Restips till Sicilien 

Sicilien som ligger avskilt från fastlandet av Messinasundet söder om den italienska "stöveln" är den största ön i Medelhavet och är känt för sin rika historia, vackra kustlinje, utsökta mat och unika kultur.

Många som reser till Sicilien kan bli förvånade över de stora avstånden på ön. Sicilien har 5 miljoner invånare och du kommer ofta färdas på små vägar så det kan ta längre tid än du förväntar dig. Avståndet mellan de två största flygplatserna, Palermo och Catania är cirka 300 km. 

Om du väljer att semestra på öns östra eller södra del rekommenderar vi att du flyger till Catanias flygplats och om du reser till den nordvästra delen är det bättre att flyga till Palermos flygplats

Vi skulle också rekommendera att hyra en bil under din vistelse på Sicilien så att du får bättre möjligheter att utforska hela den vackra och genuina ön. 

Värt att uppleva på Sicilien 

Under inflygningen till Catania på Sicilien kommer du se Etna som är Europas högsta aktiva vulkan och reser sig 3329 meter över havet. Etna är ett landmärke på Sicilien och tre gånger högre än Vesuvius vid Neapel på fastlandet och finns med på UNESCO:s världsarvslista. 

Sicilien erbjuder en vacker och varierad natur, utmärkt gastronomi, en mängd historiska städer som vittnar om de klassiska grekiska och romerska kulturerna. Här hittar du kritvita sandstränder, smaragdgröna grottor, ett milt medelhavsklimat, normandiska kyrkor och slott, flera hundraåriga olivlundar, fascinerande barockstäder, varm gästfrihet och charmiga, små fiskebyar.

Palermo

Besök huvudstaden Palermo som har en spännande mix med normandiska, arabiska och spanska rötter. Här kan du upptäcka platser som slottskapellet i Palazzo dei Normanni och den livliga matmarknaden Ballarò.

Taormina

Upptäck den pittoreska staden Taormina känd för sin antika grekiska teater med en fantastisk utsikt över vulkanen Etna och den vackra utsikten över Messinasundet. Ta en promenad genom de smala gatorna och njut av atmosfären på torget Piazza IX Aprile.

Syrakusa

Syrakusa, staden med spår av sitt förflutna som ett kulturellt och kommersiellt centrum för den blomstrande antika civilisationen i Medelhavsområdet och för de senare renässans, medeltid och barockperioderna. Till stadens rika historia hör den antika teatern, Orecchio di Dionisio (Dionysius öra) och den charmiga gamla stadsdelen Ortigia

Ragusa

Ragusa är en av Siciliens klassiska barockstäder. Staden är vackert belägen på en klippa på ca 500 meters höjd och är en fantastisk upplevelse att besöka, särskilt på kvällen.

Cefalù

På nordkusten om Sicilien ligger den vackra kuststaden Cefalù, med sin imponerande normandiska katedral, charmiga gator och en fantastisk strand.

Noto

Ett besök i Noto som är känd för sin barockarkitektur är väl värt att rekommendera. Ta en promenad genom stadens historiska centrum som finns med på UNESCO:s världsarvslista där du kan beundra de vackra byggnaderna, en av dem är Noto-katedralen. 

Modica

Modica ligger 300 meter över havet ca 15 km söder om Ragusa. Som grannstäderna Ragusa och Noto präglas även Modica av barockarkitektur och erbjuder många imponerande sevärdheter. En promenad genom den historiska stadskärnan är en spännande upplevelse.

Piazza Armerina

I Monti Erei-bergen, nästan 700 meter över havet kan du uppleva den medeltida atmosfären i Piazza Armerina. När du promenerar genom de historiska gatorna och smala gränderna kommer du se domkyrkan från barocktiden och flera byggnader från både barock och renässansperioden. Piazza Armerina är en av de få platser där du kan hitta sådana skatter.

