Resor till Aostadalen

Liten och skyhög. Åk på en spännande resa till Aostadalen i norra Italien.

Här, på gränssnittet mellan läcker skidåkning, svala somrar, och en frodig vår, hittar du Aostadalen. En pytteliten region, som har så mycket att erbjuda. Nu kan du boka din resa till Aosta med Escapeaway, här på sidan, inkl. flyg från Sverige eller Danmark, hyrbil på flygplatsen, och en handplockad semesterbostad med karaktär.

För många italienare är Aosta-dalen om dommaren det närmaste ett paradis man kan komma. De kända skidområdena förvandlar sig till frodiga skogar med gaciärer på bergstopparna. I dalarna löper små bäckar och floder medan fåglarna sjunger överallt. Kom själv hit och känn på stämningen.

Det andra Rom

Aosta-dalen är full av historiska sevärdheter: Romarna erövrade staden ca 25 f.Kr varför staden är väldigt rik på romerk arkitektur. Idag är Aosta en livlig stad, med stora vackra torg och arkitekturiska skatter, som gett staden smeknamnet "Alpernas Rom". Bland sevärdheterna i staden kan nämnas Katedralen från 1100-talet och flera Romerska ruiner men bland annat en amfiteater, och sist men inte minst Sant´Orso - stadens arkitekturiska glansnummer bestående av en samling medeltida kyrkobyggnader.

Stora naturupplevelser

I de gröna dalarna finner man bl.a. flera intressanta borgar varifrån man en gång styrde regionen. Dagens Aosta är en livlig stad som blivit en knutpunkt för lokala industrier och turister på väg till bergen. Här hittar man Italiens högsta berg, Monte Bianco med sina 4810 m.ö.h, vars massiv dominerar den västra delen av regionen och den kända skidorten Courmayeur. Precis intill den schweiziska gränsen, i det stora Sankt Bernhardpasset, kan man besöka Munkarnas Klosterhärbärge, där katolska munkar sedan 1000-talet tränat de kloka och tåliga räddningshundarna - Sankt Bernhard.

Aktiv semester

Regionen Aosta erbjuder flera spännande möjligheter för en aktiv semester, om man inte har tillräckligt med att njuta av det härliga klimatet med ett glas lokalt vin i handen. Aosta domineras av Alperna och dess bergstoppar kan ses så långt ögat når, och det är också i denna region som de berömda bergen Monte Cervinia - även känd som Matterhorn - och Monte Bianco - mer känd som Mont Blanc finns.

Kommer man hit om sommaren, är vandring en huvudsaklig aktivitet och det finns vandringsleder av varierande svårighetsgrad och längd, så att alla kan få en upplevelse som passar den fysiska formen och hur mycket tid man har till förfogande. Mountainbikecyklister får också utmaningar av bergen, men denna typen av aktivitet kräver lite mer än vanlig bra form.

Perfekt för par

En romantisk semester med den älskade vid sin sida står vanligtvis högt på önskelistan. I Aostadalen kan drömmen bli verklighet ifall man vid romantik menar oändliga utsikter som tar andan ur en, lugn och ro av att bara vara två och möjligheten till en picknick på en av de gröna ängarna.

Omgiven av bergstoppar gnistrande med snö på toppen, gröna ängar med kor och får och spännande små slott är den romantiska stämningen inramad till max och det är att njuta av livet. På natten kan man se varandra i ögonen under en härlig middag tillagad av lokala högklassiga råvaror och ett glas vin eller två från närliggande vinregionen Piemonte.

Drömmer man om en semester i det äkta Italien, där man fortfarande kan känna den vardagliga rytmen i små genuina byar och städer med lokal känsla samtidigt som lugn och ro präglar vistelsen så är Aostadalen ett utmärkt va. Här känns det som om tiden har stannat när man ankommer till de små bergsbyarna.

Få mer information till din resa till Aosta

Aosta - eller mer precist, Aostadalen (Valle d'Aosta), som regionen officiellt heter - ligger i det nordvästra hörnet av Italien, omgivet av Frankrike i väst, Schweiz i norr och Piemonte i söder. Regionen är den geografiskt minsta i Italien, och samtidigt den region med den minsta befolkningsmängden i landet, med endast 123 000 invånare, fördelade på 3,263 kvadratkilometer. Regionshuvudstaden är Aosta, med cirka en tredjedel av hela regionens befolkning.

