Resor till Aosta

Omgiven av naturens giganter

I centrala Aosta finner du bra inköpsmöjligheter med åtskilliga klädbutiker, delikatessaffärer och verkstäder med lokala hantverkare. Efter stängningstid kan man tillbringa kvällen på de lokala caféerna. Det finns flera riktigt goda restauranger på huvudgatan.

Aosta är både namnet på regionshuvudstaden och dalen i en av Italiens minsta regioner, på italienska Valle d'Aosta. Den ligger mellan Europas högsta berg och förbinder Italien med Frankrike och Schweiz via Mont Blanc.

Romarnas intåg

Romarna övertog staden i ca. 25 f.Kr. och är utan tvivel värd ett besök. Aosta är en livlig stad med vackra torg och anmärkningsvärd romersk arkitektur som just precis givit staden tillnamnet "Alpernas Rom". Bland stadens sevärdheter kan nämnas katedralen från 1100-talet och flera romerska ruiner med bland annat en amfiteater och sist men inte minst Sant´Orso - stadens utsökta arkitektoniska verk bestående av en liten samling medeltida kyrkor. Arkeologiska spår visar att det har varit bostäder här helt tillbaka till 2.900 år före Kristus. Staden har, i gamla dagar, varit strategiskt viktig att äga och i stort sett alla härskare genom tiderna har på skift haft kontrollen över området.

Självstyre

Det intressanta är att Aosta alltid har haft och ännu har en mycket stor grad av självständighet och har sedan 1948 haft självstyre. Utöver att vara en spännande stad kulturellt sett finns det också många goda inköpsmöjligheter med åtskilliga klädbutiker, delikatessaffärer och verkstäder med lokala hantverkare. Efter stängningstid (kl. 19.00) kan man tillbringa kvällen på de lokala caféerna eller goda restaurangerna som finns på huvudgatan.Skidsemester i Aosta

Utöver att vara en härlig sommardestination, bjuder Aosta också på skidåkning i toppklass. Söder om staden ligger nämligen skidområdet Pila, som är förbundet med Aosta via en gondollift. På en skidsemester i Aosta bor du i ett av Alpernas mest snösäkra områden, då Pula sträcker sig från 1765 meter över havet och hela vägen upp till 2700 meter över havet. Här kan du både få pudersnö och välskötta pister, och här finns pister både för barn som vuxna, nybörjare som proffs.

Med 29 pister som ger totalt cirka 70 kilometer skidåkning, bjuder Pila på en lagom storlek för skidsemestern. Det är väldigt italienskt  här, det vill säga, pisterna är långa och breda och det finns gott om platser i backarna där du kan slå dig ner och njuta av solen, utan att bli överkörd av stora människomängder. 

Ditt hotell eller semesterlägenhet i Aosta och Pila, kan du naturligtvis boka med Escapeaway.

Transport

Flyg antingen till Turin (1,5 timmes transfer till Aosta), Milano (2,5 timmars transfer till Aosta) eller Geneve (2 timmars transfer till Aosta), och fortsätt därifrån med en hyrbil. Det är naturligtvis också möjligt att åka på en bilsemester till Italien, och då kan du räkna med runt 13-25 timmar genom Europa (beroende på var i Sverige du börjar). Kör via Basel, Bern och Montreux i Schweitz, fram till den italienska gränsen och St. Bernhards-tunneln, varifrån det endast är cirka en halvtimme till Aosta.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Aosta