Resor till Tel Aviv

I Tel Aviv kan du kombinera bad- och storstadssemester, du kan både koppla av i sanden ut mot det varma Medelhavet samt gå på upptäcktsfärd bland den moderna storstadens många erbjudanden. Boka din resa till Tel Aviv med Escapeaway i dag! 

 

Jag har alltid varit en person som sett fram emot att upptäcka nya destinationer. Nya resmål, nya språk, nya kulturer, nya sevärdheter, nya matupplevelser. Men när jag för några år sedan besökte Tel Aviv ändrades hela min inställning. Tel Aviv tog mig med storm, och att inte återvända till staden som erbjuder precis allt det jag letar efter på en semester, är helt otänkbart. I Tel Aviv lever man här och nu – man är ständigt närvarande, och tar vara på dagen (och kanske framförallt på natten).

Det finns naturligtvis en anledning till det: i en stad som länge befunnit sig i hetluften – där man inte vetat vad som skulle kunna hända från en dag till en annan – går det inte att skjuta upp saker till morgondagen. Det gäller att leva här och nu – något som invånarna blivit experter på, och som den ständigt ökande turismen profiterar på. Det är omöjligt att åka till Tel Aviv, och inte roa sig – oavsett om du söker goda matupplevelser, stora historiska intryck, ett never ending nattliv eller långa lata dagar på stranden.

 

Välkommen till Tel Aviv med Escapeaway, vi är specialister på storstadssemestrar där du bor på utvalda, handplockade hotell.

 

>> Läs allt om resor till Israel här

Hotell i Tel Aviv

Populära hotell i Tel Aviv

Israel, Tel Aviv
7,9
Bra
570 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Israel, Tel Aviv
9,2
Fantastiskt
1305 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi
Israel, Tel Aviv
9,4
Fantastiskt
397 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

 

Tel betyder ”kulle” på hebreiska, medan Aviv betyder ”vår”, årstiden då allt föds på nytt. Ett namn hade inte kunnat vara mer talande för staden som växt fram, på nytt, ur jorden i ett land som är lika urgammalt som nybildat. Som journalisten Per J Andersson skriver för tidningen Vagabond:

 

”Hit kom de förtryckta och undanskuffade för att förverkliga sina drömmar. Många av dem var övertygade om att ett folk utan land, på så sätt fick ett land utan folk. Men övertygelsen överensstämde dåligt med verkligheten. Det fanns ju redan ett folk där. Och FN förslog att man skulle dela på landet, vilket milt uttryckt inte gått så bra. De judiska nybyggare som ville så och skörda, få öknen att grönska och förverkliga sina socialistiska idéer bildade kibbutzer. De som vill komma närmare Gud begav sig till Jerusalem. Och de som var på jakt efter den lycka som mammon skänker och inte skämdes för sin hedonism, ja, de skapade Tel Aviv”.

 

Idag är Tel Aviv inte bara Israels modernaste stad, men också en världsmetropol som på många sätt och vis ligger i framkant och visar vägen. Tel Aviv är Israels andra största stad (efter Jerusalem) och landets kulturella och ekonomiska center. Här kantas gatorna av butiker, gallerior och restauranger där du kan spendera timmar, och åter timmar. Här erbjuder de gamla stadsdelarna Neve Tzedek och Jaffa ett virrvarr av små gator och mysiga gränder. Här hopar sig klubbarna och barerna runt de populära gatorna Rothschild blvd och Dizengoff Street. Och här är den kilometerlånga stranden ständigt närvarande.

 

Väder

 

Juli är den varmaste månaden i Tel Aviv med en medeltemperatur på 26 grader. Den kallaste månaden är januari med 13 grader i medeltemperatur. Soligast är det i juli, då solen visar sig i snitt 13 timmar om dagen. Den våtaste månaden är januari med ett genomsnitt på 110 mm regn. Den bästa månaden att åka till Tel Aviv om du vill bada i havet, är augusti när den genomsnittliga havstemperaturen är hela 29 grader – observera dock att luftfuktigheten under de varma sommarmånaderna kan vara hög.

 

Transport

 

I vår sökmotor hittar du enkelt din flygresa till Tel Aviv, både med direktflyg från t.ex. Stockholm och Köpenhamn, eller via en mellanlandning från landets mindre flygplatser. Flygplatsen i Tel Aviv, Ben Gurion International Airport, är landets största och tar årligen emot 23 miljoner resenärer. Observera att säkerhetskontrollerna för att flyga till och från Israel ofta är rigida, så avsätt lite extra tid för ditt flygplatsbesök.

 

Väl på plats i Israel finns ett fungerande nätverk bussar. Det kan vara lite svårt att förstå tidtabellerna om du inte pratar hebreiska, och vi rekommenderar dig därför att t.ex. läsa vidare om bussnätverket här.

