Res på Bondgårdssemester

Bondgårdssemester i Italien med Escapeaway – avkoppling och upplevelser långt från vardagens stress

En bondgårdssemester i Italien kan vara flera ting. Hela familjen på en vingård i Toscana, eller varför inte en romantisk parsemester med havsutsikt i Ligurien?

Efter hand som våra semestergäster blir mer och mer vana med vad de kan förvänta sig av en resa, upplever vi en stigande efterfrågan på lite annorlunda resor. Många önskar sig i dag inte bara att kunna hålla en traditionell semester på en stor resort vid stranden, men förväntar sig att komma lite närmare lokalsamhället och att kunna kombinera sin avkopplingssemester med upplevelser som är karakteristiska för området, de väljer att resa till. Det kunde exempelvis vara upplevelser med vinprovning, vandringsturer, matlagningskurser, ridning, djur och lokalt lantbruk.

En bondgårdssemester i natursköna omgivningar

Dessutom önskar många att kunna koppla helt av (eller ifrån) när de är på semester, och känner att detta är mycket lättare utanför storstäderna eller de stora resorts där det finns många andra gäster. Till sist är det alltid en ekvation som ska gå ihop, när hela familjen ska vara glada och nöjda på en semester. Att barnen till exempel gärna vill få ut lika mycket av semestern som de vuxna, kan också motivera till att söka andra former för logi eller inkvartering än ett traditionellt hotell.

Kan du känna igen dig själv i ovanstående, så är en bondgårdssemester eller agriturismo-semester i Italien kanske något för dig. Agriturismo, som löst betyder bondgårdssemester, är ett fenomen som blir mer och mer populärt i dessa tider, och det natursköna, varierande landskapet i Italien är ett upplagt semestermål.

>>> Läs mer om agriturismo i Norditalien

Vinmarker, pool, romantik och natur

Semester på en bondgård i Italien kan vara mycket. Hela familjen kan exempelvis roa sig på en vingård i Toscana, då man kan bada i poolen med utsikt till de böljande vinmarker. Eller kan ni resa på en romantisk partripp på tu man hand och bo på en trevlig agriturismo med havsutsikt i det vackra Ligurien - Den Italienska Riviera. Att resa helt ner i södra Italien till Sicilien och hålla semester på ett lantställe mitt i en bergig naturpark är också en attraktiv möjlighet. Det är nästan så man märker doften av citronträd bara vid tanken.

Ovanstående är endast exempel till inspiration. Du finner agriturismo som rekommenderas till familjesemester i hela Italien – precis som du finner agriturismo med romantisk stämning i alla italienska regioner. Önskar du tips och förslag till att skräddarsy din semester på en italiensk bondgård kan du alltid kontakta våra resekonsulenter som känner de lokala förhållande mycket väl. På en bondgårdssemester i Italien kan du bo i egen lägenhet eller hotellrum – och barnen kan klappa djuren.

>>> Läs mer om agriturismo i Toscana
>>> Se också agriturismo i Piemonte

Kriteriet för att en bondgård eller lantställe ska få kalla sig för en agriturismo är att det som utgångspunkt produceras någon form för matvaror (t.ex. olivolja, marmelader etc) eller vinproduktion på stället. Denna breda definition lägger upp till att du verkligen har något att välja mellan när du vill fira semestern på en italiensk bondgård. Några agriturismo har djur på gården vilket ofta roar barnen på bondgårdssemestern.

Andra gårdar ligger på komfortabelt gå eller köravstånd till spännande sevärdheter eller historiska städer – och andra ligger nära badmöjligheter, till exempel vid stranden eller ej sjö. De flesta agriturismo har pool, och flera även barnpool.

På några agriturismo bor ni i rum och äter måltiderna på ställets egna restaurang som ofta serverar goda lokala maträtter baserade på egna råvaror eller lokalt odlade ingredienser. Andra har möjlighet för att ni istället kan bo i en rymlig lägenhet, ofta med egen uteplats eller terrass, samtidigt som ni själva lagar er mat då lägenheter är utrustade med kök eller kokvrå. Många erbjuder en kombination av dessa logimöjligheter.

>>> Läs mer om agriturismo på Sicilien
>>> Se också agriturismo vid Lucca i Toscana

Semester på familjedriven gård med karaktär, traditioner och personlighet

En betydlig del av de agriturismo Escapeaway med glädje förmedlar är familjedrivna, vilket betyder att ägarna har stor personlighet knutet till gården och ett stort intresse i att få dig att känna dig välkommen. De älskar sitt ställe som de driver med stolthet och det är snarare en livsstil än ett jobb för dem. Några gårdar går i arv och även om varje generation sätter sin prägel på stället märker man förbindelsen till historien. Ofta vet ägarna mycket om vad som är värt att uppleva i lokalområdet, och kan hjälpa dig med att få det optimala ut av din semester. När du håller semester på en agriturismo är du inte en anonym gäst, men blir en del av stället den tid du vistas där.

Det alla agriturismo har gemensamt är att ni finner lugn och ro för att kunna trivas och umgås tillsammans på er bondgårdssemester. Ni kan gå promenader eller vandra i lokalområdet eller slappa vid poolen. Ni kan beundra de ofta så spektakulära utsikterna över böljande vinmarker, berg, dalar, skog, sjö eller hav. Dessutom får ni en unik möjlighet att komma lokalsamhället och dess lokalbefolkning nära in på livet. Att lyssna till stillheten om kvällen kan vara ytterst rogivande, och att glädjas till hur gott man sover i den rena luften på landet som är den perfekta avslutningen på en skön semesterdag. Sist men inte minst kan ni ta en massa goda och välsmakande upplevelser med hem i resväskan.

>>> Läs mer om agriturismo i Ligurien
>>> Se också agriturismo i Veneto