Mariafest och procession i Lanciano

Festività della Madonna del Ponte*

Mariafesten i Lanciano utgörs av två självständiga festligheter, nämligen en procession, där staden ger gåvor till Jungfru Maria**, och en tre dagar lång stadsfest, kallad septemberfesten. Båda festligheter knyter an till en händelse som skedde 1833 dås taden önskade sig två guldkronor av stadens skyddshelgon Madonna del Ponte.

Tillåtelse från påven

Man samlade in till föremålet, och två präster gick, på deras bara fötter, den långa vägen till Rom för att hämta kronorna. Då den efter en månad kom tillbaka, bar staden invånare i samlad procession kronorna till kyrkan, där man krönte statyn av Maria och det lilla Jesusbarnet. Men de driftiga prästerna hade också fått med sig ett brev hem från påven, där han tillät att man avhöll en septemberfest i staden. Således startade både traditionen med processionen till kyrkan, och den årliga septemberfesten i samma samband.

Jungfru Marias gåvor

Den 8:e september avhålls Il Dono, (gåvan), en dag då alla ger gåvor till Marias staty. Gåvorna ges under en procession, som startar i stadens olika contrade (kvarter) och beger sig in mot centrum. Processionerna består av invånare klädda i folkdräkter, som tar sig fram antingen till fots eller på gammeldags kärror, och gåvorna består av stadens egna produkter: frukter, grönsaker, korvar, ost, kakor osv. Allt sker naturligtvis till ledsagan av musik. Målet är kyrkan Basilica della Madonna del Ponte, där läckerheterna läggs fram och säljs tillgagn för festbudgetten. Det hela slutar i kyrkan, med en kröningshögtid (incoronazione), där de gyllene kronorna sätts på Marias och Jesusbarnets huvuden.

Septemberfesten

Septemberfesten startar veckan efter, natten mellan den 13 och 14 september. Redan klockan 4 på morgonen är de första deltagarna på gatan, där de stojar högljutt och bland annat skjuter fyrverkerier för att väcka resten av stadens befolkning. Denna natt kallas Nottata eller La Notte Bianca (den vita natten). Det är början till tre dagars fest med musik, lekar, uppträdanden och fyrverkerier. Traditionellt har det också varit hästkapplöpningar, men det har det inte varit de senare åren.

* Statyn av Maria kallas Madonna della Ponte, Maria från bron, för att den år 1088 fanns vid reparationen av en av stadens broar. Statyn är troligen så gammal som från 800-talet.
** Det är vanligt att man in Italien tillber Jungfru Maria (eller Madonna som hon också kallas) vid ett särskilt tillfälle eller händelse, som i Lanciano.