Caltagirone

Caltagirone ligger vackert beläget i bergen nära staden Piazza Armerina. Här finns också goda utflyktsmöjligheter till barockstäderna RagusaModica och Noto. Caltagirone har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, med synliga spår av ett arabiskt, spanskt och normandiskt styre. Staden är känd för sin keramik så vi rekommenderar en promenad längs de magnifikt dekorerade trapporna som leder upp till kyrkan Santa Maria del Monte.

Sciacca

Den pastellfärgade hamnstaden Sciacca ligger på Siciliens sydkust mellan Agrigento och Selinunte. Sciacca är känt för sina termalbad som är varma källor. Här kan man njuta av solen på de härliga sandstränderna och ta uppfriskande bad i Medelhavet. En upplevelse är att strosa runt på de mysiga gatorna och torgen och smaka på den utsökta mat som lokala restauranger och barer har att erbjuda.

Vulkanen Etna

Bege dig till Europas högsta aktiva vulkan, Etna som är välorganiserat för vandring eller så kan du ta linbanan upp och njuta av den fantastiska panoramautsikten över landskapet. Vid foten av Etna ligger de charmiga byarna Randazzo, Linguaglossa och Castiglione di Sicilia som också är värda att besöka. 

Sol och bad på Sicilien 

Sicilien är perfekt för en badsemester med massor av sol och fantastiska badmöjligheter. Här finns allt från barnvänliga stränder med ett kristallklart vatten, som vid staden San Vito, till mer utmanande klippbad som man kan uppleva på många ställen längs sträckan mellan Castellammare del Golfo och Palermo

Välkommen till Sicilien med Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa så att den passar dig, antingen med direktflyg eller med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera dina möjligheter att utforska alla de fantastiska platserna på ön.

>>> Se alla våra Hideaways hotell på Sicilien

>>> Läs mer om  vingårdssemester, agriturismo på Sicilien

>>> Läs mer om aktiv semester på Sicilien

>>> Läs mer om Palermo

>>> Läs mer om Syrakusa

 

Resmål på Sicilien

 • Gästrecensioner 8,7
  Palermo
  13 hotell
  Pulsen, atmosfären och människorna är tre goda anledningar till att du ska besöka Palermo. Den häftiga staden på norra Sicilien bjuder på sevärdheter från berömda filmer och spännande stadsdelar med marknader och restauranger.
 • Gästrecensioner 9,0
  Taormina
  13 hotell
  Drömmer du om att leva La Dolce Vita på Sicilien? Så finns det flera anledningar till att besöka Taormina på din nästa semester till Sicilien. Staden ligger med en majestätisk utsikt över havet och bjuder på ett inbjudande centrum med liv och rörelse.
 • Gästrecensioner 9,0
  Cefalù
  8 hotell
  Cefalù som ligger på Siciliens nordkust är en liten pärla till semesterstad. Här kan du njuta av ett avkopplande strandliv och uppleva äkta siciliansk kultur i den gamla stadsdelens trånga gator. Cefalù är även en bra utgångspunkt för utflykter ... in i det vackra inlandet. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,1
  Ragusa
  7 hotell
  Ragusa är en av Siciliens berömda barokstäder. Den är uppdelad i en övre och en nedre stadsdel, som är ett resultat av ett stort jordskalv år 1693. Båda delarna har mycket att bjuda på, men framför allt den övre, äldsta stadsdelen som heter ... Ragusa Ibla är känd för sin arkitektur. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,4
  Syrakusa
  6 hotell
  Syrakusa är en av de mest spännande och spektakulära städerna på Sicilien. Stadens historia, placering på sydöstra Sicilien samt antika centrum inbjuder alltihop till en oförglömlig upplevelse. Kom hit, och bli ett med historien.
 • Lipari Ö
  5 hotell
  Lipari är de Eoliska öarna mittpunkt och har den enda lite större staden i ögruppen. Här är det massor av liv och rörelse med restauranger, butiker och marknader. Lipari har emellertid mycket annat att erbjuda med svarta vulkanstränder, berg ... och massor av trevliga små städer. Läs mer