Resor till Gran Sasso Nationalpark

Gran Sasso Nationalpark (på italienska Parco Nazionale del Gran Sasso) ligger i den nordliga delen av regionen Abruzzo och kallas i folkmun detta, men heter officiellt Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga.

Det dubbla namnet beror på att det i parken finns två bergsmassiv Gran Sasso och Monti della Laga, varav Gran Sasso är det viktigaste, då några av de mest intressanta sevärdheterna finns där. Båda bergsmassiven är en del av Apenninerna, som sträcker sig från Alperna i norr till Calabrien i söder totalt ca 1200 km genom den Italienska halvön.

Gran Sasso-massivet sträcker sig från Vomano-floden i norr till Aterno-Pescara-floden i söder. Bergmassivets högsta topp är Corno Grande (2 914 m), som är Apenninernas högsta berg. Lillebrodern Corno Piccolo (piccolo betyder liten på italienska) ligger omedelbart norr om och heter så trots att berget är 2 655 m. högt. Vid foten av Corno Grande finner man Europas sydligaste glaciär Calderone. Året 1797 var glaciären på över 4 miljoner kubikmeter men 1990 hade den minskat till 360 931 kubikmeter, och krymper för varje år. År 1998 vid en kongress i Abruzzos huvudstad L’Aquila förutspådde forskarna att glaciären inte skulle överleva längre än till 2020.

På den sydvästra sidan av massivet, sträcker Campo Imperatore platån ut sig. Slätten ligger 1,600 meter högt upp, den är ca 15 km lång och 5 km bred. Det är möjligt att komma upp till slätten med en lift, därifrån är det 9 kilometers vandring för folk med pigga ben upp till toppen av Corno Grande. Då platån är väldigt beväxt på sommaren, är det vanligt att herdar vallar med hund - oftast den speciella fårhunden Maremmano Abruzzese. Denna fårhund är inte någon vanlig vallhund, då dens primära uppgift inte är att valla flocken fram, utan att beskydda den mot bl.a. varg och björn. Denna egenskap har den behållit genom årtionden, eftersom det fortfarande finns många av dessa djur i området. Istället för att gå direkt till attack mot varje hot prövar den först med att jaga djuret på flykt genom att gömma sig bland flocken av antingen får eller getter. Här kommer fårhundens kritvita och självrengörande päls till nytta som camouflage. Men om hotet går till attack är den stark nog att klara av en björn. Hunden blir inte tränad till sitt beteende utan kan det från födseln. Genom att redan som valp sova med flocken. Deras temperament beskrivs som tyst och allvarlig, och de tillhör inte sin herde utan anser sig tillhöra flocken detta återspeglas av det faktum att även om herden går hem så stannar hunden hos flocken utan att behöva vara bunden.

På vintern täcks Campo Imperatore av snö och slätten omvandlas till ett populärt område för att åka längdskidor på. De många flockar av får och getter drar sig därför längre söderut. Denna vandring söderut gjordes på speciella stigar kallade tratturi - som var dåtidens motorväg för transport av djur och är upp emot 110 meter bred. Detta betesskifte med start i slutet av sommaren sträcker sig från den nordliga delen av Abruzzo genom Molise till Gargano Nationalpark i norra Apulien, där det var möjligt att hitta brukbara betesområden även på vintern. Denna förflyttning av djuren sker fortfarande men nu för tiden använder man främst lastbilar och skåpbilar. Det finns dock ett fåtal platser där man fortfarande använder sig av de gamla stigarna. Annars används idag Tratturi stigarna mestadels till vandring, ridning och mountainbike cykling.

Andra intressanta delar av parken, som ligger i Gran Sasso-massivet är borgen Rocca Calascio från 900-talet (som har ett separat avsnitt).

Det andra bergsmassivet - Monti Della Laga - ligger norr om Gran Sasso-massivet. området sträcker sig över tre regioner Marche, Lazio och Abruzzo, varav den största delen ligger i Abruzzo. Mellan de två bergsmassiven ligger Abruzzos största konstgjorda sjö - Lago di Campotosto. Sjön grävdes under 30- och 40-talet genom byggandet av tre dammar, i syfte att bättre kunna utnyttja vattnet för produktion av el.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Gran Sasso Nationalpark