Resor till Israel

Israel fullkomligt bågnar av historiskt viktiga sevärdheter och några av världens heligaste platser. Trots landets beskedliga storlek bjuder Israel både på enastående natur och inte minst ett sprudlande kulturliv och härliga, långa sandstränder.

Många resenärer, som har besökt Israel, säger att landet har en stark magnetisk dragningskraft - och efter ett par timmar i Tel Aviv förstår de flesta vad som menas med det. Kanske är det effekten av att landet är heligt för så många troende från olika religioner, kanske är det historiens vingslag, kanske är det landets mystiska skönhet... Hur du än ser på det, är Israel ett resmål du inte bör gå miste om.

Välkommen till Israel med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell på din semester. Boka din resa till Israel som en paketresa inkl. flyg, hotell och eventuell transfer eller hyrbil från flygplatsen, och din resa blir automatiskt täckt av resegaranti. Önskar du själv arrangera resan till Israel och endast boka hotell via Escapeaway, går detta naturligtvis också bra.

Vi erbjuder alltid valfi reslängd och avresedato, och du kan flyga från alla flygplatserna i Danmark. Få mer information om resor till Israel, de olika flygbolagen och priser i sökmotorn här på sidan. Här hittar du också aktuella praktiska informationer.

BeskrivniPsykiater

Besk

Hotell i Israel

Populära hotell i Israel

Israel, Tel Aviv
8,3
Mycket bra
2323 omdömen
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Israel, Tel Aviv
8,8
Mycket bra
596 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Israel, Tel Aviv
9,0
Fantastiskt
357 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste strand: ca. 700 m
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har jag kort beskrivit några av de sevärdheter och upplevelser som väntar dig på en resa till Israel. Om du vill läsa om andra sevärdheter i Israel, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om landet och om våra övriga resmål.

Döda Havet

Av Israels alla naturattraktioner, är Döda Havet utan tvekan det mest kända. Här befinner du dig int endast på den lägsta platsen på jorden (431 meter under havet), men också på ett av landet mest populära resmål. Salthalten i Döda Havet är så hög, att du utan problem kan flyta på ytan. Det salta vattnet, och det soliga, torra klimatet har enligt sägnen positiva effekter på olika hudproblem.

Om du inte tänk stanna en längre tid vid Döda Havet, kan området också besökas på en dagsutflykt från Jerusalem eller Tel Aviv. Det finns dessutom åtskilliga sevärdheter i området, såsom Mount Sodom, som är ett mindre berg bestående av salt, i vilka det finns imponerande grottor.

Makhtesh Ramon

Makhtesh Ramon kallas ofta för Iraels svar på USAs Grand Canyon. Det 300 meter djupa, 9 kilometer breda och 40 kilometer långs klyftområdet, är ett spektakulärt landkap och utgör Israels största naturreservat. Här finns flera stigar som du kan utforska på vandringar, till cykel eller från hästryggen.

Nasaret

Att Nasaret både har en stor betydelse för kristna pilgrimmer, samtidigt som det är landets största arabiska stad, ger en bra bild av Israels sammansatta kultur och befolkning. Under de senaste åren, har den gamla stadskärnan varsamt renoverats, och den vackra arkitekturen kommer till sin rätt. Du kan enkelt spendera ett par dagar här, på att utforska de historiska sevärdheterna och endast njut av den goda stämningen på de trevliga gatorna.

Jerusalem

Israels huvudstad, Jerusalem, har historiska rötter, som sträcker sig tusentals år tillbaka. Under historien har staden varit scen för flera invasioner och ockupationer. Dessutom, och inte minst, betraktas Jerusalem som en helig plats för både muslimer, kristna och judar, som reser hit från hela värrlden på pilgrimsresor. Även för den icke-troende, är det svårt att undvika den unika stämningen i staden, framförallt i den gamla delen av staden där historia, religion och kultur är ytterst närvarande. Här hittar du t.ex. det judiska kvarteret och naturligtvis Klagomuren. Du kommer snabbt förstå, varför den gamla stadsdelen finns upptagen på UNESCOs lista över världsarv.

