Ormfestival i Cocullo

Söder om Abruzzos regionshuvudstad L’Aquila och nära Sulmona vid motorvägen E80 ligger den lilla berglandsbyn Cocullo. Byn är väldigt vacker och sevärdig men normalt är den lugn och "sömnig". Den första torsdagen i maj intas byn dock av upp mot 15.000 pilgrimmar och turister. Folkmassan samlas här för att ta del i den religiösa festival Processione dei Separi – en festival tillägnad helgonet San Domenico.

San Domenico är det helgon som det sägs beskyddar mot ormbett. Enligt legenden skulle han en gång kommit förbi byn Cocullo, som på den tiden var mycket plågad av ormar. Hans närvaro gjorde mirakulöst att alla ormarna förlorade deras kraft. Då han lämnade byn efterlämnade han en hästsko från sin mula som skulle beskydda mot djurbett i allmänhet och sin egen kindtand som skulle beskydda specifikt mot ormbett. Tanden uppbevaras även idag i San Domenico-kyrkan som byggdes i byn till ära för helgonet.

Förberedelserna till festen börjar på våren när snön smält bort och speciellt tränade ”ormtämjare” jagar ormar som senare används i festligheterna. Själva festen börjar med att många pilgrimmar står i kö utanför San Domenico-kyrkan för att dra i kyrkans klocksträng med tänderna. Denna sed gör att man undgår att få tandvärk. Kl. 12 börjar processionen var statyn av San Domenico bärs genom byn täckt med många ormar. Många troende närmar sig statyn under processionen som de antingen rör vid, knäar bredvid eller hänger på pengsedlar. När festligheterna är slut släpps ormarna fria där de har fångats.