Resor till Sulmona

Stadens scenografi är väl värt att notera: den centrala torgplatsen Piazza Garibaldi med den imponerande fontänen i mitten är stor och fin. Den ligger som ett stort linne med de omkringliggande vittoppade Maiella-bergen som ramar. På onsdagar och lördagar surrar platsen av liv och höga röster: folk från när och fjärran håller nämligen marknadsdag här.

Sulmona är de sockerglaserade mandlarnas paradis! De sockeröverdragna mandlarna (på italienska: confetti) är kända i hela världen och präglar i hög grad gatubilden i Sulmonas arkader och handelsstråk, t.ex. den livliga Corso Ovidio (uppkallad efter den kända diktaren).

Producenterna kämpar om att göra de mest presentabla mandlarna som binds ihop till all världens former och figurer, t.ex. blomster och insekter och vecklade in i färgrik cellofan. En originell och lokal souvenir/presentidé. De berömda confetti används i Italien speciellt till bröllop och barndop som bomboniera, ett litet dekorativt minne för festdeltagarna. Besök eventuellt sockermandelmuseet Museo dell’arte Confettiera på Via Stazione Introdaqua 55, var det intill vidare är gratis tillträde (stängt söndag).

Men Sulmona är mycket mer än sockermandlar. Stadens scenografi är väl värd att notera: den centrala torgplatsen Piazza Garibaldi med den imponerande fontänen i mitten är stor och fin. Den ligger som ett stort linne med de omkringliggande vittoppade Maiella-bergen som ramar. På onsdagar och lördagar surrar platsen av liv och höga röster: folk från när och fjärran håller nämligen marknadsdag här. Platsen har många funktioner och här hålls i juli månad ett årligt hästkapplöpning Il Palio. Tycker man mera om vitlöksfestival La Sagra dell’Aglio Rosso di Sulmona, ska man komma hit på Campo di Fano (också i juli), var traktens speciella röda vitlök firas med smaksprover ackompagnerat av musik samtidigt som man korar Mister Vitlök.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sulmona