Tel Aviv

I Israels metropol Tel Aviv, kan du spendera semestern på att njuta på de sköna sandstränderna vid Medelhavet, utforska färgglada marknader, umgås med ett mångfald av kulturer och inte minst njuta av det rika restauranglivet och nattlivet på de trendiga klubbarna. även om Tel Aviv är en modern storstad, väntar här också charmiga gamla kvarter i den närliggande antika hamnstaden Jaffa.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del nyttig information och goda restips om Israel, inför din resa i detta enastående land. Upplysningarna är endast menade som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha fler tips inför din resa, rekommenderar jag dig att titta in på vår blogg, där du hittar många spännande aritklar om Israel och våra andra resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Ett litet land med något för alla

Israel upptar mycket plats i de internationella medierna, med det är ett litet land geografiskt: landet mäter endast 424 kilometer från norr till söder, 114 kilometer från öst till väst, och är inte mer än 15 kilometer brett på dess smalaste punkt.

Den lilla storleken är på många sätt en fördel för den nyfikne resenären, som önskar att uppleva så mycket som möjligt. Man kan hyra en bil - eller nyttja offentlig transport - och därmed hinna med alla sevärdheter under en semester på ett par vackor.

Fantastiska upplevelser av olika slag väntar på en resa till Israel:

 • Landet har fullt av stränder med rik möjlighet för avslappning under solen, och för att utöva vattensporter som dyknin och snorkling. Framförallt Eilat är ett passande resmål för resenärer som önskar en vattensport-semester.
 • Moderna storstadsliv med allt som tillhör, väntar på dig i pulserande Tel Aviv och historiska Jerusalem.
 • De religiösa sevärdheterna och pilgrimsmålen, är primärt samlade i Jerusalem, och är naturligtvis något du inte får missa - oavsett om du är religiös eller inte - och för arkeologiintresserade finns det knappt något annat land i världen med ett så rikt arv att bjuda på.
 • Naturen är också överväldigande vacker. Allt från det kristellblå havet vid kusterna, till öknen och Döda Havet samt de frodiga, gröna kullarna i bildsköna Haifa i norr.

Jerusalemsyndromet

Men se upp när din resa i Israel leder dig förbi den heliga staden: Jerusalem har en så stark inverkan på somliga resenärer, att de bokstavligen blir sjuka.

Jerusalemsyndromet är ett välkänd psykotiskt tillstånd, som flera psykiater i Israel är specialiserade i att behandla. Det innebär, att till synes helt friska människor på besök i Jerusalem plötsligt utvecklar en psykos, där de fixerar på olika religiösa teman. En del blir överbevisade om, att de är en historisk eller biblisk person.

Syndromet kännetecknas vid att personen blir fullständigt frisk efter att ha varit borta från Jerusalem i några veckor. Både muslimer, kristna och judar har varit offer för Jerusalemsyndromet.

Långt de flesta gäster behåller dock deras mentala hälsa i Israel - också i Jerusalem: cirka 3, 5 miljoner personer besöker Jerusalem varje år, och utav dessa drabbar cirka 100 personer.

Så gott som alla resenärer, som varit i Israel, har däremot en sak gemensamt: de kommer hem med en oförglömlig resa i bagaget, full av djupa och vackra intryck.

>> Se också HIdeaways resor till Turkiet

Det Heliga Landet

Oavsett mina egna överbevisningar, går det inte att undkomma, att religion spelar en stor roll för Israel som land. Här finns några av judendomens, kristendomens och islams mest heliga platser, vilket har varit en bidragande faktor till landets turbulenta historia. På en resa till området, som historiskt omnämnd som Det Heliga Landet och som idag fämst utgörs av den moderna staten Israel, kommer du ha stora möjligheter att få en inblick i varför detta land genom tiden varit så eftertraktat bland flera olika folkslag och religioner. 

Även om du inte är insatt i religionshistoria, är det nästan omöjligt att inte märka historians vingslag på en resa till Israel. Utöver de enastående historiska sevärdheterna, är Israel - tack vare sin unika sammansättning av olika folkslag - också ett resmål som ger dig möjlighet för att utforska en värld av spännande kulturella fasetter på ett förhållandevis litet område.

