Vandringsturer I Italien

Vill man se mer av Italiens vackra natur så kan vi på Escapeaway rekommendera att man tar på de bästa promenadskorna och ger sig ut på en vandringstur i stövellandets varierande landskap. Det finns många vandringsleder i hela Italien och vi skulle utan tvekan kunna skriva massor om ämnet, men vi har valt att presentera de mest välkända rutterna samt några andra trevliga turer som vi kan rekommendera.

Innan vi går in på de olika ställena var man kan vandra så vill vi ge er lite tips och goda råd då det finns några saker man ska tänka på innan man ger sig av:
1. - Gå inte ensam: När ni är flera som går tillsammans är det flera till att bära vatten, finna väg och hjälpa om olyckan skulle vara framme.
2. - Ta med rikligt med vatten: Med Italiens höga temperaturer, inte minst om sommaren, är det viktigt att ni inte får vattenbrist, så rikligt med vatten är ett gott råd. På flera ställen i bergen kan ni ha tur och hitta rent källvatten för att släcka törsten. Ett litet mellanmål i form av frukt eller en müslibar kan vara bra för att hålla blodsockret uppe.
3. - Se till att era skor är lämpade för långa turer: De helt rätta skorna är alfa och omega. Skon ska passa bra på foten redan från början och det är väldigt viktigt att både hälen och tån är solida och att ankelstödet är optimalt. Sulan ska gärna vara en blandning av mjukt och hårt.

4. - Ta med extra varma kläder: Kvällen kan komma väldigt plötsligt i bergrika trakter och även om det har varit ganska varmt under dagen kan det snabbt bli kyligt på kvällen.
5. - Ta med regnkläder: Då bergrika områden ofta har växlande väder är det bra att vara förberedd på lite av varje. Som alternativ till ett komplett set regnkläder kan ni ta med antingen en regnjacka eller ett hopfällbart paraply.
6. - Packa ner bara det ni allra mest behöver och alltsammans i en ryggsäck: Ta definitivt inte för mycket med på turen. Ni blir snabbt trötta av att bära på en tung ryggsäck. Se till att allt är inne i ryggsäcken då fastspända saker kan genera bärkomforten. Viktiga saker att packa i ryggsäcken är solhatt, solkräm och gärna en kompass.
7. - Ge besked vart ni går och hur länge ni tänker vara borta
Ge gärna besked på stället var ni bor så det är någon som bekymrar sig om ni inte kommer tillbaka. Tänk på att det i glest befolkade områden ofta inte är mobiltäckning.
8. - Håll många pauser. Många korta pauser är bättre än få långa: Pauser är viktiga, speciellt när ni är flera tillsammans, så ingen blir för trött. Korta pauser är bättre än långa då ni lättare får ömma ben om ni sitter ner för länge.
9. - Följ de avmärkta stigarna och avtal en rutt på förhand: Var uppmärksam på hur lång tid ni önskar vandra och vart, innan ni börjar turen så alla är eniga om längden från början.
10. - Om ni går vilse gå alltid tillbaka på samma väg. Försök aldrig att hitta en genväg: Detta råd är nog rätt självklart då området man färdas i ofta är okänt territorium och då är det viktigt att man håller sig till stigarna och inte provar att ta en genväg.

Förutom ovanstående råd är det några helt grundläggande saker som är bra att tänka på innan man ger sig ut i naturen. Om man är en större grupp är det viktigt att det från början tas hänsyn till alla –ålder och fysisk förmåga. Se till från början att välja den rätta rutten och överväg om den tid ni har avsatt till turen är realistisk så ni inte blir obehagligt överraskade av mörkrets inbrott. Det är alltid en bra idé att kontakta det lokala turistkontoret för att höra deras åsikt samt se om det finns bra vandringsböcker och kartor över området.