Resor till Toscana

Spännande resor till härliga Toscana med flyg från Sverige eller Danmark

Escapeaway är specialist på resor till Toscana och erbjuder ett stort urval semesterlägenheter, hotell och villor i regionen. Beställ en paketresa inkl. flyg, inkvartering och eventuell hyrbil online - det är enkelt och billigt. Du kan resa från flygplatser, som t.ex. Arlanda, Landvetter och Kastrup i Köpenhamn, med direktflyg till Toscana.

Karta över regionen Toscana

Toscana är en av Italiens 20 regioner, och ligger vackert på västkusten ut mot det Tyrrenska havet. Toscana är ett av de mer populära resmålen att besöka i Italien, och det finns det många anledningar till. Upplev bland annat några av världens vackraste renässanskonst i huvudstaden Florens, och njut av den toskanska maten och de fantastiska lokala vinerna. Eller varför inte spendera en dag på stranden i Viareggio?

Använd kartan för att hitta ditt hotell eller semesterlägenhet, samt för att se avstånd till de olika flygplatserna och sevärdheterna i Toscana.

Resor till Toscana med flyg

Det är enkelt att resa till Toscana med flyg och det finns dagligen direkta avgångar med flygbolag som Norwegian, SAS och Ryanair. När du planerar din resa, spelar det stor roll vilken flygplats du väljer, för även om Toscana inte ser så stor ut på kartan, så tar det ofta lång tid att köra från A till B när du kör på de mindre vägarna i den backiga terrängen.

Du kan flyga till Toscana från flygplatserna i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, och flyger du i högsäsong kan du välja bland olika flygbolag med dagliga avgångar. I sökmotorn kan du se och jämföra priser på resor med de olika bolagen

Flygplatser i Toscana

Internationella flygrutter med större flygbolag anländer som oftast till Milano eller Rom där du kan hyra en bil och köra de ca. tre timmarna till Toscana. Men det finns även direktflyg till de båda lokala flygplatserna Pisa och Florens. Från Milano tar det bara ca. 1,5-timme med snabbtåget till Florens, medan det från Rom tar ca. 1 timme och 20 minuter.

Florens och Pisas flygplatser erbjuder i dag en rad flygförbindelser från Skandinaviens största flygplatser. Pisas flygplats Galileo Galilei International Airport ligger endast ca. 1,5 km söder om Pisas centrum. Florens flygplats, Amerigo Vespucci ligger också mycket nära staden centrum, ca. 4 km. Från de båda flygplatserna går det transferbussar och taxi till respektive stads centrum.

Läs mer om de olika flygplatserna i Toscana

Rundresor i Toscana med tåg eller bil

De flesta som reser till Toscana vill uppleva många av de spännande sevärdheterna som regionen har att erbjuda under sin semester - något du gör bäst i tåg eller i bil.

Tåg är enkelt och relativt billigt i Italien

Alla större städer i Toscana har en järnvägsstation och det italienska järnvägsnätet är i allmänhet väl utvecklat och välfungerande, bl.a. med höghastighetståg mellan större städer. Florens, Pisa och Grosseto är viktiga järnvägsknutpunkter och Florens har även hela två stora järnvägsstationer, nämligen Santa Maria Novella (SMN) i stadens centrum och Campo di Marte (CDM) lite längre bort.

Förbindelserna från Florens till resten av Italien med tåg går i allmänhet ofta och snabbt och transporterar dig till Rom eller Bologna / Milano med upp till 300 km/h. Det finns också förbindelser till resten av Toscana med regionaltåg, bl.a. Siena, Pisa, Lucca och Arezzo.

Upplev Toscana med en hyrbil

Toscana och dess vackra medeltidsstäder upplevs bäst i en bil, eftersom du då kan åka iväg på utflykter på egen hand, utan att behöva anpassa dig efter olika tidtabeller. Du kan beställa en hyrbil med avhämtning på flygplatserna, eller i de större städerna i Toscana.

>>> Boka en hyrbil i Toscana

Var ska du bo i Toscana?

Hos Escapeaway är vi ledande i Skandinavien när det gäller semesterboende och logi i Italien. Samtidigt står ingen region närmare vårt hjärta än Toscana och vi erbjuder mer än 300 olika hotell och lägenheter som täcker alla intressanta platser.

