Ussel Borg

Borgen Ussel ligger på kanten av en klippa i Châtillon och Saint-Vincent’s kommun. Man finner borgen när man tar av vid Châtillon/Saint-Vincent på motorvägen A5 och därefter ta till vänster i riktining mot Châtillon. Efter 100 meter ska man igen svänga till vänster vid vägen mot tågstationen. När man har passerat tågrälsen ta till vänster precis efter viadukten och fortsätt mot Ussel fram till parkeringen vid borgen.

Ussel är en enorm rektangulär borg med en solid yttermur med blinda valv ovan (dock inte på den nordliga sidan) och vackra tvådelade fönster som alla är olika i deras geometriska- och/eller blomsterdekorationer. I hörnen mot söder står det två små cylindriska torn som ursprungligen var förenade av en liten gångbro varifrån man kunde hålla utkik, beskyddad av en borgkrona. På sydsidan finner man också ingången. På den nordliga sidan, mot floden Dora, står det två kvadratiska torn som länar sig lite fram och mellan dessa torn står borgtornet som är ett symboliskt tecken på feudalherrarnas makt. Inne bakom borgens murar finner man monumentala elstäder med stora kaminhyllor. Dessa ligger på en och samma linje således att man kunde använda den samma skorstenen. Här finns dessutom spår efter de ursprungliga trapporna och de olika golvplanen.

Borgen Ussel är det första exemplet på en medeltida borg bestående av endast ett torn i Aosta-dalen och liknar något mellan Borgen Verres och Fenis. Borgen har stort historiskt värde då den inte har varit utsatt för efterföljande förbättringar eller ombyggningar och således har bibehållt sina originala karakteristika.
 

Projekteringen av en borg som Ussel som består av ett enkelt torn kan ha rötter i den syriska byggkonsten. Borgen blev byggd av Ebalo II av Challant i 1343. Fram till 1470 var borgen bebodd av medlemmar av Challant-släkten. Efter att den sista feudalherre på Ussel dör beslutar familjen att flytta till andra mera bekvämare bostäder. Borgen blir därefter använd som fängsel och sedan kasern för att till sist bli utrymd för alla dess värden och till sist överlämnad helt.

I 1556 köper kapten Paolo av Madruzzo borgen men i 1573 köper Challant-greverna den tillbaka. I 1846, då den maktfulla Challant-familjen inte längre efterlämnar arvingar, tillfaller borgen Passerin d'Entrèves. I 1983 donerar familjen Passerin d'Entrèves borgen till regionen som tar sig av restaureringen tack vare en givmild donation från baron Bich, en känd industrikanon från Châtillon. Man påbörjar arbetet i 1988 men den är först färdig i 1999 var man öppnar borgen med en utställning som är dedikerad till mannen bakom donationen och den kända pennan, Bic!

Varje år huserar borgen en ny utställning och sedan år 2000 har gäster på borgen kunnat komma upp på taket av borgen och följa den gamla vaktrundan och samtidigt betrakta den fantastiska utsikten över landskapet nedanför.

Borgen Ussel är en av de mest attraktiva sevärdigheterna i området och kan besökas under sommarmånaderna.