Resor till Abruzzo Nationalpark

Abruzzo Nationalpark ligger i den södra delen av Abruzzo med ca. 150 km till Pescara och ca. 250 km till Rom. Parken heter officiellt Abruzzo, Lazio och Molise Nationalpark, då parkens ca. 440 km² sträcker sig över alla tre regioner.

En av Italiens första

Men då den största delen av parken befinner sig i Abruzzo och för att inte behöva säga det långa namnet varje gång, har man för enkelhetens skull valt att kalla parken för Abruzzo Nationalpark. Parken grundades i 1923 och är därför en av Italiens första nationalparker. Vid parkens grundande var den bara ca. 120 km², så med åren som gått har det blivit mera plats till parkens rika djur- och växtliv.

Parken består av tre bergmassiv med avrundade tinnar, typiska för Abruzzo-regionen och branta sluttningar som är typiska för Alperna. Några av dessa tinnar kommer över 2.000 meter i höjd såsom Monte Petroso (2.249 m), Monte Marsciano (2.245 m), Monte Greco (2.285 m) och Monte Meta (2.242 m). I den centrala delen av parken rinner floden Sangro igenom. Floden är 122 km lång och har sin källa i parken och rinner ut i Adriatiska havet. I floden blev det i 1951 utgrävt en konstgjord sjö Lago di Barrea. Området är väldigt spännande då källan är ett långt låglandsområde som blir till sjön och som slutar i en dämning i byn Barrea. I utkanten av parken finns Lago di Scanno, som är den största naturliga sjön i regionen. Sjön ligger ca. två kilometer från byn Scanno, som trots jordskalv och invånarnas höga ålder har förblivit en trevlig liten bergsby.

Den bruna björnen

En av orsakerna till att parken grundades, var och är ännu idag, för att rädda hotade djurarter. En av dessa är den bruna björnen som var väldigt nära utrotning. År 2007 fanns det ca. 100 nulevande exemplar kvar och faran för total utrotning är därför intill vidare över. Björnarna läser inte alltid parkens skyltar och några gånger har man sett dem i de närliggande landsbyarna men eftersom ingen människa har blivit angripen och då man håller ett vakande öga med dem, lever människor och djur i harmonisk samklang. Två av de andra djurarterna, som det är speciell fokus på i parken, är den italienska vargen och gemsen – en väldigt speciell typ av stenbock – då dessa även har varit utrotningshotade. Det finns inte bara sällsynta djurarter men också sällsynta växtarter i parken. En av dessa är Italiens största vilda orkidé Scarpetta di Venus (Venus lilla sko).

Aktiviteter

I parken är det möjligt att prova en massa olika aktiviteter såsom ridning, trekking (det finns omkring 150 avmärkta vandringsrutter), cykling, kanot och, om årstiden passar för det, olika former för skidåkning.

Före besöket kan man hitta ytterligare information på parkens italienska hemsida:
- http://www.parcoabruzzo.it/
 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Abruzzo Nationalpark