Reser du till Toscana kommer du att uppleva att regionen har två olika ansikten - konst och kultur i städer som Florens, Siena, Lucca och Pisa på ena sidan, och sedan det otroliga landskapet och naturen på den andra. De små städerna, byarna, slotten, villorna och vingårdarna i Toscana ger dig en välkommen förändring i förhållande till trafik och buller i några av de större toskanska städerna.

Landskapet i Toscana består främst av kullar, berg och vinlandskap och när du reser runt i Toscana kommer du se att landskapet omkring dig ständigt förändras, oavsett om du kör runt i bil på de slingrande vägarna genom Apenninerna eller transporteras runt i buss eller tåg från en vacker dal till nästa.

Längs kusten presenterar Toscana sig också från sin bästa sidan med en lång rad av fina sandstränder, med stora möjligheter att uppleva havets möjligheter, oavsett om du vill dyka, simma, segla eller fiska. Vattnet i det Tyrrenska havet är bland de renaste i Italien, och har en behaglig och skön temperatur under sommarmånaderna.

Välj rätt hotell till din semester - läs mer om hotell i Toscana

Mer information inför din resa till Toscana

Toscana är Italiens femte största region, belägen i den centrala delen av landet mellan grannregionerna Ligurien, Umbrien, Emilia-Romagna och Lazio. Toscana är inte utan grund ett av de mest populära resmålen i Italien, för regionen har nästan allt:

En fantastisk natur, som bjuder på de karaktäristiska mjuka backarna, flankerade av cypresser - som ofta uppträder som ett kännetecken för regionen på många olika vykort - olivlundar och vingårdar, höga berg och djupa dalar, samt vidunderliga sandstränder. Och mer än 120 naturreservat.

Fantastisk mat och vin, som bland annat kan upplevas på en av regionens alla vingårdar, där du på nära håll kan följa vinproduktionen och smaka på de lokal producerade vinerna. Toscana är starkt förknippad med den blå druvsorten Sangiovese, som utgör kroppen till några av de största vinerna som finns, såsom Brunello di Montalcino, Vina Nobile di Montepulciano och naturligtvis Chianti.

Enastående konst och kultur, som rymmer unika monument från både etruskernas och romarnas storhetstider och stora konstnärliga och vetenskapliga personligheter som Dante, Leonardo da Vinci och Machiavelli. Och så var det i regionens huvudstad, Florens, som renässansen uppstod och fortfarande kan upplevas, t.ex. på det världsberömda konstmuseet Galleria degli Uffizi.

Spännande historiska städer, som utöver Florens, inkluderar städer som Arezzo, Colle Val d'Elsa, Cortona, Pienza, Lucca, Montalcina, Montepulciano, Pisa, San Gimignano, Siena och Volterra.

>>> Få mer information om en semester i Toscana här

Beställ din resa till Toscana online, och få lägst pris

Det är enkelt, tryggt och billigt att boka din resa till Toscana online och det är i sökmotorn här på hemsidan som du hittar de lägsta priserna. Som tidigare nämnt är du täckt av resegaranti och Paketreselaget när du bokar en paketresa, och det gäller oavsett om du bokar online eller önskar en skräddarsydd resa.

Kontakta oss för att prata om möjligheterna, eller boka direkt din resa online till Toscana.5 frågor om Toscana

Var ligger Toscana?

Toscana, som är den mest populära av de 20 italienska regionerna, ligger i den norra delen av centrala Italien. Regionen gränsar till Lazio i söder (med huvudstaden Rom), Umbrien i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och i väster hittar vi det Tyrrenska havet med ön Elba. Vi, på Escapeaway kallar Toscana för Italiens röda hjärta, ej att förväxla med Italiens gröna hjärta som är Umbrien..

Toscana är ungefär hälften så stort som Danmark, och har 3,5 miljoner invånare. Den mest kända städerna är Florens, Pisa, Siena, Lucca och Arezzo, som också var och en är huvudstäder i en av de total 10 toskanska provinserna. I Toscana hittar du både gröna vinmarker där den ena vinstocken trängs med den andra, böljande kullar i skiftande färger och former, ståtliga cypresser som pryder landsvägarna och gårdarna, olivlundar som glittrar som silver när de träffas av solens strålar, marmorbrott som får dig att att tänka på de snöklädda bergen - men också stränder som lockar inbjudande till sol och bad och naturligtvis hundratals medeltidsstäder, som är utspridda över det toskanska landskapet.

