Resor till Santo Stefano di Sessanio

Medeltida byn Santo Stefano di Sessanio ligger i Italiens gröna hjärta Abruzzo. Den är resultatet av ett enastående bevaringsprojekt som med sin belägenhet i Gran Sasso Nationalpark och byns historiska atmosfär är bestämt värd ett besök.

Medeltids-realiteten Santo Stefano di Sessanio är iscensättningarnas by: den guddomliga belägenheten i Gran Sasso Nationalpark och byns historiska atmosfär bildar de perfekta ramarna för att uppleva resultatet av ett enastående bevaringsprojekt i Italiens gröna hjärta Abruzzo, nära borgen Rocca Calascio och högslätten Campo Imperatore i Gran Sasso Nationalpark.

Santo Stefano di Sessanio har genom en flera år haft succé med att locka till sig investorer till byn som har bidragit till turismutvecklingsprojekt och restaureringen av byns många egendomliga byggninader (varav många krävde en varsam hand).

Denna vackra 1400-tals by är byggd som i en spiral, som för upp till byns tidigare kännetecken; Medeltidstornet som dessvärre rasade samman under jordskalvet 2009. När man går runt i byn märker man strax de många krafter som har använts på bevaringsarbeten, vilket bland annat ses på byporten, Santo Stefano-kyrkan och loggia'en till Casa del Capitano. Med tanke på det stora arbetet som är lagt på bevaringen av byn kan det därför lätt förstås att byn blev uppsatt på den prestigefyllda listan över Italiens vackraste medeltidsbyar I borghi più belli d'Italia.

Byn, som ligger 1.250 m.ö.h., hade under sin blomstringsperiod mer än 4.000 invånare, varemot det efter perioder med utflyttning och urbanisering nu bor under 100 fasta invånare i byn. Det är paradoxalt nog denna utflyttning för många år sedan som nu har räddat byn och gjort det möjligt att återskapa och bibehålla det originala uttryck. Dessutom har många en lägenhet som de använder under semester och långa helger.

Med 6 restauranger med lite växlande öppningstider, skulle det finnas stor möjlighet för att hitta ett matställe i byn, bland annat den stämningsfulla Locanda Sotto gli Archi. Byn har också återskapat några aktiva verkstäder med vävning eller tvålproduktion och man kan se hur en skola fungerade förr i tiden.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Santo Stefano di Sessanio