Resor till L'Aquila

L’Aquila är huvudstaden i regionen Abruzzo och ligger i den nordvästliga delen av regionen nära gränsen till Lazio. Staden är rätt översedd bland turister för att den ofta står i skuggan av Rom och regionens kännetecken som är de tre nationalparkerna. Staden är dock värd ett besök eftersom den har många historiska sevärdheter.

En kraftig jordbävning drabbade natten till den 6:e april staden L'Aquila med omgivningar. Vi har blivit informerade om allvarliga skador i L'Aquilas historiska centrum. Många monument är totalförstörda och endast ruiner finns kvar. Det kommer gå flera år innan l’Aquila är återuppbyggt och åter kan erbjuda den stämning som staden var känd och älskad för. Vi låter tillsvidare texten om staden stå kvar även om vi vet att det är en beskrivning av staden som den en gång var.

L’Aquila är huvudstaden i regionen Abruzzo och ligger i den nordvästliga delen av regionen nära gränsen till Lazio. Staden är rätt översedd bland turister för att den ofta står i skuggan av Rom och regionens kännetecken som är de tre nationalparkerna. Staden är dock värd ett besök eftersom den har många historiska sevärdheter.

För att kunna förstå många av stadens sevärdheter till fullo, är det viktigt att känna till något av stadens ombytliga tillvaro. Kejsare Frederik II (1194 – 1250), som var kejsare över Romarriket från 1220 – 1250, grundade staden i 1240. Då staden grundats samlade han folk från inte mindre än 99 landsbyar, vilket betydde att staden fick 99 kyrkor, 99 torg och en inte helt vanlig springbrunn (Fontana delle 99 cannelle). En stor del av kyrkorna och torgen förstördes efter jordskalv men springbrunnen framstår ännu intakt. Staden uppnådde först sin självständighet då Italien blev enat i 1861 och innan dess hade den lidit stora förluster. En av de nederlag som har varit med till att prägla staden, var ett uppror mot det spanska styret under 1500-talet. Invånarna blev som straff tvugna att bygga det fort och fängsel – Forte Spagnolo – som man idag kan besöka.

I senare tid bär staden prägel av de många unga studerande som kommer långt ifrån för att studera på stadens musikkonservatorium och andra vidareutbildningar. Det finns därför ett rikt urval av café-, restaurang- och butiksliv speciellt runt omkring domkyrkeplatsen Piazza del Duomo och gatan Vittorio Emmanuele. Kulturupplevelser finns även i staden såsom teater, jazz och klassiska koncerter.

Under ett besök i staden är det tre sevärdheter som du inte får missa: springbrunnsplatsen Fontana delle 99 cannelle, fortet Forte Spagnolo och kyrkan Basilica di Santa Maria di Collemaggio.

Springbrunnsplatsen Fontana delle 99 cannelle: Fontana delle 99 cannelle, som beställdes av stadsstyret i 1272 ligger i den västliga del av staden och är en inte helt vanlig springbrunn eftersom den har inte mindre än 99 fontäner. Brunnen är formad som ett litet torg. På tre av torgets sidor står en mur i vit och röd sten var de många fontänerna som är utformade som sagodjur, ansikten och andra finurligheter, är placerade längst ner på muren. Trots jordskalv och andra oroligheter har vattnet runnit ut från fontänerna sedan brunnen byggdes, vilket är ett litet mysterium. Springbrunnen har därför blivit en symbol för stadens förmåga att överleva och invånarnas sammanhållning. Vattnet var tidigare rent dricksvatten men är tyvärr inte längre drickbart.

Fortet Forte Spagnolo: I 1520 gjorde L’Aquilas invånare som tidigare nämnt uppror mot det spanska styret som sedan början av 1500-talet hade regerat över Syditalien. Upproret slogs ner och som straff tvingades invånarna bygga Forte Spagnolo. För att straffet inte ska bli glömt, står det över ingångsdörren ”ad reprimendam Aquilanorum audaciam” (”som reprimande för aquilanernas fräckhet”). I fortet finns idag Museo Nazionale d’Abruzzo (Abruzzos Nationalmuseum), var en av kuriositeterna är skelettet från en jättemammut, funnen i området i 1950. Från fortet är det en vacker utsikt över staden.

Kyrkan Basilica di Santa Maria di Collemaggio: Basilica di Santa Maria di Collemaggio, som blev påbörjad i 1277 ligger lite utanför staden. Den har en fantastisk röd och vit stenfasad med tre rosfönster och byggdes på uppmaning av Pietro Angeleri (senare påve Celestino V), som under flera år levde som grottmänniska i Majella Nationalpark. Inne i kyrkan finns påvens vackra renässans gravmonument. Kyrkan har dessutom en Porta Santa (helig dörr), som är den enda utanför Vatikanen. Den största religiösa begivenhet i kyrkan är därför La Perdonanza, som hålls varje år mellan den 28:e och 29:e augusti. Begivenheten går ut på att pilgrimmar och andra troende i 24 timmar går in och ut genom dörren, varefter de alla hoppas på syndernas förlåtelse.

L’Aquila ligger nära Gran Sasso Nationalparken, så ett besök i staden kan enkelt kombineras med en heldagsutflykt till parken.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i L'Aquila