Var i Toscana ska man bo?

Detta kan vara en knivig fråga, om man aldrig satt sin fot i Toscana tidigare. Men det har som tur är vi. Och svaret på frågan är egentligen ganska enkel. Vad vill du uppleva, eller rättare sagt vad förväntar du dig? Toscana täcker trots allt en ganska stor yta (när du ska upp och ner för kullarna) med stora variationer vad gäller naturen. Norr om Florens, Pistoia och Lucca har du skog, söder om Florens sträcker Chiantiområdet ut sig, tätt med vinfält, ute vid kusten har du stränderna och små badorter samt pinjeskog. Söder samt sydväst om Siena blir det mjuka landskapet brunt och gult. Ett magiskt område som kallas Crete Senesi.

Om det är ditt första besök i Toscana skulle jag rekommendera att du väljer ett boende i det område jag kallar för triangeln. Det vill säga någonstans mellan Pisa, Florens och Siena. Då kan du få uppleva mycket av det Toscana har att erbjuda och besöka underbara historiska byar och städer som Volterra och San Gimignano. Du kan den ena dagen kuska runt bland vinfält och den andra lapa sol från en strand.

Florens
Toscanas huvudstad Florens är kontrasternas stad. Det var här renässansens vagga stod och staden bjuder på allt från världskänd arkitektur, historia, gastronomi, vin och gatumarknader till italienskt mode när det är som bäst.

>> Hitta semesterbostäder i Florens - klicka här

Toscana norr om Siena
Siena är en av Toscanas mest berömda städer, känd för sin rådhusplats, Il Campo, och för den imponerade domkyrkan. Siena delar Toscana i två delar - området norr om staden och området söder om staden. Den norra delen kallas också "det klassiska Toscana" på grund av alla kulturstäder som Florens, Pisa, Lucca, San Gimignano, Volterra och Siena. Norra Toscana rymmer också det världsberömda vindistriktet Chianti som ligger mellan Florens och Siena, samt marmorbrottet i Carrara i de Appuanska alperna mot norr.

Toscana söder om Siena
Böljande kullar och höga cypresser är det landskap som möter dig i området söder om Siena. De känner säkert redan igen det från de otaliga vykort, kalendrar och konstböcker som hittas på den internationella marknaden, för det är precis den bilden de flesta förknippar med Toscana. Den mest berömda, och kanske också vackraste, dalen heter Val d'Orcia och har varit med på UNESCOs världsarvslista sedan 2004. Här tappar även de mest hårdhudade hakan över den bildsköna naturen. We just love it!

Området längs Toscanas kust
De flesta områdena i Toscana lockar de som är intresserade av natur, historia och kultur, men Toscana har också en lång kustlinje som bjuder in till en sommarsemester längs vattnet. Toscanas kust är präglat av de många breda sandstränderna, som i under sommarmånaderna byggs om till betalningsstränder med privata bad där du kan hyra en solsäng med parasoll - precis som italienarna själva gör när de åker på semester till havet.

>> Sök semesterbostäder i hela Toscana - klicka här

Vad ska man se i Toscana?

Toscana har tillräckligt med sevärdheter och upplevelser för att passa de flesta, så detta är en fråga om intresse och prioritet. Med det sagt, är det självklart också en fråga om du ska till Toscana för första, andra eller femtiotredje gången... Om vi ska nämna endast ett fåtal av de största attraktionerna, som får hela världen att strömma till regionen, så är dessa: Det lutande tornet i Pisa, domkyrkan, Uffizierna och Michelangelos David-staty i Florens, rådhusplatsen och domkyrkan i Siena, medelålderstornen i San Gimignano, marmorbrotten i Carrara, vinområdena Chianti och Montalcino, den vackra ön Elba och den bildsköna naturen i Val d'Orcia som har varit på UNESCOs världsarvslista sedan 2004.