 

Det finns gott om taxi samt Sheruts, taxi som följer en viss rutt och plockar upp passagerare på vägen – en blandning av buss och taxi med andra ord.

 

Observera att det är svårare att ta sig runt i Tel Aviv på lördagar – Shabbat – som är den nationella helgdagen. Ska du resa på denna dag, så planera i förväg.

 

Vad ska du se och göra på din resa till Tel Aviv?

 

Tel Aviv lämnar ingen oberörd. Israels världsmetropol attraherar ett internationellt klientel, som lockas av kilometerlånga stränder, chica designhotell och restauranger samt ett smått legendariskt nattliv. Här får du mina tips på vad du inte får missa att uppleva under ditt besök i staden.

 

Upptäck den gamla hamnstaden Jaffa

 

Jaffa – också kallad Yafo på hebreiska – är så gammal att den omnämns i Bibeln, ja faktum är att den antika hamnstaden är en av världens äldsta, och har vaktat över Medelhavet i över 4000 år. På grund av sitt strategiska läge (precis söder om Tel Aviv), har den länge varit ett mål för erövrare från Asien, Afrika och Europa. Idag är Jaffa ett populärt turistmål på grund av det vackert restaurerade gamla kvarteret, fyllt med gallerier, butiker och restauranger. I Jaffa ska du inte missa att besöka Shuk Hapishpeshim – en välkänd loppmarknad där du har goda möjligheter att hitta en souvenir att packa ner i resväskan.

 

Testa förmågan att pruta på Carmel Market

 

Carmel Market är Tel Avivs största shuk (marknad). Den öppnade redan år 1920, och har sedan dess varit en central punk för stadens invånare. Marknaden är framförallt livlig på torsdagar och fredagar – innan Shabbat – då man handlar in till helgens festmåltid. På Carmel Market kan du hitta allt från billig elektronik, kläder, smycken och väskor, till kryddor, grönsaker och frukt. Ta inte priserna för givna, utan ge dig in i leken och försök pruta så gott du kan. I närheten ligger många små hak, barer och restauranger – bland annat Hummus Hacarmel, som enligt många serverar Tel Avivs godaste hummus!

 

Ta en paus från stadens liv och rörelse i oasen Neve Tzedek

 

Ja, att kalla Neve Tzedek för en oas, är inte en slump – namnet betyder nämligen bokstavligen Rättvisans oas. Området var det första judiska kvarteret som byggdes utanför gamla Jaffa, men även om det är ett av stadens äldsta distrikt, är dess själ ung, modern och up-to-date. Området är verkligen en oas, och att strosa runt på huvudgatan Shabazi Street och dess sidogator, ger ett skönt avbrott från stadens liv och rörelse. Här finns gott om affärer, restauranger och hantverksbutiker att spendera tid i.

 

Slappna av på den kilometerlånga sandstranden

 

Från Jaffa, till Tel Avivs norra hamn, leder en 14 (!) kilometer lång strandpromenad fram. Stränderna längs denna promenad har olika namn, och lockar framförallt olika klientel. Hilton Beach i den norra delen, är känd för att vara Tel Avivs främsta gaystrand; Gordon-Frishman beach är en samlingsplats för stadens mest trendiga invånare; Banana Beach är populär bland turister som kommer för att spendera en lång lat dag vid havet – och njuta av de vackra solnedgångarna; Dolphinarium Beach är känd för att varje fredag avhålla konserter, och slutligen har vi Alma Beach som är något lugnare och tillbakalutad.

 

Festa från solnedgång till soluppgång

 

Klubbscenen i Tel Aviv är levande, vibrerande och världskänd, och kan kanske bäst beskrivas som en blandning av New York och Berlin – här finns klubbar så trendiga att de skulle kunna ligga i det stora äpplets fräschaste område, men samtidigt är atmosfären så tillbakalutad att Berlins hippes skulle uppfattas som stela. Mer eller mindre. Dizengoff Street är nattlivets centrala utgångspunkt, där klubbar och barer ligger sida vid sida – en del är gömda och håller en låg profil, medan andra lockar med coola terrasser och hög ljudnivå. Sputnik, Kuli Alma, Concierge, The Dizzy och Radio E.P.G.B. är bara några få av alla barer och klubbar, att titta närmare på om du kommer till Tel Avis för att dansa natten lång.

 

Utflykter i närheten av Tel Aviv

 

Tel Aviv är staden där det händer i Israel, men det finns naturligtvis mer att se i landet, och en del av dessa plaster ligger så pass nära att det är möjligt att besöka dem på en dagsutflykt. Här kommer några av mina tips på dagsutflykter i närheten av Tel Aviv.

