Höstupptåg och byfest i Casoli

Festa di Santa Reparata i oktober

I den lilla staden Casoli i södra Abruzzo, håller man i festen över tre dygn, från kvällen den 6 oktober till det avslutande fyrverkeriet vid midnatt den 9 oktober. Festligheterna startar och slutar på det centrala torget, Piazza Brigata Majella, som är uppkallat efter en lokal partisangrupp från andra världskriget.

På flera platser i Abruzzo är det tradition att man på hösten symboliskt offrar delar av årets skörd. Kanske har det en gång i tiden varit till naturgudar, nu är det gärna till stadens skyddshelgon. Ceremonierna har en religiös prägel, men det är bestämt också en fest.

I den lilla staden Casoli i södra Abruzzo, håller man i festen över tre dygn, från kvällen den 6 oktober till det avslutande fyrverkeriet vid midnatt den 9 oktober. Festligheterna startar och slutar på det centrala torget, Piazza Brigata Majella, som är uppkallat efter en lokal partisangrupp från andra världskriget. Sent på fredagkväll är det musik till man klockan 01 tänder illuminationer. Redan klockan 5 på morgonen är det återigen fyrverkerier och musik på gatorna - så är alla redo igen när den traditionella marknaden startar tre timmar senare...

Samma kväll är det återigen musik och uppträdanden på gatorna. På den tredje dagen, den 8:e oktober, sker festens huvudattraktion, gåvotåget sfilata dei donativi. Från alla stadens kvarter beger sig tåg in mot kyrkan Santa Reparata med gåvor. Det är normalt sätt frukt och grönsaker, men också andra produkter såsom fantasifulla, och extremt stora, kakor. Gåvorna bärs typiskt i korgar av kvinnor i folkdräkter, andra körs på laduvagnar, dragna av traktorer. Gåvorna är till helgonet, stadens skyddshelgon, Santa Reparata. De lämnas utanför hennes kyrka och slutar med att säljas för att ge bidrag till festen. Upptågen är naturligtvis ledsagade av musik, som liksom dräkterna, är mycket traditionell.

Den sista dagen slutar men med en procession och en mässa tidigt på kvällen, därefter är det mer musik på Piazza Brigata Majella, och som tidigare nämnts slutar allt med fyrverkerier kring midnatt.

* Santa Reparata var en unga flicka på 12 år, som torterades och halshöggs under de kristna förföljelserna under år 250, för att hon vägrade att offra till de romerska gudarna.