Aostadalen bjuder på fantastiska naturupplevelser, både på sommaren och på vintern, ett överflöd av romerska ruiner, förfallna och mystiska borgar, oändliga möjligheter för en aktiv semester, massor av autentiska bergsorter där tiden tycks stå still, och en gastronomi som är rik på lufttorkat kött, smakfulla ostar, vilda bär och honung.

På sommaren är möjligheterna att utöva vandring, trekking, och köra fram på mountainbike i regionens alla berg och dalar, nästan obegränsade. Det finns fantastiska utkikspunkter på dessa turer, som också bjuder på charmiga bergsorter, höga backar med iskalls bergsvatten från gaciärerna, praktfulla gröna ängar, ensamt belägna borgar och trevliga trähytter.

På vintern förvandlar regionen sig till ett paradis för skidåkare, bland annat den kända alporten och populära skiddestinationen Courmayeur ligger är. Courmayeur ligger vid foten av Monte Bianco (Mont Blanc), som är Italiens högsta berg med sina 4810 meter över havet.

En annan attraktion som är att rekommendera i regionen, är kloster-härbärget Hospice-du-Grand-Saint-Bernard, som ligger vid den schweiziska graänsen vid Sankt Benhardts-passet, där katolska munkar på 2472 höjd levde med, och födde upp, de berömda redningshundarna, kallade Sankt Barnhardt-hundar.

Och så har vi ju den läckra gastronomin, med några av Europas högt belägna vinmarker, berömda ostar såsom Toma de Gressoney, lufttorkad skinka såsom Jambon de Bosses, gräddbaserade rätter och läckra köttreätter av rådjur, hare och vilda bergsgetter.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Aostadalen

 • Courmayeur
  3 hotell
  Courmayeur har den trevliga atmosfären som man förknippar med en riktig alpby. Samtidigt får du i Courmayeur bra shopping samt ett rikt bar- och restaurangliv. Utöver skidsport av högsta klass på vintern så erbjuds det även massor av aktiviteter ... på sommaren. Läs mer
 • Bard
  1 hotell
  Bard har nyligen blivit upptagen på listan över de vackraste medeltidsstäder i Italien. Uppe på en höjd ligger borgen Forte di Bard, som nu till vardags är stadens kulturella centrum med museum och koncerter under öppen himmel.
 • Cervinia
  1 hotell
  Cervinia som ligger vid foten av det 4 480 meter höga Matterhorn räknas som ett av de bästa skidområdena i Europa. Det höga läget ger som regel massor av snö runt den lilla staden som har allt det som ska till för att man ska kunna koppla av ... efter en dag i pisterna. Läs mer
 • Från Antagnod har du den mest vidunderliga utsikten över Ayas-dalen och denna lilla, idylliska bergsort är omringad av vacker natur. Detta västliga, soliga område, har under de senare åren blivit populärt som ett idealt skidområde för familjer, ... men kan besökas året runt. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,2
  Antey Saint André ligger inom räckvidd från flera populära skidresorter. Den lilla landsorten är dock också en ideal utgångspunkt om du vill utforska de natursköna omgivningarna på sommaren. Njut till exempel av den friska alpinluften på en ... vandrings- eller cykeltur. Läs mer
 • Aosta är huvudstad i en av Italiens minsta regioner, Valle d'Aosta. Områdets berg är ett sant paradis för friluftsmänniskor, både på sommaren och vintern. När landskapet är klätt i vitt kan du susa ner för välskötta pister och på sommaren kan ... du snöra på dig vandringskängorna. Läs mer

Populära hotell i Aostadalen

Italien, Norra Italien, Aostadalen, Courmayeur
8,7
Mycket bra
206 omdömen
 • Närmaste flygplats: 151 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Aostadalen, Courmayeur
8,6
Mycket bra
346 omdömen
 • Närmaste flygplats: 152 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Aostadalen, Cervinia
9,2
Fantastiskt
114 omdömen
 • Närmaste flygplats: 122 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang

Aosta kallas också för det andra Rom då staden är rik på romerska ruiner som än idag präglar stadsbilden. Utöver att vara en spännande stad finns det goda shoppingmöjligheter, cafeér och restauranger.