>> Se vår artikel om sevärdheter i Toscana här.

Hur är vädret i Toscana?

Det är svårt att beskriva vädret i Toscana med ett fåtal ord, för trots att regionen endast är hälften så stor som Danmark, är det toskanska vädret lite mer oförutsägbart. Det kan primärt skyllas på en stor variation i landskapstyperna, med allt från höga berg i norr, en lång kuststräcka mot väst, och en stor variation av slätter och högland i centrala Toscana. Grovt sagt, kan man säga, att vintrarna är kyliga med möjlighet för frost, och somrarna är varma med upp till 30 grader mitt på dagen. Det faller nederbörd året om, mest i form av regn, men snö är inte helt ovanligt mellan november till början av april. Därför är de mest behagliga perioderna att besöka Toscana under våren eller hösten - men då vädret i hela Europa har varit mycket oförutsägbart de senaste åren, är det alltid en rekommendation att hålla koll på väderprognosen innan avresa.

Stor variation i klimatet

Toscana är - med sina 22 990 kvadratkilometer - en av de större italienska regionerna och besitter en stor variation av landskap, allt från kustlandskap och slättlandskap till höglandslandskap och bergslandskap. De många olika landskapen gör också sina unika avtryck på vädret, som avgörs av hur nära du befinner dig havet, slätterna, höglandet eller bergen.

Medelhavsklimat, höglandsklimat - och något där emellan...

Om du befinner dig i en av städerna längs den vackra toskanska kusten, är det i huvudsak medelhavsklimat med torra och varma somrar och milda vintrar, medan det i inre delen av landet blir råder ett höglandsklimat. I den denna sistnämnda del av regionen är vintrarna kyligare, medan somrarna i gengäld kan vara varmare. 

Om du planerar att resa runt i hela regionen, gäller det således att ta med kläder till alla sorters väder.

Snö och skidsport

Om du befinner dig exempelvis i områdena omkring Prato och Pistoia i den norra delen av regionen, kan det även hända att det kommer snö om vintern. Dock är det enda stället i regionen, där det faller relativt riklig mängder snö om vintern, den berömda bergskedjan Apenninerna. Här har du alltså möjlighet att utöva skidsporter nästan hela året om.

11 timmars sol per dag under sommarmånaderna

Om du vill fly från den svenska vintern med dess notoriska mörker, regn och kyla, så kan Toscana erbjuda ett genomsnitt av 4 timmars sol om dagen ute vid kusten, medan du i jämförelse endast kan njuta av solen 1-2 timmar här hemma. På årsbasis har Toscana genomsnittligen omkring 6-6,5 soltimmar per dag, vilket motsvarar det genomsnittliga antalet soltimmar på en svensk aprildag.

Mest solrikt är det naturligtvis på sommaren, där genomsnittet ligger på 11 timmars sol om dagen. I jämförelse är det endast 8 timmar genomsnittlig sol under samma period i Sverige. Och här hemma är solen naturligtvis inte i närheten av så stark som i Toscana.

Juli och augusti - de varmaste månaderna

De många soltimmarna om sommaren avspeglar sig naturligtvis också i temperaturerna, där de varmaste månaderna är juli och augusti med en högsta medeltemperatur på 30 grader och en lägsta medeltemperatur på 17-18 grader. I jämförelse har Sverige en genomsnittlig temperatur på 21 grader dessa två månader av året.

Under vinterhalvåret är den kallaste månaden i Toscana januari med en lägsta medeltemperatur på 3 grader och en högsta medeltemperatur på 11 grader.

Men kom ihåg, att dessa temperaturer varierar beroende på var i regionen du befinner dig, dvs. om du befinner dig nära havet eller bergen.

Mer information om klimat och väder i Toscana

Jag hoppas att ovanstående information om vädret i Toscana, som är skrivet som en vägledning, har varit någorlunda hjälpsam. Vill du veta mer om klimat och väder i Toscana kan jag bl.a. rekommendera dig att du söker på "weather Tuscany" på Google, eller att du ännu bättre googlar namnet på staden eller området du ska till. Italiens motsvarighet till SMHI heter hittar du på meteo.it och kan du italienska kan du hitta relevant väderinformation där. Du är naturligtvis också alltid välkommen att kontakta oss på Escapeaway, om du vill ha våra personliga tips och råd om vädret under den period du tänkt åka på semester i Toscana.

