Resor till Loreto Aprutino

Loreto Aprutino är en levande stad med 5.000 invånare som alla verkar bo i stadens offentliga rum. Här finner man historiska monument, statyer av stadens skyddshelgon och stupade soldater, besöksvärdiga kyrkor och ett litet urval av butiker och matställen. Staden är känd för sin olivolja och har därför även ett museum för detta.

Loreto Aprutino är staden som är genomsyrad av det lokala livet och en god stämning. Det är tal om en medeltidsstad som har expanderat till ett funktionellt och kommersiellt centrum som ligger på en liten bergstopp likt ett sköldpaddsskal. På toppen finner man det kolossala Castello Chiola som har byggts om flera gånger sedan dess uppbyggnad under 1864. Dessutom finner man stadens museum för keramik: Museo delle Ceramiche Acerbo di Castelli. Nedanför slingrar sig stadens gator genom inbjudande torg och bostadsområden.

De ca. 5000 invånare verkar alla leva på stadens gator och torg. Stadens centrala torg, Piazza Garibaldi är en mötesplats för stadens gamla män som diskuterar den politiska situationen, dagens sportresultat eller till och med fruns senaste påhitt i köket. Längre upp på vägen finner man ett annat torg och en stor inhägnad lekplats där kvinnor och barn tillbringar mycket tid. När vi frågade en av lokalbefolkningen vad detta torg kallas, drog hon blygt på axlarna, tittade upp mot en staty av en fallen soldat och sade: Piazza degli Caduti (de fallna soldaternas torg). Men det är fortfarande obekräftat. Torget skulle också kunna kallas Belvedere (vacker utsikt) då utsikten över landskapet nedanför är fantastisk.

historiska monument och festligheter
Staden har ett par intressanta kyrkor, inklusive San Pietro Apostolo från den 1500-talet som är anmärkningsvärd för sina fönster och en silverurna med San Zopito's aska. San Zopito är stadens skyddshelgon och firas runt Pingst genom att ett barn i vita kläder rider en vit oxe fram till helgonets staty där oxen tvingas knäböja framför statyn innan den förs in i kyrkan.

En annan kyrka värd att nämna är San Francesco d'Assisi från 1300-talet där man bör notera att entrén och klocktornet. Den tredje kyrkan som även är den viktigaste är Santa Maria in Piano som byggdes om år 1280 och dekorerades med några fantastiska freskmålningar som är bland de viktigaste i Abruzzo i dag.

Produkter
Staden och området är känt för sin utsökta extra jungfru olivolja, pasta produktion samt deras nötkreatur. Speciellt produktionen av olivolja är av störst vikt vilket återspeglas i närvaron av ett museum i staden, Museo Dell'Olio som skildrar en olivpress från 1880.

Staden har bra parkeringsförhållande, ett fint utbud av affärer, kaféer, barer samt flera restauranger.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Loreto Aprutino