar med sina vackra, vitkalkade hus, som har gett staden smeknamnet "Den vita staden", sin gamla stadsdel med medeltida ursprung, sitt fina, milda syditalienska klimat och Apuliens läckra gastronomi.
 • Otranto
  4 hotell
  Få kuststäder i Apulien utmärker sig genom en sådan rik historia som Otranto. Lägg där till en fin badstrand och du har allt som behövs för en vällyckad semester i Syditaliens mest exotiska region. Härifrån kan du välja och vraka bland upplevelserna.
 • Fasano
  3 hotell
  Den charmerande medeltidsstaden Fasano ger dig en bra utgångspunkt för att få ut det mesta möjliga av din resa till Italiens häl, Apulien. Här har du både familjevänliga sandstränder och spännande sevärdheter inom kort köravstånd, dessutom erbjuder ... själva Fasano med sin vackra gamla stadskärna till avkopplande stunder på sina uteserveringar. Läs mer
 • Polignano a Mare
  3 hotell
  Polignano ligger vackert ända ut mot klipporna vid det azurblåa Adriatiskahavet. Uppe på stadens smala gator och trevliga torg väntar dig en äkta syditaliensk stämning med trottoarcaféer och små butiker, medan du nere på den lilla stranden kan ... ta dig ett dopp. Läs mer

Populära hotell i Apulien

Italien, Syditalien, Apulien, Monopoli
9,5
Fantastiskt
439 omdömen
 • Närmaste flygplats: 63 km
 • Avstånd till havet: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Apulien, Ostuni
9,2
Fantastiskt
169 omdömen
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Italien, Syditalien, Apulien, Polignano a Mare
8,1
Mycket bra
72 omdömen
 • Närmaste flygplats: 51 km
 • Avstånd till havet: ca. 800 m
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdiga städer

Apulien har flera intressanta städer att erbjuda den historia intresserade, nyfikne eller den som bara vill få en fin stadsrundtur. Bari är en stad rik på monument som t.ex. basilikan San Nicola, Castello Svevo som ligger i utkanten av staden och San Gregorio kyrkan.

Ostuni, mer känd som den vita byn har helt sin egen karaktär och atmosfär. Staden har flera monument som t.ex. Chiesa delle Monacelle, kyrkan San Francesco och katedralen. Egnazia är en arkeologisk park med romerska ruiner, bl.a. amfiteatern. Alberobello är en annan unik stad i Apulien som är karakteristisk för många speciella radhus som kallas Trulli. Genom Escapeaway har man möjlighet att boka boende i ett Trulli hus.

Taranto var under den grekiska och bysantinska perioden en viktig stad. Staden har många små trånga karakteristiska gator. Här finns också en hel del fornlämningar från den grekiska tiden, bl.a. resterna från ett doriskt tempel till som en gång byggdes till ära åt Poseidon. Lecce är en av Italiens imponerande barock städer. Lecce har många intressanta ting att visa bl.a. en romersk amfiteater, Santa Croce kyrkan och domkyrkan.

Otranto är en stad vars katedral är berömd för sina vackra mosaiker, byggd på 1100-talet. Gallipoli är en vacker stad i den sydliga delen av Apulien. Stadens historia är gammal och som namnet antyder (grekiska för vacker stad) är staden grundad under grekernas tid i området.

Vad tycker gästerna om i Apulien?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 54 recensioner