Som enda land i världen, utgörs befolkningen i Israel övervägande av judar (cirka 74 %). Landets cirka 9 miljoner invånare inkluderar därutöver en minoritet israeliska araber (cirka 21 %), samt andra icke-arabiska kristna grupper. Den större delen av Israels judiska invånare, härstammar från statens grundande år 1948. Det är dessa, primärt östeuropeiska judar, som dominerar samhällslivet, både ekonomiskt och kulturellt. Trots landets läge i Mellanöstern är landet också - på grund av konflikterna med de andra länderna i regionen, mer orienterad mot väst. Bland Israels närmsta allierade finns således länder som USA, Tyskland och England

Geografi och klimat

Israel är endast hälften så stort som Danmark, men trots den lilla storleken, bjuder lande tpå en mycket varierande natur. I söder finns den tunt befokade Negevöknen, medan ett frodigt bälte längs Medelhavet är mycket eftertraktat. Från kusten, och in i landet mot öst, stiger terrängen upp till cirka 1000 meters höjd, för att därefter återigen gå ner mor Jordandalen och det berömda Döda Havet. Med en befolkning på över 9 miljoner, säger det nästan sig själv, att Israel har en relativt hög befolkningstäthet. Landet upplevs också som mycket urbaniserat, även om de faktiska storstäderna endast är Jerusalem och Tel Aviv.

Israel har ett soligt och torrt klimat. Vattenförsörjning är faktiskt lite av en akilleshäl för Israel, som använder många resurser på att säkra tillräckligt med vatten till lantbruksområdena vid kusten och till hushållen. För dig som reser, betyder det dock primärt, att Israel är ett resmål du kan besöka året runt. Högsommaren är dock generellt mycket varm och kräver solkräm med hög faktor, samt ett stort intag av just vatten. Både vår och höst är ideala för en semester med massor av sol och mer bekväma temperaturer som bjuder in till sightseeing. På vintern är vädret normalt mer instabilt med kallare temperaturer, och det kan snöa på de höga punkterna.

Bra att veta

Språk: Det officiella språket är hebreiska. Fram till 2018, hade arabiska också status som officiellt språk, och det talas också av cirka 20 % av befolkningen. Flera av invånarna talar dock hebreiska vilket också används av myndigheterna. Du kommer på många platser kunna göra dig förstådd på engelska som lärs ut från en tidig ålder i Israel. De flesta skyltar har dessuom engelsk översättning.

Valuta: Shekel (ILS). Kan du inte hitta en svensk bank som växlar till Shekel, kan du enkelt ta ut kontanter på plats. Vill du växla pengar i Israel, ska du ta med dig Euro eller US dollars. Israel är en mycket modern stat, och du kan betala med kort på de flesta restauranger och i de flesta butiker (vanligast kreditkort är Mastercard och Visa). Det är dock en bra idé att också alltid ha med en del kontanter till dricks och inköp i mindre butiker och bodar.

Tidsskillnad: 1 timme före svensk tid.

Pass och visum: Som utgångspunkt kan du med ett svenskt pass (giltigt minst 6 månader efter planerad hemresa från Israel) befinna dig i landet utan visum i 90 dagar. Du hittar ytterligare information hos Israels ambassad i Sverige.

Du ska vara beredd på, att säkerhetskontrollen både vid in- och utresa är mer noggrann än den du är van vid från andra resmål. Du kommer ofta få frågor om din resa, vilket gör att det tar längre tid - planera därför för längre köer. Var uppmärksam på, att de kommer vara extra kritiska till din resa till Israel, om ditt pass innehåller stämplar från tidigare resor till länder som Israel inte har diplomatiska kopplingar till, t.ex. Libanon, Syrien, Iran eller Irak.

Säkerhet: I långt de flesta fall, upplever man inga problem på en resa till Israel, och utländska turister har till denna dag inte varit mål för terror. Du ska dock vara mer uppmärksam här, än normalt, och orientera dig om säkerhetssituationen samt följa lokala anvisningar. Sveriges Utrikesdepartement avråder t.ex. i skrivande stund (augusti 2019) all "icke nödvändiga resor till Israels närområde mot Gaza, upp till ett avstånd om 40 km från Gaza". Här kan du läsa om aktuellt läge.

Andra länkar