 

Jerusalem

 

De finns ingen annan stad som Jerusalem. Det är en stad med tradition, historia, och framförallt religion – staden är central punkt och viktig för både Kristendomen, Judendomen och Islam – och detta om något, är fortfarande synligt i staden som ständigt lockar pilgrimer från hela världen. Upptäck platser som Klagomuren, den heligaste platsen i judendomen; Den heliga gravens kyrka där Jesus korsfästes och beundra utsikten över den imponerande Al-Aqsa-moskén, den tredje heligaste platsen inom Islam. Alla dessa platser ligger i Jerusalems gamla stad, som i sig är en extraordinär plats, full av unika byggnader, smala passager, livliga marknader och en blandning av kulturer, språk och religioner.

 

Döda havet

 

Med en salthalt på nästan 34 procent, är Döda Havet (som egentligen är en sjö och inte ett hav) en av de mest salthaltiga platserna på vår planet. Döda havet är den lägsta punkten på jorden, omgiven av det fantastiska landskapet i Negevöknen, och har fått sitt namn baserat på det faktum att ingen fisk kan överleva i det salta vattnet. Döda havets vatten ska dock ha helande och läkande egenskaper för människan – och dessutom är det en unik upplevelse att flyta på havet (sägnen säger att det är omöjligt att drunkna i havet för att saltet naturligen håller kroppen över ytan).

 

Masada

 

Masada är en antik fästning belägen på en 400 meter hög platå, cirka 5 km väster om Döda Havet. Det är en av de största arkeologiska platserna i Israel, ja kanske till och med i hela världen och sedan 2001 finns platsen upptagen på UNESCOs världsarvslista. Det är populärt att bestiga platån för att bevittna den otroliga soluppgången från höjden, något som är möjligt att göra via den snirkliga stigen som fått namnet The Snake Path. Om du är lite mindre äventyrslysten, och heller vill spara på krafterna, finns det idag också en linbana som leder upp till toppen.

 

Mat & Dryck i Tel Aviv

 

Israel är ett sant paradis för inbitna foodies, och lockar internationella resenärer från hela världen, som kommer för att uppleva de lokala smakerna. Tel Aviv står värd för flera matevent och festivaler året runt, och det finns något för allas tycke och smak. Hälsocaféer, veganska restauranger och trendiga hak ligger sida vid sida om traditionella falafelstånd och matbasarer.

 

Att kikärtor intar en viktig del av köket, märks tydligt då två av Israels främsta matupplevelser består av hummus och falafel – dock inte nödvändigtvis tillsammans. Hummusen kommer i flera olika smakbilder där hummus masabacha (serverad med hela kikärtor, paprika och citrontahini) och hummus kawarma (serverad med lammköttfärs, lök och persilja) tillhör favoriterna. Falafeln serveras oftast i ett pitabröd, och är en av landets främsta och mest populära street food.

 

Aubergine, eller äggplanta, tar också stor plats i det israeliska köket, och inte på något annat ställe i världen, har jag ätit en baba ganoush så krämig, som i Tel Aviv. Ett måste att smaka på, på din resa.

 

När det kommer till frukost är det inte svårt att behaga smaklökarna, för överallt i staden dyker det titt som tätt upp ett nytt café där du kan sätta tänderna i hälsosamma smoothies och tillfredsställande pannkakor. Vill du däremot prova något lokalt till frukost, ska du beställa in en shakshuka: ägg pocherade i en kryddstark tomatsås.

 

När det kommer till desserter, måste Kanafeh nämnas – en traditionell dessert från Mellanöstern, som kommit att bli väldigt populär i Israel. Den är gjord av en väldigt tunn, nästan nudel-liknande, deg som dränks i sockersirap och varvas med ost. Åk inte ifrån Tel Aviv utan att ha gott loss bland all torkad frukt – framförallt dadlarna smakar som ingen dadel du någonsin tidigare smakat!

 

Bra att veta

Valuta: Valutan i Israel heter Shekel (valutakod: ILS). 1 Shekel = 100 Agorot. 

Språk: Hebreiska är landets officiella språk. Även arabiska, ryska och engelska talas i landet.

Tidsskillnad: Tel Aviv ligger en timme efter Sverige. Du ska alltså vrida fram klockan 1 timme om du reser till Tel Aviv från Sverge.

Helgdagar: Sabbath återkommer varje vecka och varar från fredag kväll innan solnedgång, till lördag kväll efter solnedgång. För årets övriga helgdagar, rekommenderar vi att du läser denna sida.

Så bokar du en resa till Tel Aviv med Escapeaway

Skriv in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Tel Aviv som passar för dig och dina resplaner. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - vi söker efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Tel Aviv, enbart de med bra omdömen. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

Resor till Israel

Läs mer om Israel och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Israel här

Andra länkar