Resor till Majella Nationalpark

Majella Nationalpark är 750 km² stor och ligger i den centrala delen av regionen Abruzzo.

Det enda som fysiskt skiljer den från Gran Sasso parken är motorvägen E80 som skär igenom den från Pescara i öster till Rom i väster. Nationalparken består förutom vacker natur av små landsbyar, så om man önskar ett shoppingcenter ska man åka till den sevärda staden Sulmona. Staden ligger ca. 5 km från parken på den östra sidan.

Majella Nationalpark är uppkallad efter bergsmassivet Majella som är en del av bergskedjan Appenninerna. Appenninerna sträcker sig från Alperna i norr till Kalabrien i söder, totalt ca. 1200 km genom den italienska halvön. Majella massivet består i sig själv av fyra bergskedjor: Majella, Morrone, Porrara och Monte Pizzi. Den högsta punkten i massivet är Monte Amaro (2.795 m), som är Appenninernas nästhögsta berg.

På många platser i bergsmassivet finns det hål och grottor där eremiter enligt sägnen skulle haft sökt sig för att finna ro sedan antiken. En av de mer berömda gästerna var Pietro Angeleri (senare Påve Celestino V). Den mest interessanta grottan i parken är Grotta del Cavallone som ligger i den sydöstra delen i närheten av staden Lama dei Pelligini i Taranta-dalen. Sättet man ankommer till grottan på är det som gör den till den mest intressanta. Från Lama kör man via en ganska ny väg upp till en brant som leder upp till en lift som tar en sista biten upp till grottan. När man åker med liften är utsikten fantastisk då man ser över de majestätiska klipporna i nordväst, de djupa dalarna i sydöst och de små byarna vid bergets fot. När liften stannar finns det en liten restaurang och ett café. Från grottans ingång fortsätter man in via en smal och brant väg. Det är utan tvekan värt ett besök i grottan men ifall man önskar detta är det en god idé att sätta en hel dag till förfogande då turen från Lama, liftturen och besöket i grottan tar sin tid. Då grottan ligger på 1.475 meters höjd kan man endast göra besöket om sommaren.

Ifall man inte vill vandra upp för de branta sluttningarna utan hellre vill utforska den frodiga dalen så är detta också möjligt. Parkens ca. 500 km officiella vandringsstigar bjuder på turer både för den aktive vandraren som för turisten som bara vill uppleva något av den natur som parken har att erbjuda. Medan man vandrar är det möjligt att besöka några av de museér som finns runt om i parken. Två museumsmöjligheter skulle kunna vara ”MOM – Museo dell’Orso Marsciano” (den Bruna Björnens Museum) och Giardino Botanico di Daniela Brescia (Daniela Brescia Botaniska Trädgård).

Den Bruna Björnens Museum ligger i den södra delen av parken i staden Palena. Museets olika utställningssalar berättar historien om björnens levevillkor och den mytologi som omger detta fantastiska djur. Där utöver berättar museet också om vad som görs för att säkra att björnen inte utrotas. Daniela Brescia Botaniska Trädgård ligger mitt i parken i närheten av staden Sant’Eufemia a Majella och täcker ett område på 43.000 m². Trädgården är hem för mer än 500 plantarter vilket kan låta som mycket men man förstår antalet bättre då Majella parken är hem för över 1.700 plantarter (ca. en tredjedel av den samlade italienska floran). Några av områdena i trädgården återskapar olika miljöer från den centrala delen av Appenninerna (där bl.a. Abruzzo tillhör) medan andra delar av trädgården används för undervisning.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Majella Nationalpark