>> Läs mer om vädret i Toscana här

Hur kan jag flyga till Toscana?

Det finns goda flygförbindelser från Danmark och Sverige till Toscana, men innan du beställer flyg är det viktigt att veta var i Toscana du ska bo. Ska du bo i den norra delen är det lämpligt att flyga till Pisa, Bologna eller Florens. Norwegian flyger direkt till Pisa från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn under sommarmånaderna, medan Ryanair flyger direkt till Pisa från Stockholm Skavsta samt Billund i Danmark. SAS flyger från Stockholm till Bologna, med mellanlandning i Köpenhamn. Från Bologna tar det cirka 1 timme med tåget för att komma från till Florens. Lufthansa och Swiss Airlines flyger från Stockholm till Florens, med mellanlandning i Tyskland respektive Schweiz. Och från Köpenhamn kan du resa direkt till Florens med Vueling, alternativt med mellanlandning i Paris om du åker med Air France.

Ska du bo i södra delen av Toscana, bör du överväga at flyga till Rom. Dels är det förhållandevis billigt, och dels finns det många förbindelser att välja emellan. Från Stockholm flyger Norwegian och SAS direkt till Rom, medan bland andra Lufthansa, Swiss Airlines och KLM tar dig till Italiens huvudstad via en mellanlandning. Från Köpenhamn flyger Norwegian, SAS och Alitalia direkt till Roms stora flygplats Fiumicino. Ryanair flyger från Billund i Danmark samt Göteborg (Landvetter) till Roms mindre flygplats Ciampino. Från Fiumicino tar det endast drygt två timmar att med bil komma till södra Toscana, medan du kan vara i Florens inom två timmar med tåg - om du tar snabbtåget (Le Frecce).

Var uppmärksam på att ovanstående flygturer och flygplatser endast är en vägledning då flygsällskapen ofta öppnar (och stänger) rutter till Italien. Du kan dock alltid hitta information om aktuella flygrutter, flygplatser och flygtider till Toscana via nedanstående länk till vår sida om flygförbindelser till Italien.

>> Här kan du läsa mer om flygförbindelser till Italien

Resmål i Toscana

 • Gästrecensioner 8,7
  Florens
  32 hotell
  I Florens historiska stadskärna finns det tillräckligt med konst och vackra byggnader för att fylla flera semesterresor. Samtidigt kan du se fram emot att utforska ett varierat restaurangliv och spännande butiker. Upplev en av Italiens mest unika städer.
 • Gästrecensioner 9,0
  Lucca
  13 hotell
  Lucca är utan tvekan en av Toscanas vackraste städer. Här kan du bakom de tjocka befästningsmurarna till fots eller på cykel utforska en charmerande stadslabyrint av smala, stenbelagda gator eller kanske se det lite från ovan under en promenad ... på de välbevarade murarna. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,4
  Siena
  12 hotell
  Det finns alltid något nytt att uppleva i Siena, staden som ligger i hjärtat av Toscana omgiven av ett böljande landskap av vinodlingar och olivlundar. Njut av stämningen i denna välbevarade medeltidsstad som med sitt rika och spännande kulturarv ... är en av regionens absoluta höjdpunkter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,1
  Montaione
  8 hotell
  I hjärtat av Toscana, närmare beskrivet i triangeln skapad av städerna Florens, Pisa och Siena. Dessutom endast en timme från stränderna vid kusten utgör Montaione en perfekt bas för en semester präglad av upplevelser. Staden ligger på en höjd ... med magnifik utsikt. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,3
  Montecatini Terme var ursprungligen mest känt för sina termiska bad. I dag reser många professionella cyklister hit för att träna i bergen runt staden medan livsnjutare använder staden som bas för utforskande av närliggande medeltidsstäder och vingårdar.
 • Gästrecensioner 9,1
  Som namnet antyder bor du i Castellina in Chianti mitt i ett av Italiens mest berömda vindistrikt. Från denna stämningsfulla medeltidsstad kan du tillbringa semestern med att upptäcka allt från vingårdar till borgar och slott.